Руският президент Владимир Путин смята, че принципите на спорта са

...
Руският президент Владимир Путин смята, че принципите на спорта са
Коментари Харесай

Путин откри алтернативна параолимпиада - за Русия и Беларус

Руският президент Владимир Путин счита, че правилата на спорта са " ерозирали " и той е трансфорат в " политически ангажирана тирания на антидопинговата администрация ".

" Съмнително предубедено съдийство и клюка ", " враждебна гротеска " и " откровени провокации " бяха измежду останалите директни обвинявания, отправени от Путин във видеообръщение по време на церемонията по откриването на " заместващото събитие " на Русия за зимните параолимпийски игри в Пекин `22.

Алтернативната параолимпиада беше открита през вчерашния ден в сибирския град Ханти-Мансийск и в нея вземат участие главно спортисти от Русия и Беларус. Двете страни не бяха позволени до XIII игри на интернационалния параолимпийски комитет (IPC) в китайската столица (4-13 март) поради провежданата от тях война в Украйна.

Путин жигосах решението на IPC, като назова изключването на двата тима " връх на цинизма ". Също по този начин съветският държавен глава съобщи, че концепциите на създателя на актуалното олимпийско придвижване барон Пиер дьо Кубертен са " все по-силно изкривени ". И добави, че се следи " загуба на престиж и самостоятелност на организациите, значими за развиването на международния спорт ".

Коментарите му пристигнаха на фона на продължаващата военна инвазия на Русия в Украйна, вследствие на която страната му е все по-изолирана от спортната сцена. Повечето интернационалните федерации последваха рекомендацията на МОК да замразят участието на Русия и Беларус и да забранят присъединяване на техни състезатели и публични лица в континентални и световни спортни конгреси.

Самият Путин пък беше лишен от голям брой спортни трофеи - на съветския водач бяха отнети почетният Олимпийски орден от МОК, почетният черен колан по таекуондо и постът му на почетен президент на интернационалната федерация по джудо.

" За страдание, в последните години огромен брой значими спортни надпревари бяха белязани от събития, които са несъвместими със спорта, неговия дух и темперамент - съобщи Путин в своето видеообъщение, представено от държавната организация ТАСС. - Многократно станахме очевидци на подозрително предубедено съдийство и клюка, враждебна гротеска и откровени провокации. Видяхме по какъв начин концепциите на самия Пиер дьо Кубертен са методично и все по-силно изкривени, а в миналото свещените правила на спорта са ерозирали. Буквално пред очите ни равенството се трансформира в перверзна приемливост, справедливостта - в двойни стандарти, а битката за непорочност в спорта - в политически ангажирана тирания на антидопинговата администрация. "

Преди войната в Украйна, Русия към този момент беше глобена със възбрана за присъединяване в огромните интернационалните спортни конгреси като част от наказването, наложено от международната антидопингова организация (WADA) поради разкритата държавна стратегия за приложимост на неразрешени субстанции от съветски спортисти. Знамето и химнът на Русия бяха неразрешени по време на олимпийските игри в Токио 2020 и Пекин `22, а състезателите участваха като представители на Руския олимпийски комитет.

На паролимпийските игри в китайската столица при започване на този месец спортистите на Русия и Беларус трябваше да вземат участие като неутрални състезатели под флага на IPC. В последния миг обаче параолимпийското придвижване наложи цялостна възбрана, откакто се надигнаха гласове за протест от други страни.

" Връх на цинизма беше отстраняването на съветските и беларуските спортисти от параолимпиадата в Пекин. Пострадаха не просто почтени спортисти, а параолимпийци. Хора, които не са се пречупили, а са превъзмогнали най-тежките житейски проби и са почтени за световна поддръжка и удивление. Тези, които със своя образец дават вяра на милиони и ги карат да имат вяра в тях самите и техните лични сили ", добави Путин в своята тирада.

 

ЗА СТАТИСТИКАТА

Тридневните различни параолимпийски игри в Ханти-Мансийск (19-21 март) включват надпревари по ски тичане, биатлон, кърлинг, сноуборд, алпийски ски и хокей на лед. Освен състезатели от Русия и Беларус в тях свои спортисти с увреждания изпратиха още три някогашни руски републики - Казахстан, Таджикистан и Армения. Мотото на събитието е " Ние сме дружно. Спорт " .

Организаторите оповестиха сериозен награден фонд за участниците, който обаче се топи с всеки минал ден поради обезценяването на съветската валута. За златен орден домакините ще изплатят 4 млн. рубли (към днешна дата към $38 000), за сребърен - 2,5 млн. рубли ($24 000), а за бронзов - 1,7 млн. рубли ($16 000).

" Вниманието и поддръжката, които засвидетелстваха нашето държавно управление и националните параолимпийски комитети на доста страни, ясно демонстрират, че в сложни обстановки би трябвало да се поддържаме взаимно - съобщи съветският състезателен министър Олег Матицин. - Самият ни лозунг е алегоричен. Когато целият свят е прекомерно политизиран и спортът даже е политизиран, би трябвало да браним нашите същински полезности. Паролимпийците и олимпийците постоянно ще бъдат водачи и патриоти. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР