С 132 гласа за депутатите избраха Николай Денков за премиер

...
С 132 гласа за депутатите избраха Николай Денков за премиер
Коментари Харесай

Официално: избраха кабинета Денков

С 132 гласа " за " депутатите избраха Николай Денков за министър председател на България. За Денков гласоподаваха 68 народни представители от ГЕРБ, 62 от ПП-ДБ и двама от Движение за права и свободи. Против бяха от " Възраждане ", Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, 1 народен представител от ГЕРБ и самостоятелния Радостин Василев. Депутатите утвърдиха също по този начин структурата и състава на оферти от Денков кабинет. 

" Бяха направени много взаимни отстъпки и от двете страни, с цел да се обезпечи непоклатимост и вероятност за страната ", съобщи Денков. " Убедени сме, че България има потребност от постоянно държавно управление, което да взема решение проблемите на хората и бизнеса и да придвижи уверено напред европейското развиване. "

" Уверявам ви, че детската ми фантазия не е била да бъда премиер на страна в тежка политическа и икономическа рецесия и разграничено общество. Детската ми фантазия беше да бъда академик и съумях да я осъществявам. Поемам този риск с явен ангажимент, в случай че целите бъдат сменени или плануваните промени тръгнат в неверна посока, да си подам оставката ", добави новият министър председател.

Бюджетът и промените в конституцията са измежду целите

Според него най-спешно трябва да бъде признат бюджета за тази година, " от който зависят заплатите, пенсиите, парите за поправки на пътища, учебни заведения, детски градини ". Промените в законите за битка с корупцията и в Наказателния кодекс са нужен, с цел да се изпълнят поетите ангажименти в проекта за Плана за възстановяне и устойчивствост, уточни Денков. " Наложителни са и промени в конституцията, които да оздравят правосъдната система и да върнат на хората чувството за правдивост. "

Очаква се премиерския пост да бъде заеман на ротационен принцип, каквото е и съглашението сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ - след 9 месеца министър-председателка трябва да стане някогашната еврокомисарка Мария Габриел.

Депутатите избраха кабинет в състав:

Министър-председател: Николай ДенковВицепремиер и министър на външните работи - Мария ГабриелВицепремиер по еврофондовете и министър на финансите - Асен ВасилевМинистър на вътрешните работи - Калин СтояновМинистър на защитата - Тодор ТагаревМинистър на околната среда и водите - Юлиан ПоповМинистър на енергетиката - Румен РадевМинистър на районното развиване и благоустройството - Андрей ЦековМинистър на земеделието и храните - Кирил ВътевМинистър на образованието и науката - проф. Галин ЦоковМинистър на културата - Кръстю КръстевМинистър на правораздаването - Атанас СлавовМинистър на нововъведенията и растежа - Милена СтойчеваМинистър на стопанската система и промишлеността - Богдан БогдановМинистър на труда и обществената политика - Иванка ШалапатоваМинистър на превоза - Георги ГвоздейковМинистър на опазването на здравето - проф. Христо ХинковМинистър на туризма - Зарица ДинковаМинистър на електронното ръководство - Александър ЙоловскиМинистър на спорта - Димитър Илиев

Президентът разкритикува новото държавно управление

По време на дебатите от Българска социалистическа партия, " Възраждане " и " ИТН " нападнаха оферти кабинет, както и поддръжката за него, заявена от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. " Това, което родихте през днешния ден, е еднорък и двуглав Франкенщайн ", съобщи председателката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.  " Днес се прави държавен прелом, зад който стоят ЦРУ и американското посолство ", твърди пък Деян Николов от " Възраждане ". Тошко Йорданов от " ИТН " сподели: " Хората са уверени, че тук е цялостно с лъжци, интересчии и страхливци. Днес ще го докажете. "

" Чухме какви ли не заклинания и обвинявания ", отговори им Христо Иванов от ПП-ДБ. " Единственото, което може да създадем през днешния ден, е да осигурим време на това национално събрание да стартира да взема решение рецесията на закоността и да сътвори условия за последователно рестатиране на естествената парламентарна република. " Иванов сподели, че не може да се приказва за коалиция, защото има прекалено много разлики сред партиите, които поддържат държавното управление. 

Преди гласуването президентът Румен Радев също остро атакува ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, с чиито гласове по-късно бе определен кабинетът. " Надявам се държавно управление да не предава националните ползи, както водачите на новата коалиция предадоха доверието на своите гласоподаватели. Обществото ни занапред ще осмисля процесите към акуширането на тази коалиция, тъй като тя обезсмисли изборите, а изборите са основата на демокрацията ", съобщи Радев. 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР