Руско-украинска война ПолитикаЕвролидерите санкционират Русия във финансите и енергетикатаПолитикаМирът на

...
Руско-украинска война ПолитикаЕвролидерите санкционират Русия във финансите и енергетикатаПолитикаМирът на
Коментари Харесай

Защо Русия нахлу в Украйна и какво всъщност иска Путин?

Руско-украинска война ПолитикаЕвролидерите глобяват Русия във финансите и енергетикатаПолитика„ Мирът на континента е нарушен “: НАТО ускорява наличието си в Източна Европа
Месеци наред съветският президент Владимир Путин отхвърляше да възнамерява офанзива против Украйна, само че в четвъртък разгласи „ специфична военна интервенция “ в Донбаския район. Съобщението бе излъчено онлайн по малкия екран и бе последвано от информация за детонации в украинската столица Киев, както и в други елементи на страната.

Последните дейности на Путин идват, откакто месеци наред той струпваше войски по границата с Украйна, до момента в който западните водачи и изключително американският президент Джо Байдън сигнализираха за заплахата от навлизане. В понеделник съветският водач наруши интернационалното право и призна двете сепаратистки „ републики “ за самостоятелни. Последва изпращането на военни сили, които да „ поддържат мира “.

Според информацията Русия е разположила минимум 200 000 бойци покрай границата с Украйна през последните месеци. Опасенията са, че последните ѝ дейности бележат единствено първата стъпка на нова инвазия. Предстоящото може да заплаши цялата европейска конструкция за сигурност, написа в собствен разбор BBC.
Къде се изпращат съветски войски и за какво?
Когато Русия нахлу в Украйна през 2014 година, бунтовници, подкрепени от президента Путин, завзеха огромни елементи от източната част на страната и от този момент се бият с украинската войска. Сключено бе интернационално спокойно съглашение в Минск, само че спорът продължава. Това е и повода, която съветският водач акцентира за изпращането на войски в двете следени от бунтовниците области. Генералният секретар на Организация на обединените нации изрично отхвърли използването на думата миротворци от Русия.

Западът има вяра, че Москва възнамерява неизбежна, нова инвазия в 44-милионната Украйна, граничеща както с Русия, по този начин и с Европейския съюз. Като начало има известия за танкове, идващи в следения от сепаратистите Донецк, а последните сателитни фотоси демонстрират съветски войски, ситуирани на малко разстояние от границите на Украйна.
Колко огромно е военното скупчване на Русия?
Президентът Путин предизвести Украйна, че тя ще бъде виновна за по-нататъшно клане, в случай че не спре военните дейности на изток. Но към този момент има поредност от изфабрикувани произшествия и всеки един от тях може да бъде употребен като предлог за съветска офанзива.
Какъв е казусът на Путин с Украйна?
Русия дълго се противопоставяше на прозападното придвижване на Украйна – както към НАТО, по този начин и към Европейски Съюз. Сега Путин твърди, че някогашната руска република е марионетка на Запада и по този начин или другояче в никакъв случай не е била същинска страна.

Той упорства за гаранции от Запада и Украйна, че тя няма да се причисли към 30-членния защитителен съюз НАТО. Иска също тя да се демилитаризира и да стане неутрална страна.

Като някогашна руска република Украйна има дълбоки обществени и културни връзки с Русия и съветският език е необятно публикуван там. Откакто обаче Русия нахлу през 2014 година и анексира Крим, тези връзки се разрушават.

Русия атакува Украйна, откакто тогавашният проруски президент бе свален от власт при започване на 2014 година Оттогава войната на изток лиши живота на повече от 14 000 души.
Защо признаването на размирен региони е рисково?
Досега тези по този начин наречени национални републики Донецк и Луганск се управляваха от съветски подставени лица. Съгласно указа на Путин, който ги признава за самостоятелни, съветските войски за първи път са прието ситуирани там и също могат да строят военни бази.

Навлизането на съветски войски в регион, който е очевидец на стотици нарушавания на мира всеки ден, усилва още повече риска от открита война. Двата размирен региона щяха да имат специфичен статут в границите на Украйна според мирните съглашения от Минск, само че ходът на Путин не разрешава това да се случи.

Това, което прави обстановката по-тревожна, е, че двете размирен страни не просто претендират за лимитираната територия, която имат - те жадуват за всички области на Донецк и Луганск на Украйна.

Ние ги признахме, нали, и това значи, че признахме всички техни учредителни документи “, сподели съветският водач.

Русия към този момент приготви почвата за война с подправени обвинявания, че Украйна е направила „ геноцид “ на изток. Според информацията Москва е раздала повече от 700 000 паспорта в региони, ръководени от бунтовници, тъй че всяко деяние може да бъде целесъобразно като отбрана на личните ѝ жители.
Докъде ще стигне Русия?
Шансовете за дипломатическо решение не наподобяват положителни и Западът се опасява, че Путин ще отиде по-далеч. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън насочи неведнъж предизвестия, последното от които:

Вярваме, че те ще се насочат към столицата на Украйна Киев, град с 2.8 милиона почтени хора “.

На доктрина съветските сили биха могли да целят да обзет Украйна от изток, север и юг и да се опитат да отстранен нейното демократично определено държавно управление. Те биха могли да активизират войски в Крим, Беларус и към източните граници на Украйна.

Украйна обаче също работи за построяването на въоръжените си сили през последните години, а Русия ще се изправи против враждебно население. Самият президент Володимир Зеленски прикани жителите да откликнат в отбрана на страната, като бе позволено и персоналното въоръжаване.

Мащабът на съветските сили би означавал „ отблъскващ “ сюжет на спор в гъсти градски региони, счита Марк Мили, Председател на комитета на Обединените началник-щабове на Съединени американски щати.

Руският водач има и други благоприятни условия: да вземем за пример зона, неразрешена за полети, или обсада на украински пристанища, или пренасяне на нуклеарни оръжия в прилежаща Беларус (б.р. – единствено преди дни двете страни организираха взаимни проби на нуклеарни оръжия).

Путин също по този начин може да предприеме хакерски атаки. Уебсайтовете на украинското държавно управление към този момент се сриваха, както и тези на най-големите украински банки.
Какво може да направи Западът?
Западът споделя, че ходът на Русия е противозаконен, а генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш го осъди като нарушаване на териториалната целокупност и суверенитета на Украйна.

По-рано съдружниците от НАТО обаче дадоха ясно да се разбере, че няма проекти за изпращане на бойни войски в самата Украйна. Вместо това те предложиха на Украйна съветници, оръжия и полеви лечебни заведения.

Основният отговор ще бъде санкционирането на Русия:
Германия спря утвърждението на приключения съветски газопровод „ Северен поток 2 “ – огромна инвестиция както от страна на Русия, по този начин и на европейски компании;ЕС се съгласи за необятни наказания, включващи 351 депутати, които в Народното събрание поддържаха „ противозаконното решение “ на Русия да признае следените от бунтовниците райони като самостоятелни държави;САЩ споделят, че отрязват съветското държавно управление от западните финансови институции и се насочват към високопоставени „ елити “;Обединеното кралство е ориентирано към пет огромни съветски банки и трима милиардери.
Възможни са и по-големи наказания, само че към този момент остават в запас. Под прицел са съветските финансови институции и основни промишлености, достъпът на Русия до финансовите пазари, достъпът на съветския бизнес до долари и английски лири.

Крайният стопански удар би бил спирането на връзката на съветската банкова система от интернационалната платежна система SWIFT. Това обаче може да се отрази зле също по този начин и на стопанските системи на Съединени американски щати и Европа.

Междувременно 5000 бойци на НАТО са ситуирани в балтийските страни и Полша. Други 4000 могат да бъдат изпратени в Румъния, България, Унгария и Словакия.
Какво желае Путин?
Русия приказва за „ миг на истината “ в преосмислянето на връзките си с НАТО, като посочи три претенции.

Първо, тя желае правно обвързващо заричане, че НАТО няма да се уголемява повече. „ За нас е безусловно наложително да подсигуряваме, че Украйна в никакъв случай, в никакъв случай няма да стане член на НАТО “, сподели заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков.

Путин се оплака, че Русия „ няма къде повече да се отдръпна – считат ли, че просто ще седим безучастни? “

През 1994 година Русия подписа съглашение за ценене на независимостта и суверенитета на самостоятелна Украйна. Миналата година обаче президентът Путин написа дълга публикация, описваща руснаците и украинците като „ една нация “. Сега той твърди, че модерна Украйна е напълно основана от комунистическа Русия. Същевременно вижда разпадането на Съветския съюз през декември 1991 година като „ раздробяване на историческа Русия “.

Президентът Путин също по този начин твърди, че в случай че Украйна се причисли към НАТО, алиансът може да се опита да си върне Крим.

Другите му съществени претенции са НАТО да не разполага „ ударни оръжия покрай границите на Русия “ и да отстранява сили и военна инфраструктура от страните членки, които се причислиха към алианса от 1997 година (б.р. – това би засегнало и България). Това значи Централна Европа, Източна Европа и Балтийските страни. В реалност Русия желае НАТО да се върне в границите си отпреди 1997 година
Какво сподели НАТО?
НАТО е защитителен съюз с политика на отворени порти за нови членове. В него сега са се присъединили 30 страни.

Президентът на Украйна прикани за „ ясни, осъществими периоди “ за присъединение към НАТО. Въпреки това няма изгледи това да се случи скоро, както съобщи канцлерът на Германия.

Идеята, че която и да е сегашна страна в НАТО ще се откаже от участието си, не е алтернатива.

В очите на президента Путин още през 1990 година НАТО е заречен да не се разшири „ ни сантиметър на изток “, само че все пак го направи.

Това обаче беше преди разпадането на Съветския съюз, тъй че обещанието, обещано на тогавашния руски президент Михаил Горбачов, се отнасяше единствено за Източна Германия в подтекста на обединена Германия.

По-късно Горбачов сподели, че „ тематиката за разширението на НАТО в никакъв случай не е била обсъждана “ по това време.
Има ли дипломатически излаз?
Очевидно не за момента, защото Франция и Съединени американски щати анулираха плануваните договаряния с съветския външен министър. Но както Париж, по този начин и Берлин настояват, че опцията за разговор е отворена.

Всяка възможна договорка ще би трябвало да обгръща както войната на изток, по този начин и контрола върху въоръженията.

Съединени американски щати предложиха да стартират договаряния за ограничение на ракетите с дребен и междинен обхват, както и за нов контракт за междуконтиненталните ракети. Русия искаше всички нуклеарни оръжия на Съединени американски щати да бъдат неразрешени отвън техните национални територии.

Русия бе позитивно настроена към оферти механизъм за бистрота за взаимни инспекции на ракетни бази – две в Русия и две в Румъния и Полша.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР