Руският отбор по фигурно пързаляне официално загуби златния медал от

...
Руският отбор по фигурно пързаляне официално загуби златния медал от
Коментари Харесай

Руският отбор остава без златен медал от Пекин след наказанието за допинг на Валиева

Руският тим по фигурно пързаляне публично загуби златния орден от Олимпийските игри в Пекин през 2022 година откакто фигуристката Камила Валиева получи 4-годишно наказване поради нарушение на антидопинговите правила със задна дата.

В понеделник Спортният трибунал (CAS) в Лозана реши да накаже, която по време на игрите в Китай даде позитивна проба за неразрешения препарат триметазидин, само че отхвърли да се произнесе какво се случва със извоюваното от тима първо място.

Отговорът пристигна от Международния съюз по фигурно пързаляне: оттова оповестиха, че след решението на CAS тя е дисквалифицирана и от отборното съревнование, и от самостоятелното класиране, където приключи четвърта.

Валиева завоюва златото в отборния шампионат дружно с Марк Кондратюк, Анастасия Мишина/Александър Галямов, Виктория Синицина/Никита Кацалапов. Отборът на Съединени американски щати зае второ място, а след тях бяха Япония и Канада.

След решението на Международния съюз по фигурно пързаляне златният орден отива при тима на Съединени американски щати, сребърният е за Япония, а участниците от от тима на Руския олимпийски комитет, без Валиева, ще получат бронзови оценки.

Причината е, че при фигурното пързаляне целият тим се дисквалифицира поради допинг проба на един играч, единствено в случай че пробата е изработен по време на самото съревнование, а тестът на Валиева е била направена 8 седмици по-рано.

Председателката на Олимпийския комитет на Съединени американски щати Сара Хиршланд удостоверява, че след диалог с Международния олимпийски комитет (МОК), тимът на Съединени американски щати заема първото място в отборното класиране.

Сега от МОК ще провеждат и публична гала по връчването на оценките, която през 2022 година беше отсрочена поради проблема с Валиева и по-късно по този начин и не се състоя.

Все още не е ясно дали Русия, която дефинира решението за дисквалифицирането на Камила Валиева като политическо, ще взе участие на церемонията.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разгласи, че страната " ще активизира всичките си благоприятни условия ", с цел да апелира решението против съветската състезателка.

" След връщането им от Китай ние отпразнувахме успеха на спортистите ни като олимпийски първенци и за нас те постоянно ще бъдат олимпийски първенци, " сподели Песков.

Русия няма да отнеме и наградите, които са поставят на спортистите за приемането на златен орден от Олимпийски игри.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР