Руският президент Владимир Путин подписа в петък вечерта закон, според

...
Руският президент Владимир Путин подписа в петък вечерта закон, според
Коментари Харесай

Путин подписа нов закон за чужденците, които вредят на руснаците

Руският президент Владимир Путин подписа в петък вечерта закон, съгласно който задгранични жители, чиито дейности нарушават правата на съветски жители, ще бъдат подложени на наказания.

Санкциите за чужденци, които са " забъркани в нарушавания на главните човешки права и свободи, права и свободи на жителите на Руската федерация " ще включват възбрана за влизане в Русия, изземване на техните активи на територията на Русия и възбрана за всевъзможни покупко-продажби с имущество и вложения на тези лица.

Путин също по този начин утвърди закон за наказателна отговорност за хора, които приканват за наказания против Москва, както и за тези, които популяризират " подправени вести " за спора с Украйна.

Освен това демонстрациите са неразрешени.

Всички тези ограничения бяха признати по-рано от съветската Държавна дума (парламента на Русия).

Би Би Би разгласи, че краткотрайно стопира да работи в Русия, а самостоятелният съветския вестник " Новая газета " разгласи, че стопира да написа за войната в Украйна поради наложената цензура.

15 година затвор за фалшив нюз

Нов закон вкарва наказателна отговорност за разпространяване на погрешна информация по отношение на Въоръжените сили (ВС) на Руската федерация е оповестен. Наказателният кодекс на Руската федерация е допълнен с член 207.3 - " Публично разпространяване на съзнателно погрешна информация за потреблението на въоръжените сили на Руската федерация ". Той планува отнемане от независимост до три години или санкция до 1,5 милиона рубли.

В същото време сходно нарушаване на закона, осъществено посредством потребление на служебно състояние, по користни подбуди, учредено на политическа, идеологическа, расова, национална или религиозна ненавист или омраза, се санкционира с отнемане от независимост до 10 години или санкция до 5 милиона рубли. Ако подправената информация е предизвикала съществени последствия, срокът на отнемане от независимост ще бъде от 10 до 15 години.

" Приетите закони са нужни, с цел да дават справедлива информация, с цел да " предпазят жителите и страната от неистини, които се изливат най-вече посредством тези осведомителни запаси, които са повлияни от чужбина ", съобщи ръководителят на Камарата Вячеслав Володин по време на съвещанието на Държавната дума.

Западни медии напущат Русия

Редица западни медии с офиси в Русия оповестиха, че напущат странта след влизане на новия закон, който планува затвор за всеки, разпространяващ умишлено " подправени " вести за съветската войска. Сред тях са Би Би Си и Си Ен Ен и Агенция Блумбърг.

Британската радиотелевизионна корпорация Би Би Си заяви, че краткотрайно ще приключи работата на всичките си публицисти и спомагателен личен състав в Русия, след влизането в действие на нония закон, който планува затвор за всеки, разпространяващ умишлено " подправени " вести, съобщи Ройтерс.

Тим Дейви - общоприет шеф на Би Би Си, сподели в изказване, че този закон както наподобява криминализира процеса на самостоятелна публицистика. " Не ни оставя никаква друга опция, с изключение на краткотрайно да прекратим работата на всички публицисти на Би Би Си нюз и помощния личен състав в Руската федерация, до момента в който създадем оценка на цялостните последствия от това нежелано развиване ", уточни Дейви.

Той сподели, че съветската емисия на Би Би Си ще продължи да работи отвън Русия.

Сигурността на нашия личен състав е от първостепенно значение и не сме подготвени да го изложим на риска от наказателно гонене, единствено тъй като си прави работата, акцентира Дейви.

Независимият съветския вестник " Новая газета " също разгласи, че стопира да написа за войната в Украйна поради цензурата в Русия. Това разгласи през днешния ден основният редактор Дмитрий Муратов, един от носителите на Нобеловата премия за мир за предходната година, съобщи Ройтерс.

По думите му материалът за военните дейности на Русия в Украйна ще бъде свален от уеб страницата на вестника, само че изданието ще продължи да оповестява за последствията от тези дейности, включително задълбочаването на икономическата рецесия и преследванията на инакомислещи.

" Военната цензура в Русия бързо мина в нова фаза: от опасност за блокиране и закриване на издания (което се ползва съвсем изцяло) тя мина към опасност за наказателно гонене против публицисти и жители, които популяризират информация за военните дейности, друга от прессъобщенията на министерството на защитата ", се споделя в обръщението на вестника към читателите.

В текста се показва, че тази опасност " безспорно ще бъде осъществена ". Изтъква се, че вестникът няма да рискува свободата на своя екип, само че в същото време няма да пренебрегне желанието на читателите той да продължи да работи, въпреки и под военна цензура.

По-рано тази седмица в Русия бяха закрити радио " Ехото на Москва " и тв канал " Дожд ", напомни Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР