Руските сили са използвали сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за

...
Руските сили са използвали сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за
Коментари Харесай

Войната: Сълзотворен газ и гранати срещу проукраински митинг в Херсон |

Руските сили са употребявали сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, с цел да разпилян проукраински протест в окупирания град Херсон в сряда, заяви основният прокурор на Украйна, съобщи Ройтерс. Най-малко четири души са ранени. Украйна проверява случилото се. Руската федерация не разяснява, само че съветската осведомителна организация РИА упрекна Украйна.

Градът бе първият високомерен след началото на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари.

Във вторник Руската федерация е сложила собствен кмет в Херсон, откакто нейните сили са наложили надзор над администратините здания.

Местни поданици провеждат периодически антиокупационни акции в центъра на града, следващата от които беше през вчерашния ден. За последвалото офисът на украинския основен прокурор Ирина Венедиктова оповестява:

" По време на кротичък проукраински протест на площад " Свобода " в град Херсон, военнослужещи от съветските въоръжени сили използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати против цивилното население ".

Украинският президент Володимир Зеленски насърчи митингите в послание нощес с думите, че е " признателен на всеки, който не се е отказал, който стачкува, който подценява окупаторите и демонстрира на маргиналните хора, които са станали колаборационисти, че за тях няма бъдеще ".

Малко по-късно РИА Новости заяви, че Украйна е изстреляла три ракети по центъра на града, а съветските окупационни сили са свалили две от тях. Агенцията се базира на източник от службите за сигурност, който не назова.

Херсонският район е стратегически значим, защото обезпечава част от сухопътната връзка сред анексирания през 2014 година полуостров Крим и подкрепяните от Русия сепаратистки региони в източната част на страната. Областният шеф напусна Херсон във вторник.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР