Рязка промяна в метеорологичната обстановка се очаква тази нощ –

...
Рязка промяна в метеорологичната обстановка се очаква тази нощ –
Коментари Харесай

Студ сковава страната, сняг я затрупва


Рязка смяна в метеорологичната конюнктура се чака тази нощ – мраз ще скове страната, а изобилен снеговалеж ще я затрупа, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Обстановката ще бъде усложнена поради заради прекосяване на средиземноморски циклон. Силен вятър ще навее на доста места преспи, ще има виелици, ще ускори чувството за сибирски мраз. Синоптици предизвестяват за втора степен заплаха оранжев код за значителни снеговалежи, мощен вятър и ниски температури. В две области – Кърджалийска и Смолянска предизвестието е от най-висока степен – червен код. Там се чака снежната завивка да доближи до към 40-50 см, а вятърът да е с пориви 50-70 км/ч. Такава ще е скоростта напразно и в източните региони.

Очаква ни студен понеделник, без необикновен тренд сред дневните и нощните температури. Сутрин живакът ще падне до минус 10 и минус - 15 градуса, тук-там и повече. Дневните стойности също ще са негативни. Валежите сензитивно ще отслабнат във вторник, в множеството региони краткотрайно и ще спрат, само че вечерта от югозапад още веднъж ще завали. Вятърът също ще отслабне. В сряда ще превалява сняг, на повече места и повече като количество в югоизточната половина от страната. Вятърът ще се ориентира от север-северозапад и ще се усили, повече в Източна България.

От Министерство на вътрешните работи поучават да не се подхващат пътувания в идните дни, в случай че не се постанова. От АПИ оповестяват, че има заплаха от формиране на преспи и ще бъдат затваряни сектори от републиканската пътна мрежа. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР