Руското независимо издание Проект“ публикува , участвали във войната в

...
Руското независимо издание Проект“ публикува , участвали във войната в
Коментари Харесай

На какво се дължи руската жестокост в Украйна -

Руското без значение издание „ Проект “ разгласява, взели участие във войната в Украйна.

Журналистите на изданието съумяват да разпознават повече от 150 елементи на съветската войска, участващи във войната, и да открият самоличността на 166 командири.

Изданието откри, че, способни да преминат в нахлуване: всички сухопътни армии, всички въздушнодесантни сили, всички разследващи елементи, морските пехотинци от четирите флота, самоходната артилерия, бомбардировъчната, ударната и изтребителната авиация.

" Проектът откри имената на съветските военни, които са давали и дават заповеди по време на нашествието в Украйна - от висшето управление на въоръжените сили до командирите на обособени полкове. Разглеждането на биографиите на тези офицери и положението на военните елементи, които командват, дава визия за какво войната се развива по този метод. "

Кой е виновен?

Повече от 160 души, водещи съветската експанзия против Украйна - от висши офицери на Министерството на защитата до командири на полкове.

Много кръв на непозната земя

От първата минута на войната в Украйна съветските управляващи я нарекоха " специфична военна интервенция за демилитаризация и денацификация ", както се изрази президентът Владимир Путин, когато прочете решението за навлизане сутринта на 24 февруари.

По прилика с бойните интервенции в Северен Кавказ и Сирия определението на Путин се възприема като дейно и, в случай че е допустимо, краткосрочно нахлуване, провеждано от стеснен контингент от професионални, добре подготвени елементи. За да не се изкушават съветските жители даже да го назовават война, управляващите небрежно вкараха наказателна отговорност за него. Това обаче е тъкмо война. Това ясно се вижда от количеството и качеството на войските, участващи в експанзията.

Според данните, проучени от " Проект ", в интервенцията вземат участие всички подразделения на съветските въоръжени сили, които могат да подхващат нахлуване. Това са всичките сухопътни армии на РФ - 11 общовойскови една танкова, всички настъпателни сили на Въздушно-десантните войски, всички съществуващи съединения на разузнаването, морската пехота от четирите флота, самоходната артилерия, бомбардировъчната, ударната и изтребителната авиация. Географията на непрекъснатото им разполагане се простира от Калининград до Камчатка, от Мурманск до Дагестан.

Какви сили вземат участие във войната?

- Моторизирани, артилерийски и противовъздушни елементи от всички 12 съветски армии и обособена танкова дивизия;
- Всички въздушно-десантни настъпателни сили - пет въздушно-десантни щурмови елементи, две въздушно-десантни дивизии и една бригада специфични сили;
- Шест разследващи бригади на Генералния щаб;
- Морски пехотинци от четирите флота и корабите на съветския Черноморски флот;
- Изтребителни, ударни и бомбардировъчни полкове на съветските Въздушно-космически сили и авиацията на флота;
- Сили на полицията и Росгвардия

Руската войска наброява към 900 000 души и евентуално е съсредоточила най-малко 20% от персоналния си състав наоколо до границите на Украйна преди нахлуването. Останалите боеспособни формирования на сухопътните сили са ситуирани покрай западните граници заради допустима борба с НАТО.

Дори 15-а Александрийска мотострелкова бригада от село Рошчински в Самарска област е изпратена да нахлуе в Украйна. А тази бригада е единственото мироопазващо поделение в страната, което Русия може да изпрати за справяне с интернационалните спорове под егидата на Организация на обединените нации.

Цялата тази голяма мощ е съсредоточена върху четири линии за нахлуване.



Основни посоки на ударите на съветската войска, края на февруари-март 2022 година

Частите и формированията, участващи в нашествието, наподобява в действителност имаха впечатляващ военен опит. Те са воювали в Чечения, Грузия, Сирия, анексирали са Крим през 2014 година и са помагали на сепаратистите в Донбас. Но професионализмът на подразделенията не зависи от историята, а от опита на персоналния състав. Тук нещата не са толкоз безапелационни - съдейки по многочислените свидетелства, в частите е имало наборни бойци или военнослужещи, които току-що са сключили контракт.

Не е изненадващо, че жертвите през първите дни на войната са доста огромни.

Колко души е изгубила Русия във войната с Украйна съгласно последните изказвания?

- Руското министерство на защитата твърди, че са 5 176;
- Държавния департамент на Съединени американски щати - над 10 000;
- Въоръжените сили на Украйна - 29 200.

В дълг към родината

Мащабът на грабежите в териториите, завзети от съветската войска, е голям - в Telegram са оповестени десетки фотоси и видеоклипове, на които в разрушената съветска военна техника са открити предмети, разнообразни от муниции. Когато се отдръпват, бойците носят със себе си освен откраднати бижута и домашен такъми, само че и износени обувки, играчки и даже тоалетни чинии втора ръка. Заграбеното се изпраща вкъщи от транспортни компании от територията на Русия или Беларус.



Руски боен личен състав в офиса на компанията " СДЭК ". Скрийншот от видеоклипа на телеграфния канал " Беларускi Гаюн "

Това събитие може да се изясни и от социално-икономическа позиция. Войната се води от хора от най-бедните райони на Русия. Заплатите им може да са по-високи от междинните за района, само че надали надвишават 50 000 рубли на месец.

Според проучването и офицерите на агресора са зле платени. Въпреки че печелят повече от бойците, даже командирите на армиите и флота, командирите на дивизии и бригади живеят много по-скромно от тези, които са ги изпратили на война.

Средният приход на офицер, в този момент пълководец на сухопътна войска, през 2019 година е бил към 270 000 рубли на месец. За съпоставяне, заместниците на заместник-министъра на защитата Сергей Шойгу са получавали (само официално) приблизително по 1,2 милиона рубли на месец за същия интервал, а офицерите от Генералния щаб, които директно управляват съветската войска и флот, са печелили приблизително по 300 000. Според чиновници на Министерството на защитата единствено командирите на военни окръзи и обособени родове войски получават към 900 000 евро на месец.

Трима от 12-те генерали, командващи сухопътни войски, не имат недвижими парцели - те живеят в служебни жилища. Останалите имат по един или два дребни жилището, а единствено командирът на 1-ва танкова войска Сергей Кисел е заявил апартамент с повърхност над 100 кв. м. Командирът на 20-та войска Андрей Иванаев е показал повече парцели в декларацията си: фамилията му има един апартамент от 68 кв.м и три имота с обща повърхност 48,5 м². Съпругите на армейските командири също печелят доста скромни суми - приблизително 21 хиляди рубли на месец.

Командирите на дивизии и бригади от сухопътните войски, военновъздушните сили и военноморския флот печелят приблизително по 160 хиляди рубли на месец. Командирите на дивизии и бригади също не разполагаха с доста парцели: най-вече един или два дребни жилището, някои имат и земя.

Дивизиите и бригадите в съветската войска се командват най-вече от полковници. Средната заплата на офицер със същия сан в Германия е три пъти по-висока от тази в Русия.

Учудващо е, че планът открива, че всеки трети върховен пълководец от съветската войска влиза в Украйна с задължения, в това число за жилище, комунални услуги и прехрана.

Петима души от извадката на " Проект " са били подведени под административна отговорност, в това число един поради нежеланието му да се бори с корупцията измежду подчинените си. През 2020 година съдът осъжда полковник Игор Коледа, пълководец на 30-а мотострелкова бригада от 2-ра войска, на санкция за това, че е отказал да извърши настояването на прокуратурата и да уволни подкупен офицер. Самият Коледа е вписан във федералните бази данни като нередовен длъжник. Подразделението му е взело участие в настъплението към Харков.

Всеки пети в нашата извадка е имал санкции от пътната полиция, а всеки шести не ги е платил в точния момент. Сред офицерите има и такива, които са с отнета брошура поради шофиране под въздействието на алкохол или за предизвикателство на произшествие.

Тези хора са цветът на актуалната съветска войска. Мъже в разцвета на силите си, опитни и относително добре образовани. Всички те имат висше обучение. 40% от командирите, с изключение на професионалното си обучение, са минали образование в Общовойсковата академия на въоръжени сили, Военноморската академия, Академията на Военновъздушни сили и Академията на Генералния щаб. Тогава какво да кажем за социално-икономическото състояние на техните подчинени, елементарните бойци от съветската войска.

Образовани и сполучливи при Путин

Какво знаем за командирите на съветската войска, които са дали заповед за навлизане в Украйна, въз основа на разбор на биографиите на армейски и окръжни командири, командири на дивизии, бригади и полкове.

Средна възраст:

- Командири на военни окръзи - 55 години
- Командири на отряди - 60,5 години
- Командири на армии - 49,5 години
- Командири на дивизии - 46,5 години
- Командири на бригади - 43,5 години

Образование:

- Висше обучение - 100%
- Обучение в академиите на съветските въоръжени сили и Академията на Генералния щаб - минимум 40%
Боен опит
Действителен военен опит - 23% (39 души), от които
- в първата чеченска война - 6 души
- 13 души - по време на Втората чеченска война
- в спора в Грузия през 2008 година - 5 души
- в интервенцията в Сирия - 26 души
- в спора в Донбас - 6 души

Бият и своите, и непознатите

В края на март, след петседмични несполучливи опити за завладяване на украинската столица, съветските войски започнаха да се изтеглят от региона на Киев, оставяйки ужасяващи свидетелства за улични боеве и извънсъдебни убийства. Разрушени къщи, опожарени коли и десетки трупове на цивилни, убити от упор, лежаха по улиците. Жени и малолетни бяха изнасилвани.

Бруталността наподобява невиждана, въпреки всичко кремълската агитация от години основава облика на съветската войска като " вежливи хора ". Но в случай че се срещнем с биографиите на висшите офицери и с историята на поверените им елементи, излиза наяве, че бойците са имали от кого да вземат образец.



Откритите трупове на цивилни жители в Буча. Източник: kmu.gov.ua

Киевското предградие Буча се трансформира в знак на съветската военна грубост - фотоси на раздрани тела на цивилни жители там се появиха на кориците на международните медии при започване на април. Наред с други, в Буча е дислоцирана 64-та обособена мотострелкова бригада от 35-та комбинирана войска. Това поделение е от селището Княз-Волконское в Хабаровския край, покрай границата с Китай, и е добре познато на локалното население: позивната му " Млечник " е станало нарицателно в целия район.

Сред наборните бойци " Млечник " се счита за адско място. Родители на бойци, служили в 64-та бригада през 2017-2019 година, споделят, че в подразделението има дефицит на храна, в казармите е студено, а униформите са остарели и не по размер.

" Преди време по време на проверка част от бойците по някаква причина бяха скри в баните, горите и на други места. Вероятно не желаят да плашат инспекторите с външния тип на бойците, защото униформите им са ужасяващи, както и целият външен тип ", споделя майката на един от новобранците.

Два пъти годишно се организират полеви учения на полигона, където няма обикновени условия за живот. През зимата и лятото бойците живеят в палатки и перат облеклата си в яма в земята. Поради всичко това новобранците постоянно се разболяват, само че в бригадата няма здравно звено. Войниците се лекуват от здравна сестра, която употребява единствено най-елементарни медикаменти като парацетамол.



Новобранци от поделението в Млечник на церемонията по полагане на клетва. Източник: voinskayachast.net

Но най-лошото нещо в " Млечник " са побоищата и издевателствата. В тях вземат участие както наборни бойци, по този начин и офицери. Войниците от другите републики образуват банди и тормозят своите съратници: лишават им парите, банковите карти и мобилните телефони. През 2019 година да вземем за пример, военнослужещ от Млечник е наказан на 1,5 години в колония за тормоз над различен солдат.

Висшият офицерски състав освен, че не стопира подчинените си, само че и самичък взе участие в издевателството. През февруари 2022 година старшина и сержант пребиват шестима редови войници. Пияният старшина проверявал номерата на нощните шкафчета и чехлите на бойците и удрял с пръчка тези, които не съвпадали. Един от новобранците помолил сержанта да го спре, само че той се включил към издевателствата.

Поради обстоятелството, че наборните бойци няма на кого да се оплачат, те се пробват да избягат от поделението или да влязат в болница - " гълтат хлор и игли ".

Понякога бойците подхващат крайни ограничения. През 2014 година да вземем за пример се самоубива новобранецът Алексей Снакин. Майор Николай Чабанов го бие с дръжката на метла, принуждава го да носи бронежилетка и противогаз 24 часа в денонощието. Първоначално съдът осъжда Чабанов на условна присъда, а едвам след намесата на правозащитници майорът е наказан на 3,5 години в колония с отнемане от право да заема управителни длъжности за две години.



Самоубилият се новобранец Алексей Снакин

Не единствено военнослужещи са били грубо малтретирани в Млечник. През 2015 година в гарнизона в Княз-Волконское група бойци пребиват до гибел инцидентен минувач. Свидетел на случилото се е готвачът на поделението, който минал наоколо и се застъпил за жертвата. Опитал се да извика помощ, но войниците се обърнали против него.

" Потърсих дежурния офицер. Излезе един старши офицер, военна полиция беше тук, биеха ме пред тях ", споделя той по-късно пред кореспонденти.

В последна сметка готвачът успял да стреля по един от нападателите и завлякъл пребития мъж до колата си, където той умрял преди идването на здравна помощ.

Хабаровският край е на трето място в Русия по брой на присъди за военни издевателства. На второ място е Приморският край, който също си има собствен " черен полк "  - село Сергеевка. Там е дислоцирана 127-а мотострелкова дивизия от 5-та войска, която също се сражавала на Киевското направление.

През 2018 година Роман Сапегин, 20-годишен военнослужещ на трудов контракт, бяга от поделението. Той споделя, че е бил унизен, обичай и унижаван от сътрудници военнослужещи от Кавказ. Те му взели телефона, банковите карти, а последната капка преляла когато сержант принуждавал редника да почисти тоалетната с голи ръце. Сапегин отказал да го направи и бил грубо пребит.

„ Миналата година в нашето подразделение часовой се простреля през нощта, други двама военнослужещи бяха прегазени от Урал навръх полигона, различен боец се обеси “, споделя той.

През 2017 година в поделението се стига до пердах сред военнослужещи от Якутия и Дагестан. След като видеото от сбиването попадна в интернет, в гарнизона е пратена инспекция от Москва. Инициаторите на багра са изпратени у дома два дни преди края на службата, а останалите военнослужещи са предизвестени:

„ Никой нищо не е видял! ”

Понякога в селото се случват странни неща. През септември 2018 година покрай поделението в Сергеевка беше открит мъртвец във военна униформа без глава. Година по-рано в прилежащия Усурийск, където се настаняват и елементи на 127-а дивизия, е намерено друго обезглавено тяло. Оказа се, че това е майорът от артилерията Андрей Головлев, който изчезна през лятото на същата година.

Хабаровск, Сергеевка и Усурийск са местата, от които най-често бягат военнослужещи както наборници, по този начин и на контракт. Там, както и на доста други места в Русия случаите на побои, издевателства и нестимулирана свирепост са постоянно срещани. Там и в спокойно време умират бойци. Повечето от случаите обаче остават скрити зад стените на адските поделения на съветската войска.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР