С 20% е поскъпнала издръжката на живота, сравнено със септември

...
С 20% е поскъпнала издръжката на живота, сравнено със септември
Коментари Харесай

КНСБ: С 20% е поскъпнала издръжката на живота за година

С 20% е поскъпнала издръжката на живота, съпоставено със септември 2021 година, демонстрират данните на Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ. Експертите са пресметнали, че 2 376 лв. са нужни на месец за семейство с едно дете.
От началото на годината приходът за прехрана на един работещ се е нараснал със 172 лв., а за тричленно семейство от двама работещи и едно дете - с 310 лв., разгласи президентът на КНСБ Пламен Димитров.
" 2062 лв. в действителност са нужни брутни на семейството от двамата работещи. След налози и осигуровки би трябвало да обезпечи тази сума от 2376 лв., които са нужни за издръжката. 1701 лв. пък е брутната заплата, която би трябвало да получи независимо живеещият работещ възрастен в България ".
1 800 000 души получават под заплатата за прехрана. За една година техният брой се е нараснал с близо 100 000 души. Нарастването на прихода за прехрана се дължи главно на ускорения растеж на потребителските цени вследствие от цените на природния газ, които нарастват 5 пъти за годишен интервал, както и на цената на тока за бизнеса, който и през третото тримесечие се задържа на високи равнища.
Наред с това от 1  юли порастват цените на електрическата енергия за семействата с 3,4%, на топлоенергията приблизително с 39 на 100, и на водата - приблизително с към 40%.
Нарастването на цените в дребната потребителска кошница от 20 витално значими артикули като самун, ориз, захар, картофи, месо, мляко и олио, за една година през септември 2022-ра година по отношение на септември предходната година е с 45%.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР