Рядко астрономическо явление ще може да се наблюдава на 21

...
Рядко астрономическо явление ще може да се наблюдава на 21
Коментари Харесай

Юпитер и Сатурн ще греят като една звезда на 21-ви декември

Рядко астрономическо събитие ще може да се следи на 21 декември незабавно след залеза на Слънцето - доближаване на планетите Юпитер и Сатурн дотам, че човек ще ги вижда като една ярка звезда на небето. Астрономи поддържат тезата, че Витлеемската звезда, отвела влъхвите до новородения Иисус е в действителност едно такова " обединение " на двете планети.

Тази година Юпитер и Сатурн ще се приближат толкоз, че човешкото око мъчно би ги разделило.

" Подобни доближавания е имало 1600-ата година, 1200 години, т.е. 800 години обратно във времето. И все пак в този момент е още по-голямо това доближаване сред планетите ", разкри Никола Петров - шеф на НАО " Рожен ".
Петров е измежду астрономите, които поддържат концепцията, че Витлеемската звезда е в действителност едно такова обединение на Юпитер и Сатурн преди 2020 години.

" Аз персонално подкрепям това мнение, подкрепям работата и напъните на сътрудниците, които са го създали и са пресметнали параметрите на тези планети като лични придвижвания, с цел да може да провокират сходно събитие обратно във времето ", споделя Никола Петров.

Сливането ще е очевидно единствено за човешкото око.

" В реалност пък планетите една от друга, отстоянието сред тях е повече от 700 милиона километра. Така че просто очевидно за нас като наблюдаващи от Земята, планетата Земя, Юпитер и Сатурн застават на една линия и ние ги виждаме като едно общо тяло ", сподели Никола Петров.

Явлението може да се следи при ясно време незабавно след залез слънце.

" Най-напред ще забележим първа четвърт на Луната, като бляскавост тя е най-ярка и на югозападния небосвод, т.е. посоката на залеза на слънцето ние ще можем да забележим доближаването на Юпитер и Сатурн ", сподели Никола Петров.

Двете планети ще греят като една ярка звезда.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР