Руският президент Владимир Путин ще ръководи в събота планирано учение

...
Руският президент Владимир Путин ще ръководи в събота планирано учение
Коментари Харесай

Путин лично командва учение с балистични ракети

Руският президент Владимир Путин ще управлява в събота планувано обучение на силите за стратегическо въздържане, по време на което ще бъдат изстреляни балистични и крилати ракети, оповестиха от съветското министерство на защитата на фона на изострянето на връзките сред Москва и Вашингтон.

В учението са задействани въздушно-космическите сили, Южният боен окръг, стратегическите ракетни войски, Северният и Черноморският флот, съобщи ТАСС.

Министерството акцентира, че " учението на силите за стратегическо въздържане е планувано по-рано за инспекция на готовността на органите за военно командване, пускови бойни екипажи, екипажи на военни кораби и стратегически ракетоносци за осъществяване на поставените задания, както и надеждността на въоръженията на стратегически нуклеарни и неядрени сили ".

Стратегически командно-щабни учения с присъединяване на трите съставния елемент на стратегическите нуклеарни сили се организират по предписание годишно в края на " военната " образователна година. Обикновено като част от тези учения подводният ракетоносец на Северния флот изстрелва междуконтинентална балистична ракета (ICBM) на полигона Кура в Камчатка, а нуклеарна подводница на Тихоокеанския флот изстрелва междуконтинентална балистична ракета (ICBM) на изпитателния полигон в Чиж в северна Русия.

Извършва се и учебно-бойно изстрелване на МБР от Ракетните войски на стратегическото предопределение, стартирането на крилати ракети се прави от самолети на Далечната авиация на Върховен касационен съд на Русия, отбелязва ТАСС.

Междувременно за среща с президента Владимир Путин в Москва дойде беларуският водач Александър Лукашенко. Очаква се двамата да обсъдят сигурността в региона и общи дейности за гарантиране на националните ползи на Русия и Беларус.

" Въпросът за по-нататъшното наличие на съветски военни в Беларус след приключването на взаимните учения сега не се преглежда ", заяви пред публицисти представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

" За това не може да става дума в този момент ", сподели той, отговаряйки на въпрос дали ще бъде премислено наличието на съветски войски на територията на Беларус след ученията.

Песков напомни, че ученията са в ход и " след привършване на един или различен стадий от ученията войските се изтеглят към мястото на непрекъснатото им дислоциране ".

" Това е развой, който ще отнеме избран брой седмици. Разбира се, просто е невероятно да се изтегли всичко, което се е натрупало там със седмици за един ден ", сподели представителят на Кремъл и акцентира, че това е " постоянно срещана процедура на военните учения. "

" В графика на Путин няма взаимна с Лукашенко инспекция на военни учения, макар че президентите могат да се спогодят за всичко. " В момента това не е в графика на президента ", сподели представителят на Кремъл в отговор на въпрос.

Относно въпрос за позициите на Руската федерация и Беларус по тематиката за Донбас, Песков прикани да се изчака срещата сред Путин и Лукашенко.

" Със сигурност двамата президенти ще ви кажат всичко, откакто беседват ", сподели представителят на съветския водач.

Съвместните белоруско-руски учения " Съюзническа решителност - 2022 " се организират от 10 до 20 февруари на територията на републиката като част от втория стадий на тестване на силите за реагиране на съюзната страна. Минск и Москва означиха, че ученията имат чисто защитителен темперамент и не съставляват опасност нито за европейската общественост като цяло, нито за прилежащите страни в частност.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР