Руският президент Владимир Путин става все по-зависим от най-войнствената част

...
Руският президент Владимир Путин става все по-зависим от най-войнствената част
Коментари Харесай

ISW: На Путин ще бъде все по-трудно за угажда на силоваците

Руският президент Владимир Путин става все по-зависим от най-войнствената част на съветския политически хайлайф и ще му бъде все по-трудно да удовлетворява претенциите ѝ, написа в днешния си разбор американският Институт за проучване на войната (ISW).

Като представители на тази авторитетна част на политическата класа в Русия, така наречен " силоваци ", той посочва поименно чеченския водач Рамзан Кадиров и притежателят на Частната военна компания (ЧВК) " Вагнер " Евгений Пригожин.

Това са хора от най-близкото обграждане на Путин, имат забележителна власт и направляват бойни дейности в Украйна. Путин е подвластен от тях, тъй като техните бойци носят значима част от тежестта на " специфичната интервенция " в Украйна. На съветския президент ще му бъде все по-трудно да извършва желанията им, тъй като те стават все по-драстични.

Кадиров продължава с рецензиите си към начина, по който се води войната. Той счита, че масираният ракетен обстрел, на който новото съветско командване в Украйна подложи тази страна, е " слаб отговор " на освобождението от страна на украинските сили на територии, които Москва анексира. 

Според Кадиров Русия в този момент би трябвало " да изтрие от лицета на земята украински градове " в отговор на украинското контранастъпление.

Според анализаторите от ISW рецензиите на Кадиров изваждат на повърхността грешката на Путин да присъедини украински територии за чиито граници поражда объркване при настъплението на украинските сили.

Като различен образец за директното опълчване на съветските " силоваци " на Путин ISW дава вчерашната обява във " Вашингтон пост ", съгласно която Пригожин остро е крититувал министерството на защитата в частен диалог с съветския президент. Самият Пригожин отхвърля да е имал подобен диалог пред американския вестник. 

Според ISW Пригожин, прочут още като " готвача на Путин " " заема неповторимо състояние, което му разрешава да жъне плодовете на зависимостта на Путин от силите на ЧВК " Вагнер ", без да носи официална отговорност за което и да е направление на боевете или на територията на Украйна и имайки освен това доста въздействие в осведомителното пространство ".

Пригожин се стреми към  " монополизацията на съветското държавно осведомително прострарство ", написа институтът, а също така " готвачът на Путин " управлява канали в информационната мрежа на Телеграм, посредством които се стреми да построява позитивен облик на вагнеровците, въпреки те да не реализират необикновен прогрес в опита си за нахлуване в региона на Бахмут в Източна Украйна.

В днешния си разбор ISW обръща внимание и на всеобщата евакуация на население от Херсон от страна на назначените от Русия окупационни управляващи. Според института това може да не е краткотрайна мярка, а да е планово разселване на украинци в Русия, което безуславно нарушава нормите на интернационалното право. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР