Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че руската държава иска

...
Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че руската държава иска
Коментари Харесай

Комплексът Камчия става център на руско влияние?

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че съветската страна желае да придобие санаторно-курортния комплекс " Камчия ", намиращ се до устието на река Камчия на черноморския бряг. В момента комплексът е благосъстоятелност на кметството на Москва.

Това излиза наяве от негови думи в горната камара на съветския парламент - Съвета на федерацията, където той произнесе слово по настоящи тематики от интернационалната политика и отговори на депутатски въпроси.

От заложения към Лавров въпрос излиза наяве, че депутатите са проучвали въпроса с комплекса и са подготвили план за превръщането му в " съществена задгранична културно-хуманитарна площадка " за налагане на съветските ползи в Европа.

В отговора си Лавров споделя, че това е " неповторим план " и е " съвършен пример " за използването на " мека мощ " от страна на Русия.

" Тревожи ни това, че през последно време се натрупаха доста отрицателни трендове. Редица здания са затворени, други са под аренда. Не са доста ясни имуществените връзки, има данъчни отговорности и редица други тревожни фактори ", разяснява съветският външен министър, представен от изданието " Международная жизнь ".

По думите му по тематиката се работи интензивно след визитата на съветския министър председател Дмитрий Медведев в България през март тази година. Не излиза наяве какво тъкмо е обсъждано по този въпрос с българските управляващи, само че от изказването му следва, че е комплексът е измежду тематиките, по които има договорености.

" След визитата през март тази година на ръководителя на държавното управление на Руската федерация Д. А. Медведев Министерството на външните работи приготви бележки по реализацията на всички договорености, като особено място беше отделено на превъзмогването на рецесията към този комплекс. Включително беше препоръчано кметството на Москва и съветското държавно управление в лицето на Министерството на просветата да разработят разновидности за трансформирането на тази благосъстоятелност в държавна и да й обезпечат бюджетно финансиране. Бяха сложени периоди до юни, бяха показани съответните отчети. Но за жалост бюрократичната машина се върти постепенно, по тази причина не зная дали ще издам огромна загадка, само че там беше и В. И. Матвиенко  и в този момент приготвяме разглеждането на този въпрос на оперативно заседание с непрекъснатите членове на Съвета за сигурност на Руската федерация ", разяснява Лавров.

" Надявам се, че там с присъединяване на министър-председателя и всички ведомства, които могат да спомагат за реализацията на тази скица, ще успеем под председателството на президента да подтикваме такова решение. Надявам се това да бъде направено бързо, тъй като по нашата оценка, обстановката, в действителност доста бързо деградира ", заключава той.

От думите му не излиза наяве за какво с тематиката ще се занимава Съветът за сигурност на Русия, в случай че става въпрос за културна и филантропична активност. Споменатият обаче от Лавров термин " мека мощ " е част от понятийния уред на хибридните тактики, предприемани от Москва в Европа и в Съединени американски щати.

Предоставянето въз основата в Камчия на московските управляващи беше контрактувано от някогашния обществен министър Емилия Масларова при визитата й в Москва през 2008 година Масларова беше част от държавното управление на Тройната коалиция с министър председател Сергей Станишев. Комплексът беше открит през 2010 година от тогавашния кмет на Москва Юрий Лужков и премиера Бойко Борисов.

Още тогава се появиха възражения, че даването на съветските управляващи на част от българското крайбрежие, което е и външна граница на Европейски Съюз, накърнява националната ни сигурност и тази на страните от общността. След анексирането на Крим през 2014 година и съветската експанзия в Донбас опасенията се ускориха.

През 2016 година депутатът от партията на Путин " Единна Русия " Пьотр Толстой съобщи, че Русия е изкупила половината Черноморие и ще купи цяла България. Изказването му взриви обществените мрежи. По-късно той се оправда, че думите му били смешка. Впоследствие Толстой беше определен за заместник-председател на съветската Дума.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР