Руско-украинска война ПолитикаОбновенаЗа първи път в историята: ЕС официално ще

...
Руско-украинска война ПолитикаОбновенаЗа първи път в историята: ЕС официално ще
Коментари Харесай

Турция затваря Босфора и Дарданелите за руски бойни кораби

Руско-украинска война ПолитикаОбновенаЗа първи път в историята: Европейски Съюз публично ще доставя Украйна с оръжияПолитикаОбновенаПутин привежда нуклеарните сили в подготвеност
Турция, която е член на НАТО, промени реториката си и назова нападението на Русия „ война “ в неделя. Тя даде обещание да приложи елементи от интернационален пакт, който евентуално ще ограничи преноса на съветски военни кораби от Средиземно до Черно море.

Киев прикани Анкара да блокира навлизането на съветски кораби в Черно море, откъдето Москва предприе навлизане на южния бряг на Украйна. Най-малко шест съветски военни кораба и една подводница минаха през протоците на Турция този месец.

Сега не става въпрос за няколко въздушни удара, обстановката в Украйна публично е война. Ние ще използван Конвенцията от Монтрьо “, сподели Мевлют Чавушоглу, министър на външните работи на Турция, в изявление за телевизионния оператор CNN Turk.

Балансирайки своите западни задължения и тесни връзки с Москва, Анкара през последните дни назова съветската офанзива неприемлива, само че до неделя не определяше обстановката в Украйна като война.

Реторичната смяна разрешава на Турция да вкара членовете на Конвенцията от Монтрьо от 1936 година, която ѝ разрешава да ограничи морския пренос през проливите Дарданели и Босфора по време на война или при положение на опасност.

И въпреки всичко Чавушоглу повтори, че Турция не може да блокира достъпа на всички съветски военни кораби до Черно море заради уговорка в пакта, която освобождава тези, които се връщат в записаната им база.

Не би трябвало да има корист с това освобождение. Корабите, които заявяват, че се връщат в своите бази и минават през проливите, не би трябвало да вземат участие във войната “, сподели Чавушоглу.

Той сподели също, че е разговарял както с украински, по този начин и с съветски сътрудници и е удовлетворен да научи, че двете страни ще проведат договаряния.

Ибрахим Калин, представител на президента Реджеп Тайип Ердоган, сподели по-рано в неделя: „ На четвъртия ден от войната в Украйна ние повтаряме апела на президента Ердоган за неотложно прекъсване на съветските офанзиви и започване на договаряния за преустановяване на огъня “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР