Руският патрпиарх Кирил разжалва високопоставен свещенослужител, оспорил плана древна руска

...
Руският патрпиарх Кирил разжалва високопоставен свещенослужител, оспорил плана древна руска
Коментари Харесай

Руският патриарх разжалва свещеник, възразил срещу разнасянето на древна икона

Руският патрпиарх Кирил разжалва почитан духовник, оспорил проекта антична съветска икона да бъде пренесена от музей в черква, заяви " Комерсантъ ".

Става дума за картината " Света Троица " на иконописеца Андрей Рубльов, която е основана към 1420 година и съхранявана от 1929 година в Третяковската изложба в Москва при специфичен режим. Наскоро обаче Кирил, подсилен от президента Владимир Путин, задвижи проект, съгласно който иконата би трябвало да бъде върната на Руската православна черква. Намерението е за празника Петдесетница на 28 май тя да бъде сложена в най-големия московски храм Христос Спасител, а след това да бъде пренесена в манастир.

 Чехия глоби съветския патриарх Кирил Чехия глоби съветския патриарх Кирил

Срещу това желание възразиха изкуствоведи и реставратори, предупреждавайки, че това излага на заплаха от разрушение движим монумент на съветската просвета. Те се позоваха на предходно краткотрайно пренасяне на иконата отвън галерията, вследствие на което за няколко месеца тя е била значително развалена. Въпреки това от Кремъл потвърдиха, че проектът за преместването е координиран.

Сега се оповестява, че е освободен от всички длъжности и с наложена възбрана да служи протоиерей Леонид Калинин, който е ръководител на експертния съвет по църковно изкуство и настоятел на московски храм. Причината е, че е пречил на преместването. Самият духовник счита, че е станала неточност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР