Руските депутати одобриха на второ четене спорен законопроект, който цели

...
Руските депутати одобриха на второ четене спорен законопроект, който цели
Коментари Харесай

Русия одобри закона за независим интернет

Руските депутати утвърдиха на второ четене противоречив законопроект, който цели Русия да разполага с самостоятелен от огромните международни сървъри интернет, съобщи AFP.

Според управляващите законовата мярка ще подсигурява по-голяма автономия на съветския интернет и отбрана от външни намеси. Текстът, утвърден през днешния ден с 320 на 15 гласа, би трябвало да мине на трето четене, а след това да бъде утвърден и от горната камара на Народното събрание (което е чиста формалност), преди да бъде подписан от президента Владимир Путин.

Критиците на новия закон виждат в него средство, посредством което управляващите ще засилят контрола си върху мрежата. Те предизвестяват, че той може да унищожи интернета в Русия и да бъде употребен за задушаване на инакомислието. На второто четене са били импортирани 27 ремонти, множеството от които прецизират пълномощията на държавните органи.

Според формулировката на вносителите законопроектът за така наречен "Рунет " има за цел да подсигурява устойчива работа на съветския сегмент от интернет при положение, че той бъде изолиран от инфраструктурата на международната мрежа. Текстът планува основаването на инфраструктура, която ще обезпечи действието на съветските интернет запаси при положение на неспособност съветските оператори да се свържат с задграничните интернет сървъри.

Руските снабдители на интернет би трябвало да обезпечат също съществуване в мрежите им на "технически средства ", които дават опция за "централизиран надзор на трафика " за противопоставяне на възможни закани. Няколко хиляди души стачкуваха при започване на март в Москва против законопроекта, който те отхвърлят като цензура и опит за уединяване на страната от останалия свят.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР