С 505 гласа за“, 92 против“ и 44 въздържали се“

...
С 505 гласа за“, 92 против“ и 44 въздържали се“
Коментари Харесай

Европарламентът одобри новите правила за минималната заплата

С 505 гласа „ за “, 92 „ срещу “ и 44 „ въздържали се “ Европейският парламент одобри ново законодателство за „ съответни “ минимални заплати в Европейски Съюз. Европейската инструкция бе контрактувана със Съвета през юни и има за цел да усъвършенства изискванията на труд и живот за всички служащи в Европейски Съюз, както и да насърчи икономическия и обществения напредък.

За тази цел директивата открива минимални условия за адекватността на законоустановените минимални заплати, както е планувано в националното законодателство и/или груповите трудови контракти, и усъвършенства ефикасния достъп на служащите до отбрана с минималната заплата.

Новата инструкция ще се ползва за всички служащи от Европейски Съюз, които имат трудов контракт или трудово правно отношение. Страните членки, в които минималната работна заплата към този момент е предпазена извънредно посредством групови съглашения, няма да бъдат задължени да вкарат тези правила, нито да създадат тези съглашения универсално използвани.
Оценка за адекватност на МРЗ
Определянето на минимална заплата остава от национална подготвеност, само че страните членки ще би трябвало да подсигуряват, че техните национални минимални заплати разрешават на служащите да водят „ заслужен “ живот, като се вземат поради разноските за живот и по-високите равнища на възнаграждение. За оценка на адекватността на техните съществуващи законоустановени минимални заплати, страните членки могат да основат кошница от артикули и услуги на действителни цени или да я дефинират на 60% от брутната медианна заплата и 50% от междинната брутна заплата.
Насърчаване на груповото договаряне
Колективното договаряне на секторно и междуиндустриално равнище е значителен фактор за реализиране на съответни минимални заплати и затова би трябвало да бъде насърчавано и укрепвано, според новите правила, утвърдени през днешния ден от членовете на Европейския парламент. В страните, където по-малко от 80% от служащите са обхванати от груповото договаряне, страните членки – с присъединяване на обществените сътрудници – ще би трябвало да основат проект за деяние за увеличение на покритието.
Мониторинг и право на правна отбрана
Договореният текст вменява обвързване на страните от Европейски Съюз да основат система за правоприлагане, в това число благонадежден мониторинг, надзор и инспекции на място, с цел да се подсигурява спазването и да се оправят със злоупотребите с подизпълнители, подправената независима претовареност, недекларирания ексклузивен труд или нараснала активност на работата.

„ Настоящата обстановка ясно показва още един път, че се нуждаем от функциониращо, мощно обществено партньорство в Европа. Политиката не може да даде обстоен отговор на всеки аспект от тази рецесия “, разяснява Денис Радке (ЕНП, Германия).

„ Цените на питателните артикули, сметките за сила и жилищата експлодират. Хората в действителност мъчно съумяват да  свързват двата края. Нямаме време за губене, работата би трябвало да се заплаща още веднъж. Тази инструкция дефинира стандартите за това по какъв начин би трябвало да наподобява една съответна минимална заплата. В същото време ние даваме подтик на груповото договаряне, тъй че повече служащи ще бъдат по-добре предпазени “, каза Агнес Йонгериус.
Следващи стъпки
Очаква се Съветът публично да утвърди съглашението през септември. След това страните членки ще разполагат с две години, с цел да осъществяват директивата в националното си законодателство.

Най-високите минимални заплати са в Люксембург, Ирландия и Германия; най-нисък в България, Латвия и Естония. В Европейски Съюз 21 от 27 страни имат законово избрана минимална заплата, до момента в който в останалите шест (Австрия, Кипър, Дания, Финландия, Италия и Швеция) равнищата на заплатите се дефинират посредством групово договаряне.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР