Руските граждани масово продават имотите си по българското Черноморие. Причина

Руските граждани масово продават имотите си по българското Черноморие. Причина ...

Руснаци масово разпродават имоти по българското Черноморие


Руските граждани масово продават имотите си по българското Черноморие. Причина за тенденцията е поевтиняването на руската рубла спрямо еврото, разкриват брокери, цитирани от в. „Труд”.

Много руснаци са теглили кредити в евро от руски банки за да инвестират в имот в България. В последните години обаче, цената на руската рубла спрямо еврото пада, което прави заемите неизгодни и кара руснаците да се освобождават от имотите си у нас, посочват експертите.

Така 90% от апартаментите на руснаци по българското Черноморие са заключени и обявени за продан. Интерес към тези имоти проявяват основно български граждани.

{{ otherArticle[0].article.title }}

Пазарът на недвижими имоти в България продължава да расте с ...

„Над 5 хил. апартамента са закупени от руски граждани, но при така създалата се ситуация започна отлив и те вече обявяват апартаментите си за продажба. Но по-важното е, че се проявява интерес от българи”, коментират брокери. Докато цената на еврото гони руснаците, българите виждат предстоящото влизане в еврозоната като шанс за инвестиция. Българите със спестявания гледат да инвестират в апартаменти и къщи, макар 80% от покупките да са с ипотечен кредит.

„Голяма част от търсенето е насочено към Созопол, без да изключваме сделките в Поморие и Несебър“, казват брокери. Според представители от бранша, вложението в имот е популярен метод сред българите, които търсят начин да съхранят стойността на парите си.

Брокерите отчитат и липсата на англичани, които традиционно купуваха селски имоти в Странджа. През последните месеци само един германски гражданин е купил къща в Созопол. Но впечатление прави интересът от страна на граждани от Турция, чието желание за покупка на имот в Европа е свързано най-вече с възможност за правене на бизнес.

Източник: expert.bg