Руският психотерапевт Владимир Леви за начините, по които човек може

...
Руският психотерапевт Владимир Леви за начините, по които човек може
Коментари Харесай

Когато хората могат да си помогнат, често те не желаят това ♥ Владимир ЛЕВИ

Руският психотерапевт Владимир Леви за методите, по които човек може да ръководи вътрешното си положение и овладее тайната на рационалната убеденост в себе си. 

 

♥ Някои учредения да обичаме себе си 

Стремежът към самоусъвършенстване е на възрастта на човечеството. Всеки си има свои претекстове да трансформира себе си, в никакъв случай не е късно да се стартира. Амплитудата на разликите сред хората е необхватна, само че те не могат да се вместят в измерението „ по-лош - по-добър “. Всеки човек е неповторим.

Скандал със самия себе си

Всички положителни препоръки към хората към този момент са дадени. Всички правила на мъдростта и самообладанието са направени дълго преди нашата епоха и от времето на Марк Аврелий към тях не е прибавено нищо значително. Досадното събитие, че до момента тези предписания са помагали на малко на брой, си има доста причини; ето най-малко две от тях:

- когато хората могат да си оказват помощ, постоянно те не желаят това. Мнозина неумишлено се стремят към страданието. На много доста хора им се желае да си останат по детски безпомощни;

- когато хората откровено желаят да си оказват помощ, като употребяват нечие подсещане, множеството от тях не знаят по какъв начин да го създадат, тъй като към всеки добър съвет са нужни още десетки други - по какъв начин да го изпълнят.

Най-голямата компликация е, че у някои хора едва са развити съзнателните сили, които биха могли да насочват мощта на безсъзнателното в определената посока. Още сме прекалено много автомати или автомати, незадоволително съвършени. Природата ни малко още се доверява на нашия разсъдък. Затова е прекомерно леко да вземеш всякакво рационално решение във връзка с себе си и е прекомерно мъчно да го изпълниш. Пълно единодушие сред съзнанието и подсъзнанието се среща не по-често от щастливия брак. Но подсъзнанието избира да работи по този начин, сякаш го няма, като че ли съзнанието ръководи всичко напълно и изцяло. Когато съзнанието открие измамата, стартира скандал със самия себе си…

Тази брошура не дава предписания за благополучие, само че преглежда някои похвати за съзнателна помощ на своето подсъзнание. Тези похвати, влизащи, общо взето, в понятието „ самовнушение “, са налични за всеки, който пожелае и основно отдели време, с цел да ги овладее. Какво се реализира с това?

Подсъзнанието става сякаш по-умно и по тази причина по-отстъпчиво. Самоконтролът става по-пълен и еластичен. Думата е за обикновена техника на другарство със своето вътрешно Аз, за най-основните лостове да управляваш себе си. В подбудите (защо, поради какво да ръководя себе си), във висшите страни на самоконтрола, свързани с това, което може да се назова персонална философия, аз по опция не встъпвам, това е диалог на друго ниво.

Човешката мъдрост, в това число оная, която се отнася до управляването на себе си, не знае границите на науката, изкуството, ритуалите и всекидневния живот. Похватите на актьорско вживяване в облика, разпоредбите на заклинанията, лечебните и елементарните самовнушения - би трябвало човек да бъде кьорав, с цел да не види, че в действителност това е едно и също нещо. Понякога в действителност е належащо известно изпитание, с цел да се види общото. Между актуалния автотренинг (АТ), античната йога и другите остарели и нови способи за духовно-телесно рационализиране съвпаденията се оказаха надалеч повече, в сравнение с разликите и в по-голямата си част това не са взаимствания. Панацея естествено няма и вероятно няма да има; науката за личността прави едвам първите си стъпки. Но има жив поток на мисълта, в който може да навлезе всеки, кръстовки на знанието, където на разнообразни езици приказват за едно.

Различията сред хората - и физическите, и психологичните, от време на време са по-големи от разликите сред животни от обособени типове. Един и същ човек в друго време може да се отличава от себе си повече, в сравнение с от другиго.

Оттук към този момент излиза наяве, какъв брой е мъчно да се сътвори универсална система на здравето. Търсене на такива системи обаче постоянно е имало. Винаги е имало и оферти.

„ Развиване на магнетичната мощ и увеличаване на паметта “. „ Гимнастика на волята “, „ Школа за хладнокръвие “, „ Силата на волята в деловия и всекидневния живот “, „ Пет минути дневно - за здравето “, „ Как да престана да се вълнувам и да стартира да пребивавам “... - сходни управления са се появявали през предишния и по-миналия век, а в настоящия станаха естествено още повече. В някои от тях има доста потребни неща, само че съвкупният резултат явно постоянно е отговарял на формулата: умните станаха по-умни, глупавите - по-глупави, а хилядите останали по никакъв начин не се трансформираха. 

В началото на века в Европа и в Америка беше известна системата на Мюлер. Изглеждаше, че нищо по-естествено и хармонично не може да се измисли: въздух, слънце, разнородни придвижвания, сдържаност във всичко... Привърженици на тая система има и до момента, самият й основател обаче умря прекомерно рано. Впрочем даже и в случай че системата не е помогнала на своя основател, това към момента не значи, че не коства, както и противоположното. Моето мнение е: всяка система по своему е добра, в случай че я следваш с религия. Но не със сляпа...

Това се отнася и за индийската йога, която провежда индивида напълно, физически и духовно, и то за години. За да се получи от йога мечтаното, би трябвало безусловно да се преродиш в йога, да живееш непрекъснато с това, самият ти да се приспособиш към йога и нея да приспособиш към себе си. Това е труд, своего рода отшелничество и напълно необикновен жанр на живот. Всеобхватността на йога не изключва потреблението на обособени похвати, само че откъснати от системата, полезността им доста понижава.

Що се отнася до автотренинга, това към този момент е единствено комплект от похвати, цялостна система към момента няма. Може би това е за положително. Засега неговото предопределение е да помогне на хората, водещи елементарен, т. е. повече или по-малко хаотичен метод на живот.

Както и при йога, основният минус на АТ е дребният диапазон на индивидуализация. Никого не можеш да научиш на персонална житейска мъдрост, а тази мъдрост (в най-общ вид) се състои в самостоятелното изкривяване или може би е по-добре да се каже в самостоятелния метод на нарушение на всеобщите закони. Стогодишният абхазец и стогодишният якут (тези две народности, по този начин отдалечени и разнообразни, са на първите места по броя на столетниците) - всеки от тях доближава дългоденствие по своему, съобразявайки се със своите условия на живот и вероятно с наследствеността си; допустимо е да има и нещо значително по-общо, което им оказва помощ да доближат бодри до такава напреднала възраст. Но надали би се получило нещо положително, в случай че намислеха да копират един от различен метода си на живот.

От: „ Изкуството да владееш себе си “, Владимир Леви, изд. „ Здраве и благополучие “, 2002 г. 
Картина: Old Man Seated on a Trunk, 1826, by Jean Baptiste Camille Corot; chinaoilpaintinggallery

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР