РЗИ-Софийска област Ви информира:Българската агенция по безопасност на храните констатира

...
РЗИ-Софийска област Ви информира:Българската агенция по безопасност на храните констатира
Коментари Харесай

РЗИ-Софийска област предоставя информация относно заболяването Инфлуенца по птиците

РЗИ-Софийска област Ви осведоми:
Българската организация по сигурност на храните установи огнище на болестта Инфлуенца (грип) по птиците в обект за развъждане на пъдпъдъци за яйца в землището на град Етрополе в Софийска област. В 10-километровата следена зона са от                               общ. Етрополе – с. Лъга, с. Лопян, с. Рибарица, с. Ямна, с. Бойковец, а от общ. Правец –                 гр. Правец.
Как да се предпазим от заразяване с вируса на птичия грип?
Птичият грипен вирус А (Н5N1) предизвиква зараза, която визира най-често дивите птици. Инфекцията може да се популяризира и измежду домашните птици (кокошки, патици, гъски и други). Заразените птици отделят вируса със тайни и изпражненията си, като по този метод интензивно го популяризират измежду възприемчивите здрави птици. В доста редки случаи вирусът може да провокира заболяване и при хора, като изложени на риск са работещи в птицеферми, имали пряк контакт с заболели птици.
Източникът на болест за индивида са птиците, носители на вируса – домашни (кокошки, патици) и диви (главно водоплаващи – патици и гъски).
Хората могат да се заразят с вируса посредством:
• пряк контакт с инфектираните птици (болни или носители на вируса). Най-често това става при по-продължителни и интензивни контакти (грижи за домашни птици и други);
• контакт със нечисти от птиците предмети и повърхности;
Заразяването на хора става най-често чрез нечисти ръце, по-рядко – при непосредствено попадане на пръски, съдържащи вируса върху лигавиците или при вдишването му. Счита се, че прочут риск съществува и при изразходване на артикули от птичи генезис, които не са обработени термично. Няма данни за пораждане на болести при хора след консумация на обработени птиче месо и яйца, тъй като птичите грипни вируси умират при термичната обработка на храната.
Предпазни ограничения при разпространяване на грип А (Н5N1) измежду птиците и/или при пораждане на болести измежду хора:
1. Да се заобикалят директни контакти, когато това е допустимо, с живи и очевидно здрави, заболели или умрели домашни птици.
2. Да не се пипат предмети и повърхности, нечисти с птичи изпражнения или секреции.
3. Да се съблюдава доста добра персонална хигиена, най-много постоянно и деликатно измиване на ръцете със сапун и вода в продължение на 15-20 секунди. При липса на условия за миене може да се употребяват влажни хигиенични кърпички или дезинфектанти за ръце.
4. Да не се употребяват сурови или полусурови птиче месо или артикули от птичи генезис. При подготвяне на храната, всички артикули от птичи генезис, в това число и яйцата, би трябвало да бъдат доста добре термично обработени (при задоволително висока температура и задоволително дълго време), което подсигурява унищожаването на вируса на птичия грип.
5. Да се съблюдават следните хигиенични условия при подготвяне на храната:
• Суровото месо да се съхранява настрана от сготвените и другите храни;
• Да не се употребяват едни и същи нож и дъска за рязане на суровото месо и другите храни (сготвени, или такива, които се употребяват сурови);
• Яйцата да се измиват със сапун и вода директно преди приготвянето им, след което деликатно да се измият и ръцете;
• Да не се употребяват сурови и рохки яйца;
6. Да се измиват със сапун и вода ръцете, употребяваните съдове и повърхности незабавно след обработка на сурово птиче месо и яйца, защото същите може да са нечисти с вируса на птичия грип (както и с други микроорганизми).
7. Да се прави самонаблюдение за поява на признаци, типични за болестта при индивида – нараснала температура, кашлица, затруднено дишане, хрема и/или конюнктивит, в границите на 10 дни. След вероятно заразяване (контакт с заболели и подозрително заболели птици, или с повърхности, които може да са били нечисти от заболели и умрели птици).
8. Да се направи наложителна консултация с персоналния доктор или със експерт по инфекциозни заболявания при пораждане на заболяване с температура, кашлица, затруднено дишане, или при каквото и да е друго заболяване в този 10-дневен интервал. Лекарят би трябвало да бъде осведомен за: признаците и опцията за заразяване с птичи грип след контакт с заболели птици или престояване в инфектирана зона преди началото на заболяването; местата, които са посещавани; съществуване на пряк контакт с птици, или с заболели и подозрително заболели от птичи грип лица.
9. Да се изследват лабораторно заболелите лица, работещи в птицеферми и съмнителни за птичи грип, за потвърждаване на диагнозата.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР