С.Д.Р. е регистрирано България още през 2005 г. Преди време

...
С.Д.Р. е регистрирано България още през 2005 г. Преди време
Коментари Харесай

Две италиански офис сделки

" С.Д.Р. " е записано България още през 2005 година Преди време то има постройката на ул. " Съборна " 11 в София (на ъгъла на ул. " Съборна " и ул. " Цар Калоян " - против някогашния " Детмаг " ), която продава през 2012 година

© Надежда Чипева Миналата година беше рекордно слаба за капиталовите покупко-продажби с бизнес парцели в България. Cushman&Wakefield Forton регистрираха 75% спад в съпоставяне със общоприетата 2018 година и стойност eдва 146 млн. eвро. Сделките преобладаващо бяха с хотели и все сред локални компании. Ниската ликвидност и несъразмерните ценови упования на продавачите са измежду посочените аргументи за слабия пазар. На този декор прелестно изключение са две покупко-продажби на италиански вложители за неголеми офис здания на обща стойност към 23.5 млн. евро. Средната рентабилност за първокласни офис площи в София, по данни на Cushman&Wakefield Forton за 2019 година е 7.5% и тя е по-висока от тази в Букурещ, Будапеща, Прага, Варшава и Братислава.

Офиси на юг от бизнес парка
Цената на постройката в " Малинова котловина " с 15 хиляди кв. м РЗП и имот от 2.4 дка е 9.5 млн. евро

Фотограф: Цветелина Белутова
През април предходната година " С.Д.Р " (S.D.R.) - сдружение с италиански притежатели, записано в България, купува офис постройката на ул. " Рачо Петков Казанджията " 4 в " Малинова котловина " (която води до " Бистришко шосе " ). Тя е ситуирана над " Бизнес парк София " и над Околовръстния път. Сградата е формирана от 33 обособени обекта – офиси, заведения за хранене и подземни гаражи с обща разгъната застроена повърхност 15.3 хиляди кв.м върху терен от 2.4 дка. Декларираният веществен интерес (eвентуалната цена) по договорката е 18.58 млн. лв. (9.5 млн. евро). Продавач е сдружението " Сердика 2009 ", чийто краен притежател е сегашният регионален шеф на София Николай Пехливанов. През годините Пехливанов е извършил над 20 строителни плана в Созопол, Пампорово и Банско. През 2009 влиза в Народното събрание като народен представител от " Атака ". През 2015 година е определен в Столичния общински съвет и става зам.-председател. А през 2017 година е назначен на настоящия му пост. Според Търговския указател " Сердика 2009 " е благосъстоятелност на " Бсам-Гардънс ", което е благосъстоятелност на " Грийнлайф ", което е благосъстоятелност на " Н. П. Инвест ", чийто едноличен притежател е Николай Пехливанов.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Дружеството на Пехливанов " Бсам Гардънс " придобива " Сердика 2009 " месец преди продажбата. Преди това офис постройката над Околовръстното минава през холдинга " Алфа финанс ", през особено основано кипърско сдружение на Алфа банк, до момента в който не се озовава в дъщерното сдружение на " Грийн лайф ". Холдингът на Пехливанов купува и втори парцел от обезпеченията на Алфа банк - офис постройка на " Шейново " 7, който резервира като благосъстоятелност, а не продава на италианците. За интервенцията " Бсам Гардънс " и още няколко свързани сдружения взимат капиталов заем от Алианц банк за 14 млн. евро, излиза наяве от контракт за залог на дялове през лятото на 2019 година, вписан в Търговския указател.

Офиси покрай летището
Офис частта от постройката на Best Western Premier Sofia Airport Hotel на бул. " Брюксел " 11 е с към 12 хиляди кв. м РЗП и е продадена за 14 млн. евро дружно с имот от 8.9 дка.

Фотограф: Цветелина Белутова
По-късно - през септември, " С.Д.Р " купува офис частта на постройката на хотел Best Western Premier Sofia Airport Hotel на бул. " Брюксел " 11 покрай летище София. Сделката става посредством придобиване на сдружението " Орионе ". Според протокола на общото заседание на " С.Д.Р. ", оповестен в Търговския указател, цената е 14 млн. евро. Малко преди договорката " Брюксел 2021 ", едноличен притежател на " Орионе ", апортира в дъщерното си сдружение офис постройка със независима рампа, еднопосочни вътрешни улици, паркоместа и шоурум с обща РЗП към 12.3 хиляди кв.м и прилежаща земя 8.885 дка (тогава с заявен веществен интерес от 30.52 млн. лв. " ).

Преди четири години собствеността на хотела се свързваше с Румен Атанасов, прочут с прякора Козела, считан за доближен до Георги Илиев и групировката ВИС. Връзката беше през сдружението " Саза тур ", еднолична благосъстоятелност на " Радис груп ", която има " Инвеста пропъртис ", съинвеститор в плана.

По време на сегашната договорка притежатели на " Брюксел 2021 ", което е приемник на " Инвеста пропъртис ", са три дами: Красимира Йорданова Зашева има 50%. От тях 39% посредством " Експо пропъртис ", а другите 11% посредством " Експо истейт ". Името на " Експо пропъртис " излезе блично през април 2017 година, когато компанията купи за 1.7 млн. лв. недостроения " Дунав мол " в Русе. Тогава шеф на сдружението беше Станимир Светлозаров Зашев, някогашен столичен общински консултант от " Гергьовден ". Името му се свързва с тогавашни покупко-продажби с активи на " Софийски парцели " и със строителни планове като бизнес център " Престиж " на " Партиарх Евтимий ". А бащиното и фамилното му име съответстват с тези на единия от шефовете на " Брюксел 2021 " - Иван Светлозаров Зашев.

Другата половина от капитала на " Брюксел 2021 " принадлежи на " Бора " - сдружение, благосъстоятелност на Пепа Калчева Ингилизова и " Бора Ямбол ". В ямболското сдружение Ингилизова е съсобственик с Даниела Георгиева Желязкова. Вторият шеф на сдружението е Тодор Великов Панайотов. Според Търговския указател той е притежател на " Сънсет ризорт мениджмънт " и шеф на няколко мениджърски и хотелски сдружения по Южното Черноморие.

Купувачите от Рим
Дворецът на благородниците Виталиски в Рим, на един от етажите на който се намира офисът на организацията за недвижими парцели Case Piperno, по информация от уеб страницата на компанията.

Фотограф: wikipedia.org
Равни дялове в " С.Д.Р " имат петима италианци – Лучетта Пиперно, Леоне Лиментани, Сара Лиментани, Давид Лиментани и Рут Лиментани. Дружеството се ръководи от Лучетта Пиперно и Паоло Вентурини. За характера на връзките на съсобствениците може да се гадае. Лучетта Пиперно и Леоне Лиментани са съвсем връстници – и двамата в седмото десетилетие на своя живот, а останалите Лиментани са на възраст да бъдат деца на Леоне.

Освен това, когато преди 15 години сдружението е записано в България, Лучетта Пиперно и Леоне Лиментани са регистрирани на еднакъв адрес в Рим – ул. " Сан Никола де Чезарини " 3. Това е някогашен замък от XIX век на благородниците от XVII век Виталиски. На третия му етаж в този момент се намира офисът на Casе Piperno – италианска организация за недвижими парцели с девет души личен състав. За 2018 година тя е с годишен оборот 600 хиляди евро годишно – на равнището на най-хубавите достижения за последните 10 години. Според доклада на сдружението активите му са за 233 хиляди евро, а маржът на облага – 18.32%. В регистрите попада и Casе Piperno Holding – без оборот, само че с активи за 678.85 хиляди евро.

По информация от уеб страницата Casе Piperno е фамилна компания, която строи, преструктурира здания и предлага услуги в бранша на недвижимите парцели. Основана е през 1964 година от Анджело Пиперно. Това са годините на строителния взрив, на огромната продажба и покупка на първи и втори дом в Италия. По това време тя е първата компания за недвижими парцели в Рим, която купува цели здания и ги продава на части. Налага се на пазара със слогана " единствено 1 млн. лири в брой ", и има процедура да предлага разсрочени форми на заплащане, които разрешават на хиляди фамилии да придобият дом. По това време отваря клонове в Милано, Равена, Ню Йорк, строи нови здания и подземни паркинги.

Дружество с българско минало

" С.Д.Р. " е записано България още през 2005 година с предмет на активност покупко-продажби с недвижими парцели, предприемачество, комерсиална активност, ходатайство и агентство и прочие В имотния указател излиза като някогашен притежател на представителната постройка на ул. " Съборна " 11 в София. Според кадастъра това е сграда в жанр късен сецесион на ъгъла на ул. " Съборна " и ул. " Цар Калоян " - против някогашния " Детмаг ". През 2012 година " С.Д.Р. " продава постройката – четири етажа и един спомагателен, партер, мецанин с РЗП 3.7 хиляди кв.м и върху имот от 818 кв.м, на " Народно събрание - Индъстрис ", и още е в активите му. Едноличен собсвеник на това сдружение е Нели Беширова – щерка на някогашния кмет на Неделино Стоян Беширов. След отдръпването на Богомил Манчев от " Риск инженеринг " тя поема контрола върху това сдружението. Декларираният веществен интерес по договорката през 2012 година е 5.28 млн. лв..

В регистъра липсва информация по какъв начин и по кое време постройката е добита от " С.Д.Р ". Според вестникарските архиви тя била благосъстоятелност на семействата Карадочеви и Костуркови по реставрация. До банкрута й през 1998 година там се обитава чартърен Банка за аграрни заем. В контракта за наемане е записано, че кредитната институция няма да търси в бъдеще обезщетения за направените усъвършенствания. Така че притежателите си връщат постройка с сменени съоръжения и други усъвършенствания. После евентуално я продават.

С една договорка зад тила и нови две Лучетта Пиперно надали гледа на българския пазар за недвижими парцели като на нисколиквиден. Тази характерност евентуално е по-плашеща за по-големите купувачи и активи. " Капитал " потърси вложителите за коментар посредством съуправителя на " С.Д.Р. " Паоло Вентурини, само че получи отвод през юриста на сдружението.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР