РЗИ-Русе и директорът на здравната инспекция д-р Маргарита Николова бяха

...
РЗИ-Русе и директорът на здравната инспекция д-р Маргарита Николова бяха
Коментари Харесай

РЗИ-Русе получи награда за случая със заразен с малария пациент


РЗИ-Русе и шефът на здравната ревизия доктор Маргарита Николова бяха отличени на деветото издание на Националната конференция по превантивна медицина, което стартира през днешния ден в Русе. Статуетката на Крум Дамянов се връчва като знак на най-заслужилия доктор в региона на публичното здраве, заяви националният съветник по епидемиология доц.Андрей Галев, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

„ РЗИ-Русе направиха нещо извънредно значимо - през декември м.г. беше открита малария тропика в 80-годишен пациент, инфектиран при кръвопреливане. В рамките на 24 часа бе открит и източникът - африкански студент “, изясни още доц.Галев. От своя страна доктор Николова разяснява, че това е премия за целия екип, работил по епидемиологичното изследване на тази малария тропика, и за съвършено свършената работа.

В конференцията вземат участие 150 експерти, като измежду акцентите в работата й ще бъде тематиката за профилактиката. „ В момента в България се подчертава върху лекуването на пациентите, а не върху това по какъв начин те да не се разболяват. В развитите страни активността на министерствата на опазването на здравето са съсредоточени върху профилактиката “, сподели доц.Галев.

Според основния държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев опазването на здравето би трябвало да се върне към своята същина. „ В последните години Министерството на здравеопазването от ден на ден е министерство на лекуването на заболявания, а не на опазването на здравето. Ако продължаваме да работим по този начин, парите в никакъв случай няма да ни стигат. Въпросът е да предпазваме хората от болести “, сподели доктор Кунчев.

Той разяснява и обстоятелството, че експертите в лабораториите от ден на ден понижават – както на районно, по този начин и на национално равнище. Заплатите са извънредно ниски, като в някои от здравните инспекции по места близо половината от чиновниците получават минимална работна заплата. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР