Руски сили взеха под контрол летището в най-големия казахстански град

...
Руски сили взеха под контрол летището в най-големия казахстански град
Коментари Харесай

Руснаци взеха под контрол летището в Алмати и стоварват войници

Руски сили взеха под надзор летището в най-големия казахстански град Алмати, където 75 военнотранспортни самолета стоварват непрекъснато " миротворци " от десантните войски. Говорителят на Министерството на защитата в Москва ген. майор Игор Конашенков заяви, че за задачата са мобилизирани 70 самолета Ил-76 и 5 Ан-124. Той  сподели, че за пълководец на миротворческата интервенция в Казахстан е назначен ген. полковник Андрей Сердюков, който е герой на Русия след участието си в присъединението на Крим през 2014 година и е командвал съветската операция в Сирия.

Сердюков е пълководец на въздушно десантните сили, които са ядро на контингента от няколко някогашни руски републики, обединени в Организацията на страните за групова сигурност. Конашенков обясни, че изпращаните в Казахстан бойци имат действителен военен опит и незабавно пристъпват към осъществяване на дилемите си. " Всички военнослужещи от съветския контингент са минали специфична подготовка и имат действителен военен опит ", сподели той. С съветски транспортни самолети се транспортират и бойци от Беларус, Армения, Таджикистан и Киргизстан. 

Международната интервенция се оправдава с изказване, че Казахстан е нападнат от " терористични банди ", наброяващи 20 000 души, и че там е задействано крило на " Ислямска страна ". Твърди се също, че метежът се управлява от беглеца банкер Мухтар Аблязов, който бил откраднал 6 милиарда $ и е наказан задочно на пожизнен затвор, до момента в който се укрива във Франция.

Властите в страната упрекват протестиращите жители, че са разрушили няколко магазина за оръжие, и по тази причина президентът Токаев е издал заповед на полицията и армията " да стрелят на месо ". Вътрешното министерство заяви, че до през днешния ден са арестувани 3811 души, 26 са убити, а други 26 са ранени. Тези данни наподобяват мощно занижени, тъй като още през вчерашния ден се говореше за десетки убити и над хиляда ранени.

В телевизионно послание президентът изключи спокойно позволение на спора: „ Екстремистите не смъкват оръжие, не престават да правят закононарушения или да се приготвят за тях. Борбата с тях би трябвало да продължи до дъно. Който не се съобщи, ще бъде погубен. “ Той отхвърли апелите за договаряния с протестиращите. „ Каква нелепост. Какви договаряния с нарушители и убийци? “, възмути се той.

Германия и Франция показаха през днешния ден паника от възходящото принуждение и приканиха към въздържаност управляващите в Казахстан и притеклите се на помощ задгранични сили.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР