Руският газов гигант Газпром завърши 2023 г. с нетна загуба

...
Руският газов гигант Газпром завърши 2023 г. с нетна загуба
Коментари Харесай

При спадащи темпове на производство в Русия, Газпром завърши на загуба 2023 година

Руският газов колос " Газпром " приключи 2023 година с чиста загуба от 629,09 милиарда рубли (около 7 милиарда долара), като плановете са по интернационалните счетоводни стандарти, следва от докладите на компанията, заяви Forbes.А за миналата 2022 година, " Газпром " осъществя облага от 1,23 трилиона рубли.

Предният път, когато една от най-големите газови компаний в света е отчела годишна загуба по интернационалните стандарти на финансовата отчетност, е през 1999 година, т.е. преди 25 години. Тогава обаче чистата загуба е била по-малка от сегашната - 79,3 милиарда рубли.

Приходите на " Газпром " през 2023 година са намалели с 26,8% по отношение на миналата година, до 8,54 трилиона рубли. Оперативните разноски на комапията също намалели, само че единствено със 7,8% до 8,58 милиарда рубли. Според авансово допитване, анализаторите чакаха приблизително " Газпром " да приключи предходната година с облага от 447 милиарда рубли (около 5,1 милиарда долара).

През декември 2023 година зам.-шефът на " Газпром " Фамил Садигов съобщи, че компанията чака " постоянни финансови резултати " за 2023 година Той тогава твърдеше, че без значение от понижението на цените на газа и на размерите на износа, за 2023 година се чака " Газпром " да има повече от 4 трилиона рубли доходи от продажби, както и 3,4 трилиона рубли доходи от други действия.

Дивидентната политика на " Газпром " по принцип планува погашение на акционерите на най-малко 50% от поправената чиста облага, само че при актуалното финансово състояние, Бордът на шефовете на газовата компания може да предложи дивидентите да са по-ниски.
 Печалбата на
Печалбата на " Газпром " за 9-те месеца се срина

От друга страна, следи се нарастване на ликвидността

Секторът на услугите в Русия през април е повишен с най-бавния си ритъм от 15 месеца насам под натиска на спад на търсенето, сочи изследване на S&P Global, представено от DPA.

Индексът на мениджърите по доставките (PMI) през април спада до 50,5 пункта, по отношение на 51,4 пункта през март, само че към този момент остава на позитивна територия. Това е най-слабият растеж на бранша от 15 месеца насам (началото на предходната година), като повишаването на новите поръчки е нищожно.

Композитният показател обвързван с производството през април спада до 51,9 пункта, по отношение на 52,7 пункта през март, което също е най-слабият напредък от 15 месеца насам.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР