Руският президент Владимир Путин и китайският държавен глава Си Дзинпин

...
Руският президент Владимир Путин и китайският държавен глава Си Дзинпин
Коментари Харесай

Срещата на Путин и Си Дзинпин: Китай има опасения заради войната в Украйна

Руският президент Владимир Путин и китайският държавен глава Си Дзинпин организираха първата си среща след експлоадирането на войната в Украйна.

Двамата са посетители на форума на така наречен Шанхайска организация за съдействие, който се организира в Самарканд, Узбекистан.

Това е и една от " спирките " в първото задгранично посещаване за Си Дзинпин от Covid-пандемията насам.

От изказването на Путин по време на срещите стана ясно, че китайският водач е повдигнал " въпроси и опасения " поради военния спор в Украйна, който Русия предизвика в края на февруари 2022 година

Путин е благодарил на Си за " уравновесената позиция " във връзка войната.

" Разбираме вашите въпроси и опасения по тази тематика и несъмнено, сме подготвени да изложим в детайли нашата позиция по въпроса в хода на днешната среща, въпреки че към този момент сме го обсъждали по-рано ", разгласи той.

От своя страна Си Дзинпин декларира, че Китай е " подготвен да работи с Русия " по въпросите, които засягат основни взаимни ползи - и двете страни се оповестиха срещу " провокациите на Съединени американски щати и техните спътници в Тайванския проток ".

Реакцията на Вашингтон във връзка срещата в Узбекистан беше рекомендация към Пекин да не сътрудничи на Русия в миг, в който тя води война против Украйна.

" Сега не е моментът да се водят връзки с господин Путин, като че ли нищо не се е случило ", разяснява представителят на Белия дом Джон Кърби. В същото време той уточни, че до този миг Китай не е направил действия към основна поддръжка за Путин и не е нарушил глобите против Москва.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР