Руският патриарх Кирил публикува съболезнования на на Руската православна църква

...
Руският патриарх Кирил публикува съболезнования на на Руската православна църква
Коментари Харесай

Руският патриарх изрази съболезнования за кончината на Неофит: Изпълнени сме с искрена любов и уважение към него

Руският патриарх Кирил разгласява съболезнования на на Руската православна черква сноищи по отношение на кончината на българския патриарх Неофит.

" От името на Руската православна черква ви сервирам дълбоки и откровени съболезнования по отношение на новопреставения българския патриарх Неофит ", се споделя в посланието. То е адресирано до Светия синод на БПЦ.

" Ваши Високопреосвещенства, възлюблени в Господа събратя-архипастири, от името на Руската православна черква сервирам дълбоки и откровени съболезнования по отношение на преставянето на Светейшия Патриарх Български Неофит. С персоналното му благочестие и честност на Църквата Христова, с молитва и с многогодишния ревнив труд в духовното лозе на българското Православие напусналият ни светец си отвоюва в действителност положително име и огромна популярност (Притч. 22, 1) ", написа в съболезнователното си писмо патриарх Кирил.

" За нас е скъпо, че значима част от неговия живот беше обвързвана с Московската духовна академия, където блестящо се разкриха неговите богословски и музикални дарования. След избора му на патриаршеския трон той неведнъж е посещавал рамките на Руската черква, чиито правилни рожби бяха изпълнени с откровена обич и почитание към него ", написа още съветският патриарх.

Той напомня, че по време на първата си архиерейска аудиенция в Москва през 2013 година, патриарх Неофит е осветил главния камък на храма в чест на бележития наследник на българския народ Св. Киприан, митрополит Киевски, Московски и на цяла Русия.

" С дейното присъединяване на Негово Светейшество нашите църкви популяризираха св. Серафим (Соболев) Богучарски ", показва още Кирил.

" Паметно ще остане за мен братското общение със Светейшия Патриарх Неофит, чийто ярък облик вардя вечно в сърцето си ", споделя Кирил.

" Милостивият Господ да упокои душата на правилния Си раб в селенията на праведните, където няма болест, нито тъга, нито въздишка, само че живот безконечен. Вечна и блажена памет на новопредставения Патриарх Неофит ", приключва съболезнователният адрес на главата на Руската православна черква.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР