С бързите темпове на инфлацията и високите цени все повече

...
С бързите темпове на инфлацията и високите цени все повече
Коментари Харесай

Кредитен консултант: Ядем спестяванията си, 345 000 депозита до 10 000 лв. изчезнаха за година

С бързите темпове на инфлацията и високите цени от ден на ден консуматори прибягват до бързите заеми.
" С погасяването на банковите заеми нямаме проблем сега. Имаме проблеми при бързите заеми, тъй като в последните 6 месеца, когато страдаме по-сериозно от високата инфлация и високите цени на горивата и храните, виждаме, че от ден на ден хора протягат ръка към тях, без да са го обмислили добре ", разяснява кредитният съветник Тихомир Тошев пред Bulgaria ON AIR.
По негови думи от ден на ден хора попадат в невъзможността да обслужват бързите заеми. " Тенденцията е да теглим все по-големи суми от бързи заеми. Фирмите започнаха да страдат от липса на бизнес. Тогава започнаха да оферират по-големи суми, които към този момент конкурират като размер банковите потребителски заеми. Много постоянно ще видите предложения за бързи заеми от 1000 до 5000 лева до 5 години. Оскъпяването там е ужасно ", добави гостът.
Според Тошев хората, които най-вече страдат от сегашната обстановка с инфлацията и имат ниски приходи, прибягват най-често до бързи заеми.
" Ако забележим статистиката за предходната година, 345 хиляди депозита до 10 хиляди лева изчезнаха. Хората, които не могат да връзват фамилния бюджет поради инфлацията, първо посегнаха към спестяванията си и ги изхарчиха. Бързият заем в този миг наподобява най-достъпният положителният вид да запълни някакви дупки в фамилния бюджет, само че това е най-неправилният вид. Винаги съм казвал, че би трябвало да теглим дребни суми. Сума повече от 500 лв. не бих изтеглил като бърз заем ", безапелационен е Тошев пред Bulgaria ON AIR.
По думи на кредитния съветник българите се изкушават да вземат по-големи суми, а това да се отпускат пет или шест бързи заема приказва, че нямаме законодателство, което да поставя граница. " Трябва да има регулация на самия бранш, с цел да не разрешава трупане и задлъжняване на клиентите си ", уточни гостът.
Като % необслужени заеми консултантът съобщи, че при бързите процентът е висок, а при банковото кредитиране е под 3%, което е общоприетоо. " При бързите заеми нараства, скоро ще минем над 10% ", сподели той.
Тихомир Тошев посъветва хората постоянно да си вършат добра сметка и да обмислят обстановката, преди да прибегнат към бърз заем.
" Трябва да мислим по какъв начин тегленето на заемите ще се отрази на фамилния бюджет. Ако не сме си създали добре сметката, ще ни е мъчно, тъй като внезапно става едно обвързване, което идва всеки месец. При бързите кредите вземаме до 500 лева най-много и ги връщаме на първата заплата ", акцентира гостът.
Относно приемането на еврото в България кредитният съветник разяснява, че е проблем отлагането му. " Засега няма отражение в лихвите. Нашата банкова система ни разрешава да останем с тези ниски лихви, имаме добър достъп до кредитиране ", сподели той.
На въпрос дали в случай че сме част от еврозоната, ще се усили лихвата, Тошев е безапелационен, че няма място за терзания. " Ситуацията сега е повече инфлационна, не толкоз финансов или проблем в стопанската система. "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР