Руски официални лица са поддържали връзки с представители на германската

...
Руски официални лица са поддържали връзки с представители на германската
Коментари Харесай

Кремъл е искал да създаде антиукраински фронт в Германия

Руски " публични лица " са поддържали връзки с представители на немската крайнодясна партия " Алтернатива за Германия " (АзГ) и с левите в страната, с цел да се опитат да основат антиукраински настроения, подкопаващи военната поддръжка на Берлин за Киев. Това заяви американският вестник " Вашингтон пост " в свое. В тях са отразени и съответни вътрешни разпоредби на Кремъл за " фокусиране върху Германия ". Целта е била усилване на сериозните настроения в страната към оръжейните доставки за Украйна.

Няколко членове на " Алтернатива за Германия " и най-малко един човек, непосредствен до Сара Вагенкнехт от " Левицата ", са поддържали контакт с руснаците, излиза наяве от документите, с която разполага " Вашингтан пост ".

Плановете за основаване на антиукраински настроения са били интензивно обсъждани в Кремъл сред юли и ноември 2022 година. По-късно се е родила концепцията за общи дейности на немските десни популисти и представители на левите сили под лозунги, критикуващи военната помощ за Украйна. Подобна " антивоенна " изразителност е имала за цел да нарасне утвърждението за " Алтернатива за Германия " като " сплотяваща " партия, показва американското издание.

Участници в така нареченото " Въстание за мир " в центъра на Берлин с гледище на спокойно решение на спора в Украйна Снимка: Marc Vorwerk/SULUPRESS.DE/picture alliance

Първият заместник-началник на съветската президентска администрация Сергей Кириенко е посочен като един от създателите на концепцията. Според " Вашингтон пост " той е изискал делът на немските жители, подкрепящи подобряването на връзките сред Германия и Русия, да нарасне с най-малко 10% за период от три месеца.

Шефът на фракцията на " Алтернатива за Германия " в Бундестага Тино Хрупала отхвърли изказванията представители на неговата партия да сътрудничат на руските управляващи. Вагенкнехт също отхвърли обвиняванията, че се е сложила в услуга на Кремъл. 

" Възстанието за мир " на Вагенкнехт

През февруари 2023 година името на Сара Вагенкнехт стартира да се разисква поради повишената ѝ интензивност по отношение на военната поддръжка за Украйна. На фона на новините за доставките на немски танкове " Леопард " за Киев, Вагенкнехт и немската феминистка Алис Шварцер, иницираха петицията " Манифест за мир ". В текста ѝ се посочваше, че Украйна " не може да завоюва война против най-голямата нуклеарна мощ в света ". Документът оферираше и опълчване против по-нататъшната военна поддръжка за Киев.

Въпреки острите рецензии на немски политици от разнообразни партии, в това число и от тази на Вагенкнехт, както и сериозните реакции в медиите, деятелите продължиха с апелите си. Те проведоха и протест " Въстание за мир " в Берлин. Събитието бе интензивно рекламирано от представители на " Алтернатива за Германия ", за разлика от тези на " Левицата ".

Германската феминистка Алис Шварцер (вляво на снимката) и Сара Вагенкнехт от " Левицата " по време на проява пред Бранденбургската врата в Берлин за договаряния с РусияСнимка: Monika Skolimowska/dpa/picture alliance

Едновременно с самодейността на Вагенкнехт, сходни апели бяха отправени и от " Алтернатива за Германия ", която показа в Бундестага своята " самодейност за мир ". Почетният ръководител на крайнодясната партия Александър Гауланд съобщи, че Украйна " има интерес да въвлече Германия в тази война ".

Призиви за мир и от други обществени фигури

В началото на април някогашният началник на Германската асоциация на профсъюзите (DGB) Райнер Хофман и няколко известни членове на Германската социалдемократическа партия приканиха Олаф Шолц да посредничи за мир в Украйна. Обръщението към канцлера бе иницирано от историка Петер Бранд, който е наследник на някогашния немски канцлер Вили Бранд.

Украинският дипломат в Германия Олексий Макеев разкритикува остро апела, окачествявайки го като " чист цинизъм по отношение на многочислените жертви на съветската експанзия ".

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР