Руската централна банка повиши повече от двукратно основната си лихва

...
Руската централна банка повиши повече от двукратно основната си лихва
Коментари Харесай

Руската централна банка вдигна лихвата на 20%, за да спаси обезценката на рублата |

Руската централна банка увеличи повече от двукратно главната си рента - от 9,5% на 20 %, и вкара прочут финансов надзор в опит да защищити стопанската система на страната от невижданите западни наказания, които доведоха до рекордна амортизация на рублата с близо 30%.

Това е най-високата рента, която дава съветска банка пред този век, като задачата е да се опълчи на рисковете от бързото обезценяване на рублата и по-високата инфлация, които заплашват спестяванията на руснаците, оповестява Ройтерс.

" Външните условия за съветската стопанска система са се трансформирали фрапантно. Повишението на лихвите ще обезпечи повдигане на лихвите по депозитите до равнища, нужни за компенсиране на покачвания риск от обезценяване на рублата и от растящата инфлация ", означи централната банка на Русия.

Компаниите получиха разпореждане да продават 80% от приходите си в задгранична валута, като в същото време усилиха обсега на скъпи бумаги, които могат да бъдат употребявани като поръчителство за приемане на заеми, и краткотрайно не разрешиха на съветските брокери да продават скъпи бумаги, държани от чужденци.

Руската централна банка към този момент не посочи за кои скъпи бумаги се отнася възбраната за продажба.

Очаква се шефът на Руската централна банка Елвира Набиулина да даде брифинг в 16:00 часа българско време.

" Икономическата действителност в Русия се е трансформирала, само че това не значи, че би трябвало да се съмняваме в ефикасността и сигурността на централната банка на страната , която съществено увеличи главната рента, с цел да отбрани стопанската система от западните наказания ", съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

По думите му през днешния ден съветският президент Владимир Путин ще се срещне с няколко високопоставени представители на властта, в това число финансовия министър и шефа на централната банка, с цел да разиска вероятните отговори на западните наказания.

Според Песков Русия има проект и към този момент го реализира.

От думите на представителя стана ясно, че Москва ще отвърне на западните наказания против съветската авиация.

" Принципът, от който ще се ръководим, е взаимност, а водещи ще са нашите лични ползи ", сподели Песков.

Той добави, че съветският президент е апатичен към наложените персонално на него наказания.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР