Руският президент Владимир Путин подписа днес в Петропавловската крепост на

...
Руският президент Владимир Путин подписа днес в Петропавловската крепост на
Коментари Харесай

Путин подписа нова морска доктрина на РФ: Националните интереси се простират по целия Световен океан

Руският президент Владимир Путин подписа през днешния ден в Петропавловската цитадела на Санкт Петербург новата морска теория на Русия. Това стана на гала преди формалния церемониален церемониал във връзка Деня на Военноморския флот на РФ.

В доктрината е записано, че националните ползи на Руската Федерация се разгръщат по целия Световен океан. " Националните ползи на РФ като велика морска страна се простират по целия Световен океан и Каспийско море. Те се образуват с отчитане на провокациите и заканите против националната сигурност на РФ в Световнияи океан, общопризнатите правила и правила на интернационалното право, интернационалните контракти на РФ, както и суверенитета и националните ползи на другите страни ", написа в документа, представен от ТАСС.

Съгласно доктрината в националните ползи на РФ в Световния океан влизат обезпечаването на независимостта, държавността и териториална целокупност, суверенитета на страната, съхраняването на статута на велика морска страна, развиването на морския капацитет и подсилване на отбранителните качества, застраховане свободата на корабоплаването, риболова и научните проучвания, сигурното функ;иониране на морските тръбопроводни системи, екологичната сигурност, рамвитието на Арктическата зона и Северния морски път и така нататък

" Комсомолская истина " обобщи 55-страничния документ и открои главните насоки в него:

1. Националните ползи на Русия преди всичко са съсредоточени върху: Крайбрежната морска зона на цялата територия на страната; Източното Средиземноморие; Черноморските, Балтийските и Курилските проливи; международните водни търговски пътища.

2. Желанието на Съединени американски щати да донимират в Световния океан заплашва националната сигурност на Русия.

3. Рискове съществуват поради зависимостта на РФ от морската търговия, защото против съветските съдове се вкарват наказания.

4. Но защото в огромната си част международната търговия върви по вода, Русия ще развива своите пристанища и ще строи нови съдове.

5. Пространствата в Арктика по този начин и не са поделени дефинитивно - това може да значи компликации, защото и други страни са подготвени да оспорят на Москва контрола над Северния морски път.

6. В държавна цел се трансформира популяризирането на транспортите по Северния морски път.

7. РФ ще се стреми да преработва уловените количества риба на своя територия, а не да я продава зад граница.

8. В Далечния Изток ще се построяват корабостроителници за огромни ледоразбивачи и самолетоносачи.

9. На Черно море ще се развива яхтен туризъм.

10. За региона на Арктика ще се строят атомни контейнеровози, способни да минават през леда.

Русия ще укрепи позициите си в Арктика, по едно и също време в стопански и боен проект, планува още Морската теория.

Арктика е на път " да се трансформира в район на интернационална конкуренция, освен от икономическа позиция, само че и от военна ", се показва в тази теория, подписана с огромна церемониалност по време на военноморски церемониал в Санкт Петербург. В сходство с тези фактори Русия ще укрепи " водещите си позиции в създаването и усвояването на Арктика " и нейните минерални запаси и ще подсигурява своята " стратегическа непоклатимост " в тази зона усилвайки военния капацитет на Северния и Тихоокеанския си флот, прецизира документът.

Новата Морска теория планува основаване на бази за материално-техническо обезпечаване (БМТО) на съветския военноморски флот в Червено море и Индийския океан. В документа като един от целите на съветската морска политика е посочено " запазването и поддържането на военноморското наличие на Русия в региона на Персийския залив въз основа на БМТО в Червено море и Индийския океан ", отбелязва ТАСС.

" Приоритет на националната морска политика в района на Индийския океан е развиването на стратегическо партньорство и военноморско съдействие с Индия, а също по този начин разширението на взаимоотношението с Иран, Ирак, Саудитска Арабия и други страни ", гласи новата теория.

В документа се планува " обезпечаване на транспортна досегаемост на Калининградска област посредством действие на фериботна връзка от морските пристанища Уст Луга и Санкт Петербург ". Като още един приоритет се извежда развиването на военното съдействие с военноморските сили на каспийските страни. В документа се планува развиване на корабостроителния бранш на полуостров Крим и в град Севастопол.

Друг приоритет, изведен в документа, е " усъвършенстването и укрепването на силите на Черноморския флот, развиването на тяхната инфраструктура в Крим и по крайбрежието на Краснодарския край ".

Като съществени провокации и закани за националната сигурност и устойчивото развиване на Русия, свързани със международния океан в доктрината се показват: " стратегическият курс на Съединени американски щати за доминация в международния океан и световното им въздействие върху развиването на интернационалните процеси, в това число, свързани с потреблението на транспортните направления и енергийни запаси на международния океан ".

" Определящ фактор в връзките с НАТО остават неприемливостта за Русия на проектите за напредване към нейните граници на военната инфраструктура на алианса и опитите на блока да получи световни функционалности ", се споделя в документа.

Президентът Путин утвърди и новия корабен правилник на ВМФ. На първо място, се дават повече компетенции на военните капитани при контактите им с чужби плаватени съдове.
В момента на тях им е неразрешено да подхващат каквито и да било дейности, които могат да доведат до спор. Окончателното решение е на президента и на Министерство на външните работи, по тази причина капитанът е задължен да насочи запитване и да чака. Новият правилник уголемява пълномощията на капитаните.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР