Руски бизнесмен, обвинен в контрабанда на военно оборудване, използвано във

...
Руски бизнесмен, обвинен в контрабанда на военно оборудване, използвано във
Коментари Харесай

Голямото бягство на Артьом Ус. Как балканска престъпна група спаси руски бизнесмен от арест в Италия

Руски предприемач, упрекнат в контрабанда на военно съоръжение, употребявано във войната в Украйна, е изправен пред екстрадиция в Съединени американски щати. Балканска незаконна група обаче му оказва помощ да избяга от домакински арест и да се върне в Москва. Как се случва това - малко по малко.

Владимир Йованчич, жител на Босна и Херцеговина, не крие афинитета си към незаконния свят. Псевдонимът му в ТикТок е съветската фраза " крадецът-законник ", която се отнася до босовете на проведената престъпност в Русия. В мрежата той разгласява клипове с православни църкви, моторни лодки и скъпи кожени палта.

Сутринта на 17 февруари 2023 година Йованчич потегля с кола от италианския град Дезенцано дел Гарда към предградието на Милано - Базилио , на малко повече от четири часа път.

Това е първата стъпка в заговора, който приключва с смело бягство от домакински арест на руснака Артьом Ус. Той беше търсен от американските управляващи по обвиняване в контрабанда на военно съоръжение и технологии с двойна приложимост в Русия - предмети, които по-късно се появяват на бойното поле в Украйна.

Бягството му разкрива активността на интернационална проведена незаконна група, чиито корени са в Сърбия. То подсказва и че руснаци с положителни връзки евентуално са разчитали на разследващи служби, с цел да измъкнат търсения предприемач.

С помощта на материали от следствието, записи от видеонаблюдение, предоставени от италианските управляващи, както и доказателства, подадени от прокурори в Съединени американски щати и две други страни, Радио Свободна Европа (RFE/RL) разказа метода, по който Ус е избягал от затворен комплекс в Базилио, прекосил е три сухопътни граници и се е прибрал с полет от Белград в Русия.
Кой е Артьом Ус
Бащата на Ус е авторитетен съветски губернатор, обвързван с държавния петролен колос " Роснефт ". Той има персонална връзка с президента Владимир Путин . Семейството е имало недвижими парцели в Италия, в това число хотели. Твърди се, че Артьом Ус е имал винарна в Сардиния.

Бягството на Ус се случва ден откакто италиански съд позволява изгонването му в Съединени американски щати. Американското държавно управление от 7 млн. $ за залавянето му.
Как стартира всичко
През септември 2022 година 41-годишният Ус, неговият съветски бизнес сътрудник Юрий Орехов и още четирима души от Съединени американски щати, че са употребявали немска компания за контрабанда на технологии с двойна приложимост в Русия. Това е нарушаване на западните наказания против режима в Москва.

Около месец по-късно, на 17 октомври, Ус е задържан на летището в Милано по американска заповед. Няколко седмици по-късно съдът в Милано го освобождава под домакински арест, вместо да го остави в пандиза.

Орехов е задържан в Германия и остава в немски арест в очакване на екстрадиция.

През януари 2023 година Ус вербува босненеца Йованчич " и други лица, свързани със сръбска проведена незаконна група... с цел да му оказват помощ да избяга в Русия, ако бъде позволена екстрадиция ", написа Министерството на правораздаването на Съединени американски щати при описанието на обвинителния акт.

Същия месец 53-годишният Йованчич се среща със брачната половинка на Ус, модел на име Мария Ягодина , в хотел в Милано. Те измислят скица, съгласно която Йованчич ще се преструва, че доставя хранителни артикули в жилището на Ус, с цел да не провокира съмнения. Според Съединени американски щати Ягодина е дала на Йованчич мобилен телефон и задатък от 10 000 евро, а по-късно му е предоставила ключове, с цел да влезе в жилището.

Ус излежава домашния си арест в първокласен затворен жилищен комплекс, наименуван Борго ди Вионе , в Базилио, в южните околности на Милано. Мястото съставлява цялост от вили и градски къщи с поддържани тревни площи, ресторант, плувен басейн, спа център и други улеснения.

Италианската полиция споделя, че е проверявала Ус всеки ден по няколко пъти. След бягството италиански народен представител оспори това изказване на съвещание на Народното събрание.
Подготовката 18 февруари 2023 година - " първата ревизия "
При пътуването на Йованчич от Дезенцано дел Гарда до Базилио на 17 февруари 2023 година телефонът му е регистриран в локалната мрежа.

Ден по-късно той се свързва с клетъчната мрежа на Германия в Гьотинген, на повече от 670 км северно от Милано.

Не е ясно какво тъкмо е правил Йованчич в Базилио, а по-късно и в Германия. Във образни материали, готови за миланската полиция, пътуванията му са избрани като " първа ревизия ". Предполага се, че тогава Йованчич е проучвал мястото и е правил проекти за бягството на Ус. Не е ясно дали Йованчич е пътувал със аероплан или с кола.
20 февруари 2023 година - " втората ревизия "
Следващият запис на телефоните, свързани с Йованчич, е изработен в италианските мобилни мрежи два дни по-късно в 11 ч., още веднъж в Дезенцано дел Гарда. Не е ясно по какъв начин тъкмо е пътувал от Германия и по кое време.

Сигналите от телефоните му са били записани, до момента в който е пътувал на запад към Базилио, където идва следобяд на 20 февруари. Около 18 ч. към този момент е назад в Дезенцано дел Гарда. Това пътешестване е било " втората ревизия " съгласно миланската полиция.
22 февруари 2023 година
Сигналите демонстрират, че два дни по-късно телефонът на Йованчич напуща Дезенцано дел Гарда и пътува на изток, като минава през Словения и Хърватия и идва в Сърбия към 19 ч.
5 март 2023 година
Йованчич се връща от Сърбия в Италия с автомобил и идва в Дезенцано дел Гарда вечерта на 5 март. Два дни преди да отпътува той разгласява в профила си в ТикТок видеоклип на православна черква в Румъния.
6 март 2023 година - " третата ревизия "
Ден откакто се връща от пътуването си до Балканите, Йованчич се насочва на " трета ревизия ". Той напуща Дезенцано дел Гарда в 8:30 ч. сутринта, с цел да отиде до резиденцията на Ус. Този път минава по заобиколен маршрут през Алесандрия, на югозапад, и идва в Базилио чак в 16:25 ч.

Около 22 ч. същата вечер телефонът му е засечен на граничния пункт със Словения - Гориция.
7-11 март 2023 година
На идващия ден Йованчич е засечен в Сърбия, а четири дни по-късно се е върнал в Италия, съгласно полицията. Мобилните му телефони са регистрирани в Германия сутринта на 11 март и в Дезенцано дел Гарда малко след 15 ч. същия ден.

Италианските мобилни мрежи са записали мобилния телефон на различен асистент на Ус - 51-годишния сърбин Сърдан Лолич . Той е дошъл в Милано вечерта на 11 март.

За Лолич не се знае доста. Бил е общоприет управител на хотела в Белград Путник Ин (Putnik Inn), а през февруари 2023 година, съгласно документите от сръбския корпоративен указател, подава оставка от борда на шефовете на корпорация, която има същия адрес и ръководство като хотела. Като шеф на корпорацията е вписан съветски предприемач.
 Путник Ин, бизнес хотел, ситуиран в комерсиалния квартал
През април 2023 година, по-малко от месец след бягството на Ус от домакински арест, се оповестява, че Лолич е летял до Северния полюс. Той пред медиите, че е пътувал през Москва и Красноярск - сибирски район, чийто губернатор по това време е бащата на Ус, Александър . Американските управляващи споделят, че той е " непосредствен съдружник на президента Владимир Путин ". Лолич споделя, че е вечерял с губернатора, откакто се връща в Красноярск.

Скоро по-късно Александър Ус подава оставка като губернатор на Красноярск. Причина не е посочена. Той споделя, че няколко дни по-рано се е срещнал с Путин, който му е предложил да премине на друга служба.
12 март 2023 година
Записите в мрежата демонстрират, че мобилният телефон на Йованчич, както и този на сина му Борис, идват в Милано преди обед на 12 март.

След това двамата посещават парцела на Ус в Базилио дружно с Лолич съгласно документи на италианската полиция. Посетителите си потеглят към 13 ч., като Лолик напуща Италия, минавайки около Венеция.
16 март 2023 година
Йованчич и синът му купуват кола Волво V60 комби от дилър в Кастенято, градче, ситуирано сред езерото Гарда и Милано. Автомобилът е регистриран на името на сина. Владимир Йованчич пътува до Сърбия същия ден. Регистрационният номер на новия автомобил е сниман от видеокамери на границата сред Хърватия и Сърбия.
21 март 2023 година
Сигналите от телефона на Владимир Йованчич демонстрират, че е отпътувал от Сърбия на 21 март и дошъл в Дезенцано дел Гарда късно вечерта.

Малко след 20 ч. същата вечер мобилният телефон на Лолич е засечен на граничния пункт Батровци. Според италианските прокурори към Лолич по време на пътуването се е включил 47-годишен сърбин на име Небойша Илич .

В този ден, пет месеца след задържането на Ус на летището в Милано, италиански съд разчиства пътя за изгонването му в Съединени американски щати.
22 март 2023 година
Ден по-късно Матей Янежич , 40-годишен словенски жител, влиза в Италия през Триест, до словенската граница, и по-късно идва в Бедицоле , градче западно от езерото Гарда, където се намира и Дезенцано дел Гарда.

В 10:45 ч., съгласно данните от мрежата, четири автомобила потеглят от Бедицоле към Лакиарела - на седем минути път с кола от резиденцията на Ус. Три от колите са на Йованчич, Лолич и Янежич, а четвъртата е била трансферирана седмица по-рано на името на Йованчич от 36-годишна албанка на име Емирада Ибо . Тя е упрекната в съучастничество в бягството на Ус от италианската прокуратура.

RFE/RL се свърза с Ибо през WhatsApp, само че тя отхвърли да разисква обвиняванията против нея по телефона и помоли въпросите да ѝ бъдат изпратени в писмен тип. След това отхвърли да дава отговор на позвънявания и написа в текстово известие: " Не знам нищо по въпроса. Съжалявам. "

В комерсиалния център Лакиарела камерите за наблюдаване снимат Йованчич да беседва с Лолич, до момента в който на място идват Янежич, Борис Йованчич и мъж, който евентуално е Небойша Илич.

В ранния следобяд колите, ръководени от Йованчич и Лолич, стигат до комплекса, където се намира Ус - Борго ди Вионе. Йованчич влиза вътре с пазарска чанта от Лакиарела. Малко по-късно двама мъже са видени да беседват на тротоара - единият, с качулка, е разпознат от италианската полиция като Ус.
Бягството
След това камерите записват по какъв начин Ус и Йованчич се качват в една от колите и потеглят. По това време Ус би трябвало да носи на глезена си електронна гривна за наблюдаване, която да разрешава на полицията да го следи и да получи сигнал, в случай че той излезе отвън избран радиус към жилището си.

Според италианските прокурори по време на бягството предаването на сигнала от гривната е било заглушено със особено устройство. Според в някакъв миг Йованчич е махнал гривната благодарение на инструмент за рязане на болтове. Ус я е изхвърлил.

Алармата на устройството за наблюдаване се e задействала в 13:52 ч. на 22 март, само че когато силите на реда идват и разрушават вратата на къщата му, вътре няма никого.

Същия следобяд Ус и Йованчич сменят колата и се насочат на изток към Венеция, а по-късно - към словенската граница дружно с втори автомобил, ръководен от Янежич. Двете коли пресичат границата при Горица към 18 ч. Регистрационните номера записани от крайпътни камери.
23 март 2023 година
На идващия ден автомобил, ръководен от Илич, минава в Сърбия от Хърватия. Според американските прокурори по това време интервенцията по бягството е завършила, а Ус е платил на Йованчич още 40 000 евро. Смята се, че по-късно Ус е отпътувал от Белград за Москва, като не е ясно по кое време и по какъв начин.
4 април 2023 година
След няколко дни на спекулации в италианските медии къде се намира, Ус оповестява в изказване за съветските медии. " Аз съм в Русия! През тези изключително трагични няколко дни имах до себе си мощни и надеждни хора. Благодаря им! ", споделя той. " Италианският съд, на чиято безпристрастност в началото разчитах, показва явни политически пристрастия ".

RFE/RL опита да се свърже по е-поща с Ус, само че получи известие, че имейлът не може да бъде доставен. Мария Ягодина не отговори на запитванията до публикуването на текста.
Последствията
Йованчич е задържан от хърватските управляващи на 4 декември 2023 година след американска заповед за арест и е изпратен в център за задържане в Загреб. Той остава там в очакване на процедура по екстрадиция. Синът му Борис е задържан същия ден от италианските управляващи, съгласно осведомителна. Не е ясно дали против него са повдигнати обвинявания в Съединени американски щати.

Янежич е задържан на 19 януари 2024 година в Любляна от словенските управляващи по италианска заповед. Той остава под домакински арест в очакване на екстрадиция в Италия, заяви за RFE/RL представител на словенската полиция.

Другите трима обвинени - Илич, Ибо и Лолич - остават на независимост все още на издание на текста. Нито Лолич, нито Илич бяха открити за коментар.

Министерството на правораздаването на Сърбия не отговори на запитванията на RFE/RL за бягството на Ус и дали държавното управление е получило заповед за арест или сходна молба за правна помощ от Италия или от друго място.

След завръщането си в Русия Ус няма обществени изяви и не е споменаван в съветските медии.
Реакцията на управляващите
Приблизително по същото време, когато Ус се появява още веднъж в Русия, италианският министър председател Джорджа Мелони беше запитана от кореспонденти за бягството. " Случаят е много сериозен ", тя. " Със сигурност има аномалии. Мисля, че главната особеност е решението на [съда] да го остави под домакински арест [по] съмнителни аргументи и да се придържа към това, даже когато е имало решение за екстрадиция. "

Министърът на правораздаването Карло Нордио също загатна, че решението е било неточност, защото " правосъдните управляващи бяха затрупани с индикации, че той е с висок риск от бягство ". Опозиционният ляво-зелен блок в Народното събрание подлага на критика държавното управление за метода му случая.

Посолството на Съединени американски щати в Рим отхвърли да разяснява, като препрати въпросите към италианските управляващи и Министерството на правораздаването на Съединени американски щати във Вашингтон. Оттам също отхвърлят коментар. Италианското Министерство на правораздаването не отговори на имейлите на RFE/RL.
Има ли съветска диря
Появиха се спекулации, че съветските разследващи служби са изиграли роля в организирането или реализацията на проекта. Бащата на Ус обществено благодари на Путин при завръщането на Ус в Русия. " Специални думи на признателност насочвам към нашия президент ", сподели Александър Ус. " Той не е просто глава на нашата страна, той е човек с огромно и отворено сърце ".

" Всъщност би трябвало да разберем дали е имало и интервенция, външна интервенция от страна на тайните служби на Москва ", съобщи италианският народен представител Девис Дори по време на чуване в Народното събрание през април предходната година. Той не отговори на известията на RFE/RL, в които беше помолен за коментар.

В деня на повторната поява на Ус в Русия съветски канал в Телеграм, прочут с връзките си с съветските служби за сигурност, заяви, че в бягството му може да е забъркан някогашен италиански офицер от специфичните сили, който живее в Москва от най-малко шест години и е женен за рускиня. Каналът, Чека-ОГПУ, също по този начин написа, че Ус е получил подправен паспорт.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР