Руският президент Владимир Путин обвини Международния олимпийски комитет (МОК), че

...
Руският президент Владимир Путин обвини Международния олимпийски комитет (МОК), че
Коментари Харесай

Путин обвини МОК в етническа дискриминация

Руският президент Владимир Путин упрекна Международния олимпийски комитет (МОК), че употребява Олимпийските игри като форма на " етническа дискриминация ", заяви " Политико ".


" Самите игри могат да се употребяват като инструмент за политически напън против хора, които нямат нищо общо с политиката ", съобщи Путин, съгласно съветската държавна осведомителна работа ТАСС. " И като груба и в действителност расистка, етническа дискриминация ".

Миналата седмица МОК наложи възбрана на Руския олимпийски комитет за нарушение на Олимпийската харта, откакто той разгласи за свои членове районните спортни организации в окупираните области Донецк, Херсон, Луганск и Запорожие - които би трябвало да са под управлението на Националния олимпийски комитет на Украйна.

Участието на съветски спортисти в интернационалните спортни прояви провокира разгорещени диспути след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна през 2022 година По-рано тази година МОК реши, че на съветските и беларуските спортисти ще бъде позволено да вземат участие в игрите, стига да го създадат като така наречен неутрални спортисти, без съпътстващ народен байрак или химн.

Първоначално Украйна стартира акция за възбрана на присъединяване на съветски и беларуски спортисти и заплаши да бойкотира спортните събития, само че в последна сметка се съгласи да разреши на своите спортисти да се състезават против руснаци и беларуси, стига спортистите от тези две страни да вземат участие под безпристрастен знаменател.

В четвъртък Путин съобщи, че присъединяване в спортни събития би трябвало да бъде " човешко право ", само че вместо това се е трансформирало в " привилегия ".

" Научихме, че поканата за присъединяване в игрите не е абсолютно право на най-хубавите спортисти, а тип привилегия, която може да бъде извоювана не със спортни резултати, а с някои политически жестове, които нямат нищо общо със спорта ", сподели Путин./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР