С 50% расте търсенето на ръчно произведени тестени изделияНай-често консумираният

...
С 50% расте търсенето на ръчно произведени тестени изделияНай-често консумираният
Коментари Харесай

Българинът остава традиционалист и консумира най-много хляб „Добруджа“

С 50% пораства търсенето на ръчно създадени тестени произведения
Най-често употребяваният самун от българина е вид „ Добруджа “. Отчетливо обаче - с почти 80% за последните пет години, нараства и търсенето на по-здравословни и богати на фибри други възможности като пълнозърнести и многозърнести артикули, както и самун без глутен. Това демонстрират данните от разбор на трендовете в потреблението на основни за българския пазар стокови групи, направен от Kaufland България.

Какво употребява българинът, традиционалисти ли сме към усета на хляба и ще измести ли кроасанът баничката, попитахме Димитрия Караиванова, началник в направление „ Хляб, хлебни произведения и деликатеси “ в най-голямата верига хипермаркети у нас.

Г- жо Караиванова, по какъв начин се трансформираха желанията на българина към хляба?

Българинът е традиционалист и заради тази причина хлябът „ Добруджа “ и „ Бял “ си остават най-предпочитаните в категория „ всеобщ самун “. Забелязва се обаче, доста мощно изразено разграничаване на потреблението в другите генерации, което евентуално ще докара до смяна в трендовете. Силно усещане ни прави, че в последните години има възходящото предпочитане към по-здравословни тестени произведения, което значи богати на фибри други възможности като пълнозърнести и многозърнести артикули, както и самун без глутен. То е естествено, тъй като българите ставаме все по-добре осведомени за питателните изгоди от съставки като ръж, елда, просо, ленено семе и други. Това е и повода за към 20% растеж в продажбите на протеиновия самун, нисковъглехидратния и безглутенов самун, както и този, създаден с мая. Определено бих споделила, че хлябът с мая е на мода сега. Натуралната ферментация лишава 24 часа и придава отличен присъщ усет, визия и неудържим мирис. Това, което прави едно тестено произведение „ здравословно “ не трябва да се свързва единствено с премахването на съставки, само че и с прибавяне на такива – най-често семена и фибри. Все повече известност придобива и плоският самун. Той се възприема като по-здравословен от квасения. Пример за такива артикули са лавашът и тортилата, при които потреблението също е повишена с над 30% за последните пет години. Потребителите  на нашия пазар започнаха да употребяват тези типове самун за обичайни ястия, като заместват с тях фило тестото.

Означава ли това, че на трапезата на българина все по-често място намират и нетрадиционни за родната кухня хлебни и тестени артикули?

Определено българинът е отворен към нови форми и усети даже за обичайната категория като хлебните произведения. При тестените произведения, подобен образец е лесната за подготвяне италианска паста. Много засилен интерес се следи и към категория „ бургери “ – при произведения, свързани с приготвянето на първокласен фаст фууд и стрийт фууд. През последните години се наложи френският кроасан с масло като очебийно желана закуска. Сред любимците за българския усет се подреждат и донътите. За да отговорим на променените упования на нашите консуматори, в магазините на Kaufland предлагаме необятно многообразие от донъти – разнообразни на усет, цвят, форма и текстура. Като част от Пекарната ни във всеки един наш хипермаркет могат да бъдат открити всекидневно сред 12 и 15 типа. Сред най-любимите усети у нас са тези с шоколад, класическите – със захарна поръска, както и тези с заряд малина, ягода и ванилия. Изключително огромен интерес тази година провокира и донътът с шоколад Milka, който е най-предпочитаният след шоколадовите разновидности. Предлагаме и неповторим за България донът с усет на международно известните бисквитки Oreo.

Каква друга наклонност може да откроите?

Нашето изследване регистрира мощен интерес към така наречен „ ръчно правени “ хлебни произведения, които бележат растеж от 50% за последните четири години. Според нас това се дължи на забързаното всекидневие, неналичието на предадени обичаи, само че и на загатна за тях от предишното. Затова и следим съществено нарастване от 20%  при точените кори, домашно приготвените на място баници и гевреците с акцент върху натуралните съставки. Най-продаваният артикул от богатата Пекарна на Kaufland е белият земел, до момента в който от личната линия на компанията „ Брей “, любимец са точените кори за баница.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР