Рязко се увеличават децата с увреждания през последните години, отчитат

...
Рязко се увеличават децата с увреждания през последните години, отчитат
Коментари Харесай

`Броят на децата с увреждания се увеличава рязко в последните години

Рязко се усилват децата с увреждания през последните години, регистрират великотърновски педиатри и общопрактикуващи лекари. Центърът за сложно обслужване на деца с увреждания и хронични болести в град Дебелец стартира осведомителна акция с джипитата и педиатрите, с цел да насочат вниманието им към ранното разкриване на проблемите в детското развиване и да насочват децата към терапия, която при доста от болесттите дава отлични резултати. С децата ни вършат чудеса, споделят майки, които водят децата си в центъра в Дебелец за безплатните занимания с разнообразни терапевти. 

На първи юни собствен празник имат и децата с увреждания. Те не са невидими, усилват се и им изискуем грижа , споделя доктор Анелия Георгиева, шеф на Центъра за сложно обслужване в град Дебелец. 

„ Децата към днешна дата са 121, които се обслужват от разнообразни специалисти – кинезитерапия, логопед, ерготерапевти имаме към този момент двама, двама психолози, с цел да може да обгръщаме по-пълно децата и да не им вършим спиране на процедурите. Максимално се стремим да подобряваме активността си “.  

Стефана Стефанова е една от майките, които описват, че терапевтите в центъра вършат чудеса с децата с увреждания: 

„ Посещаваме центъра от половин година и макар неговата тежка диагноза имаме доста огромен прогрес . Неговата диагноза е доста особена, доста рядка, само че все пак ние използваме услугите на логопед, на кинезитерапевт, ерготерапевт, даже музикален възпитател включихме, използваме всичко допустимо. Детето е доста предостатъчно, усмихнато, щастливо е. Има прогрес, изключително при кинезитерапията. Просто сме признателни на всички хора, които се занимават тук с тях “. 

 доктор Анелия Георгиева

В последните години децата с увреждания непрестанно се усилват , споделя доктор Анелия Георгиева. По думите ѝ, една от аргументите е напредъкът в медицината: 

„ Все по-нови и нови синдроми излизат, които в остарялото време за нас в медицината са били незнайни, тъй че, може би, това е едната от аргументите – развиването на медицината в тези направления като генетични болести, хромозомни аномалии. Децата с преобладаващи диагнози са с церебрални парализи, с нарушавания на говора, с психологични отклонения, хиперактивни . Доста са децата от аутистичния бранш “. 

Д-р Екатерина Попова е педиатър и общопрактикуващ доктор във Велико Търново от 39 години и споделя: 

„ Дете от аутистичния набор сме чакали, даже и като студенти, два-три месеца да се яви в клиниката, с цел да ни покажат нашите преподаватели защо става въпрос. В последните три години от 70-80 деца до двегодишна възраст имам към 20 деца с проблеми , което е голям проблем. Дали ще е хипотония, дали ще е аутистичен набор, дали ще е хиперкинетично разстройство или нарушаване в речта, само че това са доста, доста тежки неща “.  

Не единствено напредъкът в медицината при диагностиката на другите увреждания е причина за нарастване на болесттите, разяснява доктор Попова: 

Дали е храната, дали са генетичните трансформации в растения, консерванти – всичко може да е причина. Хормоните, които се употребяват за стерилитет, за инвитро процедури, това, че на съвсем всяка бременна жена се дават стероиди, в случай че има инфектиране, или естрогени. Ние не сме наясно каква е повода “. 



Центърът за рехабилитация на деца с увреждания в Дебелец стартира съвещания и осведомителна акция с общопрактикуващите лекари и педиатрите: 

Целта е децата да бъдат хващани в точния момент , с въпреки и минимални проблеми, които виждат, и отклонения в развиването на децата, да бъдат ориентирани по-рано към нас, тъй като, колкото по-рано се стартира лечението при нас, толкоз резултатите настъпват по-бързо “, уточни доктор Анелия Георгиева. 

Общопрактикуващите лекари и педиатрите би трябвало интензивно да работят с родителите за по-ранно разкриване и диагностика на проблемите в детското развиване, безапелационна е доктор Екатерина Попова: 

„ Между шестия и десетия месец, когато стартира по-ускореното развиване на нервно-мускулната система, когато стартира да сяда и ние вършим извършения с двигателната интензивност, още тогава ги намираме. Родители, които са отворени и стартират още тогава, нещата се случват добре. Тези, които не са сигурни и изчакват, и мине двегодишна възраст, нещата, за жалост, доста мъчно се случват “. 

9-годишната щерка на Олга Милушева е диагностицирана с тежко генетично заболяване и повече от четири години е на рехабилитация в центъра в Дебелец, където оборудването се обновява по планове, с частни дарения или с финансиране от Министерството на здравеопазването, следвайки новостите в медицината и рехабилитацията: 

„ Детето ми има заболяване, при които се подразбира, че то ще се утежнява, само че когато постъпи тук, тя към момента беше преди пика на болестта и имаше прогрес. Сега с нея се работи, с цел да се поддържа да не се утежнява повече и ще кажа, че сме безпределно удовлетворени и сме доста признателни, тъй като в действителност детето се усеща добре тук. Зависим от центъра и не си представям друга алтернатива , почтено го споделям “. 

Борбата на родителите на деца с увреждания става още по-трудна, тъй като тези деца би трябвало да вървят на учебно заведение и имат потребност от ресурсни учители . Олга Милушева добавя по какъв начин се оправя с образованието на своята щерка: 

„ Трудно, само че имаме бонус, че бащата е преподавател. Училището, в което е записана, е подкрепящо, новаторско и с огромно схващане подхождат към обстановката. Но като цяло, това в допълнение предизвикателство пред родителите – влизането в просветителната система на дете с увреждане “. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР