С 600 милиона лева се увеличават средствата за образование през

...
С 600 милиона лева се увеличават средствата за образование през
Коментари Харесай

Вкарват 5 млрд. лв. в образование през 2020 г.

С 600 милиона лв. се усилват средствата за обучение през идната година, взеха решение народните представители при второто четене на държавния бюджет за 2020 година Общо за бранша на образованието са планувани близо 5 милиарда лв., само че те са разпределени освен в признатия към този момент бюджет на отрасловото министерство, а и в средствата за общините и други институции, които следва да бъдат гласувани.

10% е плануваното нарастване на заплатите в бюджетната сфера, като в държавния бюджет са заложени средствата за обособените министерства. За обществените служащи растежът на възнагражденията ще бъде до 15%, а за педагогическия персонал  - 17 на 100.  Образованието е несъмнено като най-големият приоритет във финансовата рамка на страната, която за първи път от 11 години насам е уравновесена.

По време на разискванията в пленарната зала от опозицията акцентираха, че нарастването на учителските заплати не се усеща от всички преподаватели. Веска Ненчева от Българска социалистическа партия съобщи от парламентарната естрада: " Факт е, че в доста от учебните заведения това нарастване не може да доближи прословутите 20 % и, в случай че задачата е специалността да стане привлекателна за младежите, това не се случва, тъй като процентите нарастване не могат да компенсират голямото количество бумащина, с които са натоварени педагозите в просветителния развой ".

" Много средства в образованието - резултатите обаче са плачевни, за жалост ", заключи Ненчева. Депутатите обърнаха внимание и на неприятните резултати на българските възпитаници в проучването PISA.

След края на дебатите просветният министър Красимир Вълчев отговори на рецензиите, че " наливането " на средства в образованието не дава качествени резултати: " Това е все едно да кажем - ще поливаме това дърво, което даде положителни плодове. Тук логиката е противоположната - първо, би трябвало да полеем, и тогава да чакаме плодове. И по тази причина резултатите от образованието са дълготрайни и по тази причина през днешния ден берем плодовете на това, че пестяхме предишни десетилетия от обучение ".

" Има нарастване от 14,5 % на разноските за обучение, до 4,813 милиарда лв., което е 3,8 % от Брутният вътрешен продукт за 2020 година ", уточни Таня Петрова от ГЕРБ.

Вчера депутатите започнаха работа по финансовата рамка за 2020-а, която е изчислена при плануван растеж на стопанската система от 3,3 на 100. Вече са гласувани бюджетите на част от министерствата.

Догодина е планувана опция за евакуиране на нов дълг от малко над 2 милиарда лв., в това число и посредством емисия на външните пазари. Това обаче няма да се отрази отрицателно на общата задлъжнялост на страната ни, показват ръководещите.

Спорните текстове за регламентацията на местата за краткосрочно отдаване чартърен и изненадващото решение за видеонаблюдение във всички акцизни хранилища също следва да бъдат прегледани през днешния ден в пленарната зала. Те са част от преходните и заключителните разпореждания на държавния бюджет за следващата година. След като в данъчните закони беше записано, че единствено данъчните хранилища за петролни артикули би трябвало да имат видеонаблюдение, изненадващо мярката ще бъде разширена и за складовете за алкохол и цигари.

При дебатите в отрасловата комисия, която Менда Стоянова от ГЕРБ оглавява, беше решено местата за краткосрочно отдаване чартърен да подлежат на регистрация, а не на категоризация. Въпреки това бяха непокътнати текстовете, съгласно които в случай че бъде открито нарушаване, онлайн платформи могат да се окажат недостъпни от България за 14 или 30 дни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР