Руски граждани продължават да разпродават имоти в България заради ограниченията

...
Руски граждани продължават да разпродават имоти в България заради ограниченията
Коментари Харесай

Руснаците продължават да разпродават ваканционните си имоти у нас

Руски жители не престават да разпродават парцели в България поради рестриктивните мерки да ги употребяват след войната в Украйна и наложените от Европейски Съюз наказания. За първите девет месеца на годината те са продали недвижими парцели у нас за 12.7 млн. евро, демонстрират данните на Българска народна банка. Миналата година продажбите бяха двойно по-големи като надвишиха 22 млн. евро, написа в. " Сега ".

Руските жители започнаха да се разделят с бългаските си парцели надалеч преди войната в Украйна - още от 2018 година поради проблеми с обслужването на заемите за тяхното закупуване. Наскоро от Министерството на правораздаването предоставиха в Народното събрание информация за съветските парцели у нас. Статистиката обаче е непълна, тъй като се води от края на 2018 година, като преди този момент в имотния указател не е имало условие да се показва националността на купувача.

По данни на Агенцията по вписванията от края на 2018 година към края на август 7472 парцела са посочени като притежатели съветски жители като физически или юридически лица. Най-много от тези жилища се намират в област Бургас – 5298, а 997 са в област Варна. 17 парцела на съветски жители се намират в област Добрич, а 214 в столицата. В Благоевград такива са 463 парцела, а в Пловдив – 96 и 80 в Смолян. В реалност обаче броят на недвижими парцели, благосъстоятелност на съветски жители, главно по Черноморието, е неведнъж по-голям.

В същото време Българска народна банка регистрира 3.173 милиарда евро (3.3% от БВП) директни непознати вложения в страната за януари – септември 2023 година Това е с съвсем на половина повече в съпоставяне със същия интервал на 2022 година, когато бяха регистрирани 2.138 милиарда евро директни непознати вложения.

От данните на Българска народна банка е видно, че най-големият растеж на директните непознати вложения е по линия на реинвестираната облага - от общата стойност на привлечените 3.173 милиарда евро задгранични капитали, 2.604 милиарда евро са вследствие на реинвестирана облага. Това е добра вест, тъй като предходни години българските подразделения всеобщо прехвърляха облагите си към фирмите майки. От вложения в дялов капитал, които са индикатор за дълготрайно капиталово желание, в страната са влезнали 411 млн. евро за първите девет месеца на годината.

Други 157 млн. евро са под формата на дългови принадлежности - т.е. заеми, които фирмите майки в чужбина дават на българските си подразделения и подлежат на връщане. Най-големите чисти позитивни потоци по директни вложения в страната за януари – септември 2023 година са от Нидерландия (691.6 млн. евро), Австрия (288.9 млн. евро) и Швейцария (246.4 млн. евро). Най-голям отлив на капитали се регистрират към Израел (15.6 млн. евро) и Русия (15.5 млн. евро).

 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР