Руският министър на външните работи Сергей Лавров обвини Запада в

...
Руският министър на външните работи Сергей Лавров обвини Запада в
Коментари Харесай

От трибуната на ООН Лавров обвини Запада в безпрецедентна русофобия

Руският министър на външните работи Сергей Лавров упрекна Запада в " невиждана русофобия " в своята тирада на 77-ата годишна сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации.

" Официалната русофобия на Запад е невиждана, а нейният мащаб - странен ", сподели той и се аргументира, че западните сили " не се двоумят да разгласят желанието си освен да нанесат военно проваляне на (Русия), само че и да (я) унищожат ", предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Лавров иронизира осъждането от Запада на създаваните в украинските области под съветски надзор така наречен референдуми за присъединение към Русия и разкритикува изключително мощно Съединените щати.

" Като се разгласи за победител в Студената война, Вашингтон съвсем се издигна до Божи делегат на Земята, без никакви отговорности, само че със свещеното право да работи безнаказано където и когато и да било ", съобщи съветският външен министър. Той упрекна Съединени американски щати, че се пробват да трансфорат целия свят в собствен " заден двор ".

Руският външен министър отбрани " референдумите " в окупираните от Русия украински територии, като сподели, че локалните поданици си връщат " земята, където техните предшественици са живеели в продължение на стотици години ".

" Бъдещето на света се взема решение през днешния ден ", категоричен бе Лавров и подчерта, че огромният въпрос е дали ще има " един хегемон отпред ", визирайки Съединените щати.

Съединени американски щати и техните съдружници, а не Русия, както твърди Западът, подкопават нападателно интернационалната система, представлявана от Организация на обединените нации, увери той.

Според външния министър на Русия международната рецесия приказва за " края на хегемонията на Съединени американски щати и опцията за преход към обективен и либерален многополюсен международен ред ", а обогатяването на Запада за сметка на ресурсите на Азия, Африка и Латинска Америка отива в предишното.

Той упрекна Запада и за продоволствената и енергийната рецесия, която по думите му е зародила вследствие на " безконтролните парични излъчвания в Съединени американски щати и Европейски Съюз по време на пандемията " и на " безотговорните дейности на Евросъюза на пазарите на въглеводороди ", а " оповестената от Запада на Русия икономическа война " единствено я е задълбочила.

Лавров прикани страните от света да се причислят към " Групата на приятелите в отбрана на Устава на Организация на обединените нации ", като в същото време не изключи разширението на състава на Съвета за сигурност посредством увеличение на представителството на Африка, Азия и Латинска Америка. Той уточни по-конкретно Индия и Бразилия като евентуални претенденти за непрекъснати членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

По-късно на конференция в Ню Йорк, Лавров сподели, че районите на Украйна, където се организират референдуми за присъединение към Руската федерация, ще бъдат под " цялостна отбрана " на Русия, в случай че бъдат анексирани.

" След тези референдуми Русия, естествено, ще почете изразената воля на тези хора, които от доста години страдат от издевателството на неонацисткия режим ", добави съветският външен министър.

На въпрос дали Русия би имала учредения да употребява нуклеарно оръжие за отбрана на анексирани райони на Украйна, Лавров отговори, че съветската територия, в това число територията, " в допълнение вписана " в съветската конституция в бъдеще, " е под цялостната отбрана на страната ".

" Всички закони, доктрини, концепции и тактики на Руската федерация са в действие за цялата й територия ", сподели той, като загатна съответно доктрината на Русия за потреблението на нуклеарни оръжия.

В четвъртък някогашният съветски президент Дмитрий Медведев, съдружник на президента Владимир Путин, предизвести, че всички оръжия в арсенала на Москва, в това число стратегически нуклеарни оръжия, могат да бъдат употребявани за отбрана на териториите, присъединени към Русия.

В коментар на изказването на Лавров и на по-ранното изявление на съветския президент Владимир Путин, че не блъфира за потреблението на нуклеарно оръжие, украинският външен министър Дмитро Кулеба дефинира думите им като " безотговорни " и " изцяло неприемливи ".

" Украйна няма да се съобщи. Ние призоваваме всички нуклеарни сили да реагират незабавно и да покажат ясно на Русия, че сходна изразителност слага света в заплаха и няма да бъде толерирана ", написа Кулеба в Туитър.

Putin’s and Lavrov’s irresponsible statements on the possible use of nuclear weapons are absolutely unacceptable. Ukraine won’t give in. We call on all nuclear powers to speak out now and make it clear to Russia that such rhetorics put the world at risk and will not be tolerated.
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba)

Българският външен министър пред Организация на обединените нации: Незаконната военна експанзия в Украйна излага на заплаха интернационалния правов ред

Във встъпителното си слово по време на Общия спор на 77-та сесия на Общото заседание на ОOH, външният министър в служебния кабинет Николай Милков съобщи, че противозаконната военна експанзия в Украйна, подкопава световната сигурност и излага на заплаха интернационалния правов ред, оповестиха от Министерство на външните работи.

Българският първи посланик дефинира като максимален риск пред сигурността сега войната в Украйна, която нарушава главните интернационалните правила и Устава на Организация на обединените нации. " Тази противозаконна военна експанзия, осъществена от страна, непрекъснат член на Съвета за сигурност, освен подкопава световната сигурност, само че също по този начин излага на заплаха интернационалния правов ред ", съобщи той.

Милков означи, че България е надълбоко обезпокоена от неотдавнашната ескалация на спора и частичната готовност, оповестена от Руската федерация.

 Снимка: БТА

" Живеем в невиждани времена на голям брой провокации - война и неустановеност, енергийна и хранителна рецесия, изменение на климата, към момента съществуващи последствия след пандемията от COVID-19. И този лист от провокации надалеч не е цялостен. При тези злополучни условия всеки принос за реализиране на повече непоклатимост и съдействие сред страните в разнообразни райони би трябвало да бъде насърчаван и приветстван ", съобщи още министърът на външните работи Николай Милков в своето слово.

Той посочи, че като страна от Югоизточна Европа, България отдава извънредно значение на мира, стабилността и просперитета в района на Западните Балкани, акцентирайки, че българската страна ще продължи да поддържа страните от района по пътя им към Европейски Съюз.

Като доста значими тематики бяха избрани също оправянето с филантропичната и продоволствената рецесия в Африка и разговорът и съдействието със страните от Индийско-тихоокеанския район.

В изявлението си министър Милков акцентира, че в случай че се надгради върху консолидирания и единомислещ метод за съблюдаване на правилата и наредбите на Устава на Организация на обединените нации, могат да се преодолеят сегашните рецесии, само че в същото време следва дълъг път на възобновяване на сигурността и икономическата непоклатимост след войната. " Дали ще се оправим с предизвикването, ще зависи от нашето единение, от способността ни да действаме дружно, на основата на мултилатерализма и с водещата роля на Организация на обединените нации ", заключи той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР