Руският посланик напусна заседанието на Съвета за сигурностБрюксел обвини Москва

...
Руският посланик напусна заседанието на Съвета за сигурностБрюксел обвини Москва
Коментари Харесай

Скандал ЕС-Русия се развихри в ООН

Руският дипломат напусна съвещанието на Съвета за сигурност
Брюксел упрекна Москва за рецесията с храните

Небензя упрекна Мишел, че популяризира неистини

Скандал сред Европейски Съюз и Русия се развихри на съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, отдадено на Украйна. На него Брюксел упрекна Москва за рецесията с храните в света, а съветските бойци - във военни закононарушения и закононарушения против човечеството, в това число полови похищения. В отговор съветският дипломат в Организация на обединените нации демонстративно напусна съвещанието.

Напрежението породи изявление на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел на съвещанието, което се организира в нощта против вторник българско време. Той първо упрекна Русия, че е провокирала продоволствената рецесия в света с нашествието в Украйна. А по-късно Мишел разгласи, че съветски бойци правят военни закононарушения и закононарушения против човечеството, като загатна съответни известия за полови похищения, което в действителност бе съществена тематика на срещата на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. “Това е тактичност на мъчения, гнет и репресии”, отсече Мишел.

Когато ръководителят на Европейския съвет стартира да приказва, съветският непрекъснат представител към Организация на обединените нации Василий Небензя, който преди този момент изрично отхвърли като “лъжа” всички обвинявания против съветски военни в полово принуждение, напусна съвещанието, очевидно нервиран.

“Не мога да остана поради лъжите, които Шарл Мишел пристигна тук, с цел да разпространява”, съобщи Небензя.

Обръщайки се непосредствено към съветския посланик, Мишел уточни: “Вие можете да излезете от залата, може би е по-лесно да не слушате истината”.

“Господин дипломат на Руската федерация, дано бъдем почтени, Кремъл употребява питателните доставки като невидима ракета против разрастващите се държави”, сподели още Мишел. И акцентира, че “само Русия е виновна за тази продоволствена криза”.

Инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари провокира международна продоволствена рецесия, като цените на зърното, олиото, изкуствените торове и горивата нарастнаха сензитивно. На двете страни се пада дял от общо една трета от световния експорт на пшеница, като Русия изнася и торове, а Украйна - царевица и слънчогледово олио, отбелязва Ройтерс.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш се пробва да посредничи за договаряне на “пакетна сделка” за обновяване на хранителния експорт от Украйна и експорта на храни и торове от Русия.

Утре следва посещаване на съветския министър на външните работи Сергей Лавров в Турция, съществена тематика на което ще са напъните за деблокирането на украинския експорт на пшеница.


Путин: Спряхме растежа на цените и инфлацията
Предали се 6489 украински бойци



Владимир Путин организира през днешния ден съвещание по икономическите въпроси с държавното управление на Русия.

От втората половина на май спря растежът на цените в Русия, а сега инфлацията е на нула. Това разгласи през днешния ден президентът Владимир Путин на заседание с държавното управление по въпросите на стопанската система, съобщи ТАСС.

“Успяхме да овладеем инфлацията. На годишна база към 27 май тя е 17,4%. При това от началото на втората половина на месец май растежът на цените спря. В момента инфлацията е на нулев процент”, уточни Путин. Той обаче обърна внимание да се наблюдават както позитивните, по този начин и отрицателните страни на тази обстановка. И заръча да се взимат своевременни решения.
Междувременно министърът на защитата на Русия Сергей Шойгу даде осъвременени данни за украинските военнопленници. Той заяви, че общо 6489 украински военнослужещи са се предали на съветските сили, като единствено за пет дни това са сторили 126-ма чиновници от армията на Украйна.

Шойгу добави, че през последните 10 дни съветските сили са унищожили 51 единици бойна техника, доставена на Украйна от чужбина.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР