Руският външен министър Сергей Лавров пристигна в Северна Македония, където

...
Руският външен министър Сергей Лавров пристигна в Северна Македония, където
Коментари Харесай

Лавров пристигна за срещата на ОССЕ в Скопие

Руският външен министър Сергей Лавров дойде в Северна Македония, където от 30 ноември до 1 декември ще се организира съвещание на Съвета на външните министри на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), оповестява " Интерфакс ".

Самолетът на съветския министър кацна в Скопие рано сутринта в четвъртък.

ТАСС добавя, че дължината на маршрута на министерския аероплан е била към 4 хиляди км, а пътуването е траяло повече от пет часа. Самолетът на Лавров е прелетя над Турция и Гърция , макар че авансово се очакваше маршрут през България. Както научи ТАСС, българската страна е отказала да допусне прехвръкване на самолета на ръководителя на съветското външно министерство, в случай че на борда е формалният представител на съветското дипломатическо ведомство Мария Захарова.

В нотата на българското външно министерство, с която организацията разполага, се показва по-специално: " Дава се позволение за присъединяване в горепосочената среща в Скопие на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров и съпътстващата го делегация в сходство с бележката. Разрешението не се отнася за шефа на осведомителния отдел и печата на съветското Министерство на външните работи Мария Захарова , която попада в листата на глобите, в сходство с настоящото законодателство на Европейски Съюз. "

Захарова заяви по-рано, съветското външно министерство е получило редица поръчки за двустранни срещи , като в програмата на министъра са планувани както многостранни, по този начин и двустранни събития.

По време на брифинг предния ден формалният представител на съветското външно министерство означи, че Съединени американски щати и някои страни от ОССЕ " вършат всичко, с цел да попречат на естественото присъединяване " на Русия в организацията, само че Москва прави всичко належащо за създаване на работа в Министерския съвет " по градивен метод ".
 В проектите на Габриел няма среща със Сергей Лавров
В проектите на Габриел няма среща със Сергей Лавров

Не всички членове на делегацията на Лавров са получили позволение да преминат през българското въздушно пространство

Участието на Лавров към този момент провокира различия. 

Припомняме, че  няма да вземат участие, в случай че Лавров взе участие в него. Както сподели пред кореспонденти заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Александър Грушко, това решение по никакъв метод няма да повлияе на ориста на организацията.

Не се планува двустранна среща с министъра на външните работи на Русия Сергей Това съобщи във вторник вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по време на срещата на външните министри на НАТО в Брюксел. 

" Не всички членове на делегацията на Лавров са получили позволение да преминат през българското въздушно пространство за срещата на ОССЕ в Скопие. София в никакъв случай не би си разрешила да даде позволение за прехвръкване през въздушното пространство, в случай че нямаме ясна визия за състава на делегацията. ", сподели Габриел. 
 Скопие чака Лавров за среща на ОССЕ
Скопие чака Лавров за среща на ОССЕ

Северна Македония ще отстрани за малко възбраната за полети от Русия идната седмица
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР