С 30% са поскъпнали празничните куверти за абитуриентите тази година.

...
С 30% са поскъпнали празничните куверти за абитуриентите тази година.
Коментари Харесай

С до 30% поскъпнаха кувертите и тоалетите за абитуриенти

С 30% са поскъпнали празничните куверти за зрелостниците тази година. С още толкоз са поскъпнали и формалните тоалети, признават търговците. Това обаче не помрачи положителното въодушевление на дванадесетокласниците в Русе, съобщи Българска национална телевизия.

След анулацията на всички противоепидемични ограничения против COVID-19, в трескава подготовка към този момент са и тазгодишните зрелостници. Александра и Слав са дванадесетокласници в русенската математическа гимназия. Тя е купила роклята си още предходната година. Той обаче към момента не е избрал своя костюм.

" Все още нямам чанта и обувки, само че това са дребни детайлности и, с цел да не усложнявам моите родители с цената на всичко това, ще спестя от прическа и грим и ще се направя по-красива сама. Роклята ми е 750 лв.. И горе долу съм сметнала с обувките и чантата да не превишавам 1000 лв. като разноски ", споделя абитуриентката Александра Василева.

" Обиколих много магазини, даже и във Варна вървях, само че несъмнено тази година е доста намаляло търсенето поради коронавирус и разнообразието също по този начин се е свило. По принцип аз искам да се вместя в 400 лв. за костюм, имайки поради панталон и сако. Не поради нещо друго, само че аз нося, случва ми се да облека и има смисъл да похарча малко повече. За обувки някъде към 200 може би ", добавя Слав Монев.

В Русе формалните рокли костват от 200 до 1000 лв. .

" С към 20-25% имат нарастване цените спрямо предишния сезон. Като това е изцяло обикновено откакто виждаме нарастване на всички артикули и услуги, които ни заобикалят. Производителите усилват своите цени, превозът се усилва, заплатите също. Следователно няма по какъв начин крайната продажна цена да не бъде леко нараснала ", разяснява Гергана Дочева, притежател на магазин за публично облекло.

Двегодишната пауза и анулацията на тържествата към абитуриентските балове поради пандемията съществено засегна ресторантьорския отрасъл. Сега се надяват на глътка въздух, въпреки и на по-висока цена.

" Всичко, което провокира рецесията и повдигането на енергийните запаси - това са ток и естествена газ, наложи повдигане на цени. С към 30%, някои дори и с над 35% се подвигнаха. Специално за зрелостниците кувертите са били в границите на 40, 50 и 150 лв. според от класа на ресторанта. Сега допускам, че ще е с към 30% повече ", сподели още Красимир Иванчев, ръководител на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе.

Абитуриентите тази година в Русенско са 1315. Очаква се баловете в региона да стартират след втория зрелостен изпит, който ще се организира на 20 май.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР