Руските военни заявиха днес, че ракетата, която преди четири години

...
Руските военни заявиха днес, че ракетата, която преди четири години
Коментари Харесай

Руски военни: Полет MH17 е бил свален с украинска ракета

Руските военни обявиха през днешния ден, че ракетата, която преди четири години смъкна малайзийски аероплан над Източна Украйна, е пристигнала от арсеналите на украинската, а не на съветската войска, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Самолетът на малайзийските авиолинии, в който пътуваха пасажери от 10 страни, бе свален на 17 юли 2014 година над Източна Украйна на път от Амстердам за Куала Лумпур. Загинаха всички 298 пасажери и членове на екипажа, напомня Българска телеграфна агенция.

 Машината бе свалена с създадена в Съюз на съветските социалистически републики ракета над следената от проруските сепаратисти Източна Украйна на към 40 километра от границата с Русия. Репортери на Асошиейтед прес оповестиха, че зенитно-ракетен комплекс Бук е бил видян няколко часа преди злополуката близо до мястото, където се разруши сваленият аероплан.

За следствието на тази покруса бе основана Съвместна следствена група, в която влизат представители на Австралия, Белгия, Малайзия, Холандия и Украйна. На 24 май специалистите разгласиха промеждутъчен отчет, в който споделиха, че зенитно-ракетната установка, от която е била изстреляна ракетата, свалила самолета, може да е била докарана от Русия и че е принадлежала на 53-а зенитно-ракетна бригада, основана в региона на Курск. Русия отхвърли тогава тези заключения, а съветското министерство на защитата съобщи, че нито един зенитно-ракетен комплекс на съветските сили в никакъв случай не е пресичал руско-украинската граница.

На 25 май Австралия и Холандия публично упрекнаха Русия, че е обвързвана с нещастието със самолета и обявиха, че считат да търсят интернационална отговорност от Москва.

Днес генерал-лейтенант Николай Паршин, шеф на Главното ракетно-артилерийско ръководство на министерството на защитата на Русия, сподели пред публицисти, че ведомството му е открило номера на ракетата, с която е бил свален самолетът. По думите му специалистите на Съвместната следствена група са посочили фрагменти от ракетата с номерата на мотора и на дюзата на ракетата. " Като знаем серийните номера на тези две неща, се появи опцията и да установим номера на ракетата ", сподели Паршин.

Руски специалисти са проучили и разсекретили архиви в проучвателен център в региона на Москва, където са се произвеждали ракетите " Бук ". Така са определили номера на ракетата. Тя е била съединена на 24 декември 1986 година На 29 декември същата година е била пратена с железопътен превоз до войсковата част 20/152, известна и като 223-ата зенитно-ракетна бригада. Тя е влизала в състава на Прикарпатския боен окръг и е била дислоцирана в Тернополската област на тогавашната Украинска руска социалистическа република, описа Паршин. Той посочи, че тази военна част в никакъв случай не е влизала на територията на Руската Федерация.

Същевременно представителят на съветското министерство на защитата Игор Конашенков сподели, че съветски военни разполагат с аудиозапис, който потвърждава, че Украйна е обвързвана с нещастието със самолета, съобщи ТАСС. По думите на генерала на записа се чува диалог на украински военнослужещи, извършен в Одеска област през 2016 година по време на военни учения. Записът бил оповестен от украински медии. Според Конашенков изследването е посочило, че на записа се чува гласът на полковника от въоръжените сили на Украйна Руслан Николаевич Гринчак. Сега той заема длъжността първи заместник-командващ въздушното командване " Запад " на въоръжените сили на Украйна. През юли 2014 година Гринчак е бил пълководец на 164-та радиотехническа бригада на противовъздушната защита на украинските въоръжени сили. През юли 2014 година поделение на въпросната бригада е било дислоцирано в няколко украински области, включително и Донецка и Луганска и е осъществявало надзор на въздушната конюнктура, включително и на Югоизточна Украйна, описа Конашенков. По думите му в записа се чува по какъв начин гласът, за който се твърди, че е на украинския представител, споделя: " Ще свалим още един малайзийски аероплан ".

Конашенков бе запитан през днешния ден от публицисти дали е било допустимо проруските сепаратисти да са завладели зенитно-ракетната система " Бук " по време на сраженията в Източна Украйна преди четири години. Говорителят на министерството на защитата призна, че Русия няма никакъв документ, доказващ противното, само че напомни изказвания на украински представители, които са отрекли, че сепаратистите са пленявали някоя от техните системи " Бук ", съобщи АП.

Конашенков сподели още, че съветското министерство на защитата е предоставило на холандската страна информацията, касаеща злополуката на малайзийския аероплан, добавя ТАСС.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР