Руските сили извършиха поредна серия от ракетни удари по Украйна

...
Руските сили извършиха поредна серия от ракетни удари по Украйна
Коментари Харесай

ISW: Расте конфликтът между „Вагнер“ и „Ахмат“

Руските сили направиха поредна серия от ракетни удари по Украйна – през нощта на 31 май против 1 юни и денем на 1 юни. Украинският общоприет щаб заяви, че съветските сили са изстреляли 10 балистични ракети „ Искандер “, ориентирани към град Киев от Брянска област, която граничи с Украйна, сутринта на 1 юни и че украинската Противовъздушна отбрана е унищожила всичките. Руските сили са изстреляли и две ракети С-300, ориентирани към сериозна инфраструктура в град Харков денем на 1 юни. Това се споделя в дневния разбор за обстановката в Украйна на Института за проучване на войната (ISW).

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Игнат напомни, че Украйна е задължена да не нанася удари по съветска територия с оръжия, предоставени от Запада.

ISW по-рано писа, че съветските сили са почнали нова лимитирана въздушна акция през последните месеци, с цел да намалят украинските контраофанзивни качества. Но съветското приоритизиране на Киев евентуално в допълнение лимитира способността на акцията да ограничи доста евентуалните украински контраофанзивни дейности.

Съобщава се, че детайли от общоруския проукраински Руски доброволчески корпус (РДК) и Легион „ Свобода на Русия “ (ЛСР) са направили следващо нахлуване в Белгородска област на 1 юни. Геолокирани фрагменти, оповестени на 1 юни, демонстрират хипотетичен личен състав на ЛСР, настоящ покрай Новая Таволжанка (3,5 км от руско-украинската граница) и персонален състав на ЛСР и РДК нанася удари по съветски позиции наоколо до обитаемото място, както и до Шебекино, Белгородска област (7 км от руско-украинската граница).

РДК съобщи, че „ втората фаза “ на интервенциите му е почнала и разгласява фрагменти, показващи, че личният състав взе участие в борба в покрайнините на Шебекино. Руското министерство на защитата (МО) твърди, че офицери от съветската гранична работа и Федералната работа за сигурност (ФСБ) са осуетили две моторизирани пехотни роти, подсилени с танкове, които са се пробвали да „ нахлуят “ в съветска територия покрай Шебекино и Нова Таволжанка.

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков съобщи, че „ не е имало врагове на територията на Белгородска област “ по време на опитите за набези, макар че фотоси демонстрират хипотетичен личен състав на ЛСР, настоящ на съветска територия. Известен съветски блогър твърди, че 20 съветски граничари и 20 наборници, както и съветските авиационни и артилерийски подразделения са отблъснали личния състав на РДК и ЛРС, който се е опитал да организира рейд край Шебекино.

Други съветски блогъри твърдяха, че формированията, направили нападенията край Шебекино и Новая Таволжанка, са били почти с размер на рота и са имали танкове, както и други бойни бронирани машини, макар че един изтъкнат провоенен блогър твърди, че групата, която се е пробвала да влезе покрай контролно-пропускателния пункт Шебекино се състоеше единствено от 10 души.

Докладваните детайли от размера на ротата, провеждащи тези интервенции, демонстрират, че тези интервенции в Белгородска област са доктринално рейдови. Рейдовете, съгласно доктрината на американската войска, са дребномащабни щурмови интервенции, включващи бързо нахлуване във враждебна територия за обезпечаване на информация, осуетяване на противников сили или заличаване на уреди.

Рейдовете приключват с планувано евакуиране от тясно дефинирана целева зона и не целят определяне на дълготраен надзор над територия. Не са се опитвали съществено да управляват територия в Белгородска област, нито на 1 юни, нито по време на нападението си от 22 май, макар оповестената им цел да завладяват съветска територия.

Отговорите на съветски публични лица и блогъри на лимитираната офанзива в Белгородска област са показателни за продължаващо нараснало безпокойствие в съветското осведомително пространство във връзка с войната в Украйна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи на 1 юни, че съветският президент Владимир Путин непрестанно получава информация за обстановката в Белгородска област и че е наградил ръководителя на Шебекински регион Владимир Жданов с медал за смелост за реакцията му на обстановката по границата.

Гладков заяви, че съветските чиновници в Белгородска област са евакуирали 200 деца в Пензенска област и възнамеряват да изтеглят още 600 в Калужка и Ярославска област на 3 юни. Руската работа на BBC заяви на 1 юни, че Гладков се е съгласил с управляващите на няколко съветски района да одобряват 1200 поданици на Белгород по време на евакуация.

Тези евакуации, докладваното внимание от страна на Путин и характеризирането на нападението от страна на Министерството на защитата като опит за „ навлизане “ на съветска територия допускат, че Кремъл се пробва да употребява тези лимитирани набези, с цел да поддържа настоящите осведомителни интервенции, които се стремят да показват войната в Украйна като екзистенциална и събере вътрешна поддръжка за продължителна война.

Избрани съветски блогъри използваха обстановката в Белгородска област, с цел да подлагат на критика съветското управление, до момента в който други твърдяха, че лимитираните набези са предвестници на украинските контраофанзивни интервенции. Бившият съветски офицер и разгорещен националист Игор Гиркин твърди, че нарасналата интензивност в Русия е резултат от това, че съветските сили губят запаси през есента на 2022 година, съветските чиновници не съумяха да трансферират стопанската система на военна основа и решението на Кремъл да не вкарва военно състояние.

Гиркин твърди, че тези провали са предиздвикали Украйна да разбере относителните недостатъци на Русия и допусна, че те са насърчили украинските сили да организират интервенции в самата Русия.

Гиркин също по този начин твърди, че Кремъл евентуално ще отговори на хипотетичните украински интервенции в Русия прекомерно късно и че поддръжката на съветското общество за съветското управление ще намалее до тогава.

Друг блогър подлага на критика непосредствено Путин, че се преструва, че в Шебекино всичко е наред. Други блогъри твърдяха, че нападенията в Белгородска област са опит на Украйна да отклони съветските сили от значими браншове на фронта в Украйна към граничните райони преди евентуални украински контранастъпателни интервенции.

Чеченските командири и чиновници започнаха съгласувана офанзива против финансиста на групата „ Вагнер “ Евгений Пригожин на 1 юни в евентуално опит да подкопаят Пригожин. Чеченският член на съветската Държавна дума Адам Делимханов отговори на изказването на Пригожин от 31 май, в което Пригожин означи, че не знае за новите позиции на чеченските елементи в Украйна и че чеченските сили ще се бият за определени обитаеми места, а не за цялата Донецка област.

Първоначалното изказване на Пригожин изглеждаше относително неутрално спрямо неговите по-подпалващи изказвания и не подлагаше на критика непосредствено чеченския водач Рамзан Кадиров или неговите сили. Делимханов импровизирано се обръща към Пригожин с „ Женя “ (прякор на Евгений) и го приканва да избере дата, на която да се срещнат, с цел да изяснят какво вършат чеченските сили „ Ахмат “ на фронтовата линия.

Делимханов също по този начин прикани Пригожин да спре да „ крещи “ за дефицита на военни доставки на Вагнер и да излага съветските военни провали пред света и твърди, че Пригожин към този момент се е утвърдил като „ блогър “, който кара съветското общество да слага под въпрос военните му качества. Делимханов съобщи, че Вагнер е получил повече военна техника „ от всеки различен “ от съветското Министерство на защитата (МО) и към момента е претърпял обилни загуби.

Командващият специфичните сили на „ Ахмат “ генерал-майор Апти Алаудинов повтори изказванията на Делимханов, отбелязвайки, че той почита единствено личния състав на „ Вагнер “, а не Пригожин, макар персоналната обвързаност на Кадиров към Пригожин.

Алаудинов декларира, че „ Вагнер “ е получил танкове, самолети, хеликоптери и 50-хилядна войска, каквито силите на Ахмат не са получили. Алаудинов повтори, че „ Ахмат “ е част от съветското МО и твърди, че доста някогашни бойци на „ Вагнер “ са се включили към чеченските въоръжени формирования. Председателят на чеченския парламент Магомед Даудов сподели, че Пригожин не би трябвало да знае детайлности за чеченските интервенции и съобщи, че Пригожин е щял да бъде погубен поради рецензиите си към съветската войска по време на Втората международна война.

Даудов също загатна индиректно, че Кадиров и Путин са тези, които вземат решения, до момента в който Пригожин надцени пълномощията си, пробвайки се да се наложи като лицето на войната.

Пригожин отговори на офанзивите, като съобщи, че ще продължи да показва мнението си, до момента в който чиновници на съветското МО не бъдат осъдени за грешките си при планирането на нахлуването в Украйна.

Той съобщи, че изказванията му не са неоправдателни и приложи две видеозаписи от последната си конференция, с цел да отстрани двусмислието към изказванията си. В едно видео Пригожин декларира, че съветските сили за сигурност ще умрат вместо пандизчии на фронтовата линия, когато дава отговор на въпрос по отношение на предлагането на Кадиров да изпрати квалифицирани сили за сигурност да се бият в Украйна. Пригожин добави, че „ нищо неприятно няма да се случи “, в случай че половината от силите за сигурност заминат да се бият във войната.

Другото видео демонстрира, че Пригожин се съгласява с предлагането на Кадиров за оповестяване на военно състояние в цяла Русия и декларира, че Русия няма да завърши войната през 2023 година Пригожин също разшири отговора на неназован пълководец на Вагнер към Даудов, който съобщи, че „ Вагнер “ е най-хубавата частна военна компания (ЧВК) в света и в никакъв случай не е получавала военни доставки от Чечня.

Командирът на „ Вагнер “ също по този начин твърди, че силите са възприели офанзивата на Даудов като персонална засегнатост и слага под въпрос дързостта на Даудов да назовава Пригожин „ Женя “.

Чеченските офанзиви може да са част от напъните на Кремъл да дискредитира и подкопае Пригожин, до момента в който силите му се изтеглят от фронтовата линия. Атаките бяха оповестени на 1 юни, както денят, в който Пригожин твърди, че „ Вагнер “ ще се отдръпна от фронтовата линия, по този начин и неговият рожден ден. Преди това Пригожин се оплака, че съветските държавни медии не разрешават споменаването на силите му.

Пригожин може да се окаже в по-уязвима позиция, в сравнение с когато Кремъл разчиташе на неговите сили, с цел да превземе Бахмут, и евентуално се пробва да остане съответстващ в осведомителното пространство, като организира конференции в цяла Русия.

Игор Гиркин спекулира, че Кадиров евентуално е пресметнал цената на поддържането на Пригожин като съдружник и заключи, че Пригожин не може да му предложи обилни преимущества. Гиркин също спекулира, че Кадиров не е заинтригуван от цялостен колапс на актуалната военна и политическа система, която да е от изгода за него и неговата войска, и по тази причина се дистанцира от Пригожин, който я нападна.

Руската Държавна дума отхвърли проектозакон, който би дал освобождение от готовност на докторанти и тези с докторска степен.

Депутатът от Държавната дума Михаил Матвеев разгласява обзор на проектозакона на 31 май и твърди, че в закона няма идея за „ частична “ готовност и че съветското МО не би трябвало да се лимитира за бъдещи старания за готовност.

ISW по-рано оцени, че съветските чиновници може да дадат приоритет на незабавните условия за генериране на сили пред дълготрайните потребности от човешки капитал.

Руски източници обявиха на 1 юни, че доброволческият план Swarm VOZmedia е доставил хиляди налични в комерсиалната мрежа бойни дронове с двойно предопределение на съветските елементи, които са част от Южната формация на войските (Южния боен окръг).

Съобщава се, че държавни учебни заведения в няколко съветски района основават стратегии за възпитаници, с цел да се научат по какъв начин да сглобяват и ръководят дронове. Независимото съветско проверяващо издание Vazhnye Istorii (iStories) заяви на 1 юни, че съветски чиновници в Санкт Петербург са отпуснали 1 милион рубли за закупуване на 15 подготвителни дрона и за пускане на просветителни стратегии в учебните заведения в Санкт Петербург.

iStories заяви, че съветски чиновници в Република Саха и областите Калининград и Сахалин също са закупили подготвителни дронове, с цел да започват стратегии за възпитаници.

Известни съветски блогъри преди този момент се застъпваха за това учебните заведения да оферират просветителни стратегии за дронове, с цел да поддържат дълготрайните старания за произвеждане и образование на дронове, а съветският президент Владимир Путин съобщи на 28 април, че изцяло поддържа сходни ограничения.

Руският президент Владимир Путин разгласи заповед на 31 май, изискваща медицински прегледи за възрастни в окупираните територии, откакто съобщи, че наложителните медицински прегледи на деца са били „ много проведени и са дали положителни резултати “.

Руските чиновници и окупационните управляващи могат да употребяват наложителни медицински прегледи на възрастни, с цел да усилят бъдещото генериране на сили в окупираните територии, като открият кой е и кой не е кадърен за военна работа. Руското МО може също да употребява тези изпити, с цел да форсира бъдещите старания за генериране на сили в окупираните територии, с цел да дефинира лицата, които са годни да служат.

Главният прокурор на Украйна Андрий Костин разгласи на 31 май, че Украйна проверява над 2900 закононарушения против деца, осъществени от съветските сили.

Костин съобщи, че Украйна е записала 19 400 случая на нелегално депортиране на украински деца, отбелязвайки, че цифрата евентуално е доста по-висока, защото Украйна съвсем несъмнено не е записала всички случаи. Костин съобщи, че 483 украински деца са били убити и 989 ранени вследствие на противозаконното навлизане на Русия в Украйна.

Руските публични лица и окупационните управляващи не престават да употребяват инфраструктурни планове за консолидиране на окупираните територии в Русия. Ръководителят на окупационната администрация на област Херсон Владимир Салдо съобщи, че се е срещнал с съветския министър на енергетиката Николай Шулгинов, с цел да обсъдят коригирането на районната енергийна система, защото енергийните потоци в този момент идват от Крим, а не от територията, следена от Украйна. Шулгинов твърди, че строителите към този момент са реконструирали към 250 електроснабдителни уреди и 26 газови мрежи в окупираната Херсонска област.

Ръководителят на Донецката национална република (ДНР) Денис Пушилин разгласи на 1 юни, че неговата администрация и Руската федерална пътна организация (Росавтодор) са подписали петгодишно съглашение за развиване на пътища в окупираната Донецка област, ориентирано към подсилване на превоза север-юг и изток-запад и развиване на пътната инфраструктура в Азово-Черноморския басейн.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР