Руският външен министър Сергей Лавров пристигна днес на първа работна

...
Руският външен министър Сергей Лавров пристигна днес на първа работна
Коментари Харесай

Лавров пристигна на първа работна визита в Мали

Руският външен министър Сергей Лавров дойде през днешния ден на първа работна аудиенция в Мали, заяви ТАСС.

Руският първи посланик възнамерява да се срещне през днешния ден с президента и лидер на военната хунта полковник Асими Гоита, както и с малийския си сътрудник Абдулайе Диоп, като по-късно е планувана и взаимна конференция, отбелязва Франс прес, предава Българска телеграфна агенция. 

По-рано Лавров посети Багдад, където стартира дипломатическата му обиколка, включваща четири страни - Ирак, Мали, Мавритания и Судан.

Руското външно министерство уточни, че се чака договарянията с малийските ръководители да обиден въпроси като разширение на руско-малийското съдействие в търговско-икономическата и капиталовата сфери, активизацията на взаимоотношението в перспективни области като рандеман на потребни изкопаеми, енергетика, инфраструктура и селско стопанство.

Сред другите тематики на договарянията ще станат практическите аспекти на идните доставки в Мали на съветска пшеница, торове и петролни артикули.

Двете страни се чака да обсъдят въпроси от интернационалния и африкански дневен ред с акцент върху войната в Украйна, битката с джихадизма в Сахел и Западна Африка. Руското външно министерство уточни, че се възнамерява разискването на въпроси, свързани с укрепването на военните и военно-техническите връзки, а също и на филантропичното съдействие.

Макар че малийски министри на няколко пъти към този момент посещаваха Москва, идването на Лавров в Мали е представяно от малийските управляващи като " първо по рода си ", показва Агенция Франс Прес.

Неговата аудиенция " материализира твърдата воля " на президентите Асими Гоита и Владимир Путин " да дадат подтик на нова динамичност " в двустранното съдействие в областта на защитата и сигурността, както и в икономическата област, уточни в изказване малийското външно министерство, представено от Агенция Франс Прес.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР