С 4338,60 лв. община Благоевград ще финансира идеята на 26-годишната

...
С 4338,60 лв. община Благоевград ще финансира идеята на 26-годишната
Коментари Харесай

50 000 лв. раздаде спецкомисия от фонд „Култура“ на фирми за дефилета и творчески работилници


С 4338,60 лева община Благоевград ще финансира концепцията на 26-годишната бизнесдама Надежда Червенкова, притежател на „ Пъпиаш “ ЕООД, да провежда „ Сцена на изкуствата “. Младата жена кандидатства за повторно тази година с план за финансиране пред фонд „ Култура “. На първата сесия експертният съвет отпред с шефа на РУО Ивайло Златанов и доскорошен ръководител на комисията по обучение и просвета в Общински съвет утвърди плана й да направи фешън ревю в художествената изложба, само че при поискани от нея 20 759 лева й отпуснаха 5000 лева и тя се отхвърли.

Както „ Струма” писа, преди месец Н. Червенкова взе чартърен за 5 година единствено против 234 лева на месец без Данък добавена стойност Мощанската къща в кв. „ Вароша “ с концепция да направи в нея учебно заведение по мода, като го обявява като първия филиал в България на италианска просветителна верига, която самата тя приключила. Месец преди този момент Червенкова съобщи пред Общински съвет желанието си и получи утвърждението на локалния парламент, който гласоподава красивата старинна постройка, която е измежду дребното, които не се нуждаят от незабавен ремонт, да се даде на търг, като наемател стана младата бизнесдама.

Общо 49 912,60 лева разпредели преди дни фонд „ Култура “ на 6 сдружения, кандидатствали с планове да осъществят концепциите си за концерти, креативен работилници, спортни и фестивални мероприятия в регионалния център на Пиринско. Сега всички утвърдени за финансиране планове са на локални компании, за разлика от първата, априлска сесия, когато и външни сдружения бяха финансирани от община Благоевград да осъществят концепциите си. Второто, последно за годината съвещание, трябваше да се състои още през юли, само че комисията цяло лято не се събра и сколаса да го направи чак през октомври, дни преди изборите за нова градска администрация.

Всеизвестно е, че парите от фонд „ Култура “ разпределя зам.кметът Христина Шопова. Без нейното познание и утвърждение нито един културен план в Благоевград не може да бъде осъществен. Колкото и дребното да са паричните средства в това перо Шопова чудесно се оправя с решението на кой и по какъв начин да ги разпредели.Тя е толкоз добра във финансовите сметки,че постоянно на предем проект се облагодетелстват доближените и хора.Според осведомени Шопова работи старателно и за своя обичан Камбитов като купува гласове по време на акцията.В момента тече акцията за значимия балотаж в неделя, който е решителен и от който ще зависи бъдещето на Шопова и Камбитов.Ето за какво амбициозната дама се е заела с тежката задача да му обезпечи следваш мандат.Градската мълва твърди,че раздава пари наляво и надясно и финансовите средства стигнали чак до детските градини.Други пък настояват,че се употребява комбинирания способ за привличане на повече гласове заплашване и заплащане на ръка.

Сред утвърдените планове е и този на притежателя на няколко компании, включително с дял и в „ Stage bar”, Иван Кацарски-Ванцата. Той получава от общината 5900 лева за образуване на 17 уъркшопа по електронна музика, литература, снимка и приложни изкуства. Проектът ще се осъществя от компанията на Ив. Кацарски „ Джумая Стейдж Фестивал “ ЕООД, учредена поради друга негова концепция за 2-дневен летен фестивал в градинката пред Национална агенция за приходите в центъра на Благоевград. Тази година се състоя второто издание на „ Джумая Стейдж Фестивал “, за което Ванцата получи 20 000 лева от фонд „ Култура “.

Два плана – „ Театър под звездите “ и „ Неделен учебен спектакъл за деца от дребните обитаеми места “, на притежателя на частния „ Благоевградски юношески спектакъл “ ЕООД Бранимир Митов също ще бъдат подкрепени от фонд „ Култура”. За първата си концепция той ще получи 6000 лева поддръжка от община Благоевград, а за втората – 1600 лева

Драматичен спектакъл „ Н. Вапцаров “ също е класиран да осъществя своя „ Работилничка за спектакъл “ с 5394 лева помощ от общината.

Най-голямата сума – 20 000 лева, е одобрила в този момент спецкомисията за предлагането на „ Дартс Арт “ ООД с мото „ Магията на изкуството “. Идеята на съдружниците Силвия Домозетска и Стоян и Мария Реджови е в 10 кино лентата да показват изявени благоевградски художници посредством процеса от раждането до подписа върху тяхна творба.

Последният измежду утвърдените за финансиране от фонд „ Култура “ планове за 2019 година е на Регионалния ефирен център на Българска национална телевизия в Благоевград – „ Освобождението на Горна Джумая – 1912 година “, за който се отпускат 6680 лева

64 440 лева бе сумата, с която експертният съвет финансира през април първите 8 плана, от които единствено „ Пъпиаш “ ЕООД се отхвърли. Така от фонд „ Култура “ тогава бяха изразходвани 59 440 лева С утвърдените във втората сесия общата сума, отпусната от фонда за тази година, става 109 352,6 лева Годишният бюджет за фонд „ Култура “, гласуван от общинските съветници, е 200 000 лева и съгласно регламента, утвърден от локалния парламент, „ рестото” остава за идната година.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР