Рядко във военната история се говори толкова много, на фона

...
Рядко във военната история се говори толкова много, на фона
Коментари Харесай

Си Ен Ен: Битката за Бахмут все още не е приключила

Рядко във военната история се приказва толкоз доста, на фона на толкоз доста гибел, за място, което има толкоз малко значение - само че това е борбата за Бахмут. Засега.


Ръководителят на съветската група " Вагнер " съобщи, че хората му са завладяли града от Украйна след " 224 дни сражения ". Украйна отхвърли изказванието и настоя, че Бахмут освен не е паднал, само че и че е обкръжен от силите на Киев.

Заместник-министърът на защитата на Украйна, Хана Маляр, съобщи, че украинските сили към момента управляват някои здания в югозападната част на Бахмут и че двете страни към момента се борят за надзор над " преобладаващите височини по фланговете " северно и южно от предградията на града.

В продължение на месеци украинските командири си блъскаха главите за какво Русия е подготвена да влага толкоз доста материали и да „ похарчи “ толкоз доста съветски животи в опити да превземе град, който няма явна тактическа, да не приказваме за стратегическа стойност.

Групировката „ Вагнер “ обаче не зачита изключително живота на хората си.

Още през декември член на Международния легион за отбрана на Украйна, който се бори в група от към десетина души на юг от града, се обажда от фронтовата линия.

" Невероятно е ", сподели ми той. " Тези момчета от " Вагнер " идват на талази от по 40 души едновременно. Ние убиваме 35. Петима влизат в окоп или къща, след което те изпращат още 40 и ние застрелваме още към 35. Просто ги косим като трева. "

Предполага се, че " музикантите ", както проруските групировки обичат да назовават вагнеровците, са най-вече пандизчии. Евгений Пригожин, началник на групировката, обича да ги назовава " рецидивисти ". На тези наказани новобранци, някои от които са наказани на дълги присъди, е препоръчана независимост, в случай че оцелеят шест месеца на фронта.

Очевидно е, че доста от тях не са го създали. Вместо това те бяха хвърлени в това, което и двете страни назовават " месомелачка ".

" Те идват при нас от самото начало. Не знаем за какво толкоз ценят Бахмут, само че знаем къде се намират и знаем къде да ги убием ", сподели пълководец на бригада в края на предходната година.

Междувременно Пригожин придобива усет към общественото злословене на съветското военно управление, на неговите министри и генерали, на бюрократите и предприемачите - на всички, с изключение на на самия президент Владимир Путин. В постоянно странни видеоклипове той ги упреква, че са лишили хората му от муниции. Казваше, че постоянните съветски бойци са некомпетентни страхливци.

Как ще се отрази това, в случай че той се върне в Москва, е негов проблем.

Според " Вашингтон пост " в документи на американското разузнаване се показва, че той е предложил да съобщи на Украйна военни секрети в подмяна на елементарно напредване на хората му към Бахмут. Пригожин отхвърля отчета и допуска, че той може да е подхвърлен от негови врагове.

Изкупителната му берекет за Путин може да се състои в това, че Съединени американски щати го нарекоха началник на транснационална незаконна конструкция. Законодателите във Франция също утвърдиха предложение, в което приканват френското държавно управление и Европейския съюз да разгласят „ Вагнер “ за терористична организация. Правителството на Обединеното кралство отхвърли да разяснява известията, че е готово да направи същото.

Зона за свободен огън

Обсебеността на Русия от Бахмут, съчетана с волността на водача на „ Вагнер “, който обществено съобщи, че хората му ще бъдат убити, в случай че откажат да се бият, значи, че градът е придобил емблематичен статут в по-широката война, до момента в който Украйна се бори да се отърве от съветските нашественици.

Така че успеха на " Вагнер " там е берекет за Кремъл - към този момент.

Но вагнеровците споделят, че желаят да си тръгнат до четвъртък. На север и на юг те са заобиколени от украински войски.

Ако те са единствените хора, останали в руините на града, то това е зона на свободен огън и те са в центъра му.

Далеч от победа, те са изправени пред това да бъдат смлени, в случай че Украйна успее да затвори челюстите си върху тях.

Интересно е дали това в действителност би обезпокоило Путин. /БГНЕС

--------

Анализ на Сам Кайли за Си Ен Ен

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР