Заместник-помощник-секретарят на САЩ Габриел Ескобар е освободен от длъжността си

...
Заместник-помощник-секретарят на САЩ Габриел Ескобар е освободен от длъжността си
Коментари Харесай

САЩ сменят пратеника си за Западните Балкани заради разкрития за връзки с Белград?

Заместник-помощник-секретарят на Съединени американски щати Габриел Ескобар е освободен от длъжността си на специфичен делегат за Западните Балкани.

Държавният департамент дефинира решението като " постоянна ротация ", а не уволняване.

През месец март обаче списание " Фронтлайнър " разгласява огромно следствие, което слага под подозрение честността на американския посланик. В следствието са разказани детайлно финансови връзки сред фамилията на Ескобар и сръбски държавни органи, което допуска компрометиране на неговия неутралитет в сензитивния разговор сред Косово и Сърбия. Този разговор е от решаващо значение за мира на Балканите, белязани от етнически спорове и политическа неустойчивост.

" Фронтлайнър " разкри финансови връзки сред брачната половинка на Ескобар и Министерството на външните работи на Сърбия при организирането на културни събития. Тези връзки хвърлят сянка върху предстоящата индиферентност и безпристрастност на интернационалния делегат и пораждат подозрения по отношение на дейностите му по време на сериозни дипломатически събития, като рецесията в северната косовска област Митровица през юни-август 2023 година и опита за анексиране на Северно Косово от сръбски паравоенни формирования през септември.

" Фронтлайнър " разкри и контракт сред правната компания McGinnis Lochridge LLP и държавното управление на Република Сръбска от 23 декември 2019 година, отпред с проруския президент Милорад Додик. Този контракт планува месечни заплащания в размер на 80 000 $ на адвокатската адвокатска фирма за консултиране и представляване на Република Сръбска по интернационалните правни въпроси. Документът демонстрира фамилната връзка сред Мануел Ескобар, съучастник в адвокатската фирма, и Габриел Ескобар. Въпреки че хипотетичните фамилни връзки не са равнозначни на спор на ползи, в нюансираната сфера на дипломацията те могат да засилят усещанията за пристрастност, поставяйки под въпрос безпристрастността, нужна в такива деликатни договаряния.

Държавният департамент на Съединени американски щати дефинира като „ погрешни “ изказванията на журналиста Вуди Ксимшити от " Фронтлайнър " по отношение на уволнението на американския делегат и връзките на неговите родственици с Белград:

" Всички професионални дипломати в чужбина се сменят на всеки една до четири години, което е постоянна процедура. В качеството си на дипломатически чиновник Ескобар е на настоящия си пост от три години и е планувано да премине към идващото си предопределение през идващите седмици. До плануваното прекосяване той остава на длъжността ", се споделя в изказването. " - се споделя в изказването.

„ Въпреки изказванията на господин Ксимшити за противоположното, брачната половинка на заместник-помощник секретаря Ескобар в никакъв случай не е получавала средства от сръбското Министерство на външните работи. Освен това заместник-главният прокурор Ескобар няма никакви роднински връзки с хипотетичния съучастник в тексаската адвокатска адвокатска фирма McGinnis Lochridge LLP. “ - обявиха още от Държавния департамент. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР