Руският президент Владимир Путин предупреди за проблеми със съседна Финландия,

...
Руският президент Владимир Путин предупреди за проблеми със съседна Финландия,
Коментари Харесай

Путин предупреди за проблеми с Финландия, след като Хелзинки обяви военно споразумение със САЩ

Руският президент Владимир Путин предизвести за " проблеми " със прилежаща Финландия, която се причисли към НАТО по-рано тази година, а през седмицата заяви, че подписва военно съглашение със Съединени американски щати. Руският водач съобщи, че Москва ще сътвори в отговор нов боен окръг в Северозападна Русия, съобщи Агенция Франс Прес.

Финландия, която споделя 1340-километрова граница с Русия, се причисли към НАТО през април т.г. посред московската инвазия в Украйна.

" Те (Западът) вкараха Финландия в НАТО. Имахме ли някакви разногласия с тях? Всички разногласия, в това число териториалните в средата на предишния век, от дълго време са позволени ", съобщи Путин в изявление за държавната телевизия " Русия 1 ".

" Там нямаше проблеми, а в този момент ще има, тъй като сътворяваме Ленинградски боен окръг и ще разположим обилни военни единици там, " добави президентът.

Коментарите му идват, откакто Финландия още веднъж затвори границата си с Русия тази седмица с обвинявания, че Москва провежда мигрантска рецесия и след изказване на държавното управление в Хелзинки, че ще подписа в понеделник със Съединени американски щати съглашение в региона на защитата.

То планува изпращане на американски бойци и военни материали за подкрепяне на защитата на северноевропейската страна, съобщи Ройтерс, базирайки се на изказване на финландското държавно управление.

Финландия, която има огромна обща граница с Русия, стана най-новия член на НАТО по-рано тази година след нахлуването на съветските сили в Украйна. Споразумението със Съединени американски щати има за цел да разреши бърз боен достъп и помощ за Финландия при положение на спор, обявиха публични представители преди оповестяването му.

" Фактът, че няма да бъде належащо да се договаря всичко поотделно, улеснява организирането на интервенции в спокойно време, само че най-много може да бъде от жизненоважно значение при положение на рецесия ", съобщи пред кореспонденти министърката на външните работи Елина Валтонен.

В съглашението са изброени 15 обекта и зони във Финландия, до които американските военни ще имат безконтролен достъп и където също по този начин ще могат да съхраняват военно съоръжение и муниции, оповестиха публични лица.

Съседна Швеция, която също желае да се причисли към военния алианс, само че към момента чака единодушието на Турция и Унгария, подписа сходно съглашение с Вашингтон предходната седмица, предоставяйки на Съединени американски щати достъп до 17 зони, в това число четири въздушни бази, едно пристанище и пет военни лагера.

Норвегия, която също е член на НАТО, е предоставила на американските военни достъп до четири зони на своя територия, както се показва в личното ѝ съглашение за съдействие в региона на сигурността.

Финландия няма да разреши съхраняването или превозването на нуклеарни и биологични оръжия или противопехотни мини на своя територия в сходство с интернационалните контракти за неразпространение на оръжия, с които към този момент се е заела, обявиха публични представители.

Американските военни могат да имат непрекъснато наличие и постоянни учения във Финландия, само че няма проекти за непрекъснати бази, отбелязва Ройтерс.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР