Руското министерство на вътрешните работи включи бившия петролен магнат Михаил

...
Руското министерство на вътрешните работи включи бившия петролен магнат Михаил
Коментари Харесай

Русия включи Ходорковски в списъка с издирвани лица заради коментари за войната

Руското министерство на вътрешните работи включи някогашния петролен магнат Михаил Ходорковски, който управлява опозиционно придвижване зад граница, в листата с търсени лица по обвиняване, че е разпространявал погрешна информация за съветската войска, съобщи Асошиейтед прес. Наказателният кодекс на страната планува до пет години затвор за това закононарушение. 

Делото против Ходорковски е заведено през септември по отношение на оповестени в интернет негови мнения за изплащането на компенсации на роднините на съветски военнослужещи, починали в Украйна. 

Ходорковски е милиардер, някогашен началник на петролната компания ЮКОС, който изпадна в недружелюбност при ръководството на Путин и прекара 10 години в пандиза по обвинявания в машинация, които отхвърля. Той бе освободен през 2013 година, откакто Путин го помилва, и в този момент живее в Лондон. 

Олигархът беше включен в листата за търсени лица на съветското вътрешно ведомство и през 2015 година по обвиняване съпричастност към убийството на кмет на сибирския град Нефтеюганск през 1998 година, което Ходорковски отхвърля.  

През декември някогашният петролен магнат съобщи, че в Русия напълно се е наложила " тоталитарна тирания " и че желае да се " бори за една Русия, ръководена от върховенството на закона и политическия плурализъм ".

Законът против дискредитирането на съветската войска беше признат след началото на нашествието в Украйна и бе прилаган неведнъж против критици на Путин, които влязоха в пандиза, отбелязва АП, предава Българска телеграфна агенция.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР