Руският език и литература изцяло отпадат от учебната програма в

...
Руският език и литература изцяло отпадат от учебната програма в
Коментари Харесай

Махат Толстой и Достоевски от украинските учебници

Руският език и литература напълно отпадат от образователната стратегия в Украйна след шести клас, заяви Министерството на образованието и науката в страната. Пушкин, Толстой и Достоевски ще бъдат сменени от Лафонтен, О` Хенри, Анна Гавалда, Робърт Бърнс, Хайне, Адам Мицкевич, Пиер Ронсар, Гьоте....

Украинското министерство на образованието разгласи, че от образователните стратегии по непозната литература са извадени творби на съветски и беларуски създатели, написа " Дневник ".

 На тяхно място, съгласно известие на ведомството, се прибавят творби на непознати писатели, така че да се отчетат литературният развой и възрастовите особености на учениците - от О. Херни и Анна Гавалда до Жан дьо Лафонтен, Ерик-Еманюел Шмит и други. На мястото на съветските поети влизат шедьоври на създатели като Робърт Бърнс и Йохан Волфганг декор Гьоте.

Преразглеждането на програмата е резултат от войната в Украйна. Решението се очакваше, откакто още през юни министърът на образованието Андрий Витренко заяви за проект да се отстранен всички възпяващи съветската войска творби, а това включва даже " Война и мир " на Лев Толстой.

От рускоезичната литература в програмата остават създатели като Николай Гогол и Михаил Булгаков, чиито живот и творчество са тясно свързани с Украйна. " Дванайсетте стола " на Иля Илф и Евгений Петров и " Бабий Яр " на Анатолий Кузнецов остават в спомагателната стратегия.

 Ревизират се и моменти от програмата по история поради новите историографски разработки:

Съветският съюз да вземем за пример се преглежда като " Правителство от имперски вид " ;

в учебно заведение ще се учи " въоръжената експанзия на Русия против Украйна " от 2014 г.;

Въвеждат се понятия като " рашизъм " - трактовка на съветската идеология и обществени практики по времето на Владимир Путин, свързани с " цивилизационната роля " на Русия и съветският боен експанзионизъм;

Ще се учи и понятието " съветски свят " - " русский мир " - концепцията за насочена към Русия, културата и езика ѝ общественост, която съгласно Украйна и други страни и политици в Европа е база на актуален империализъм и реваншизъм.

 

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР