Руската църква в София ще затвори вратите си. Това съобщиха

...
Руската църква в София ще затвори вратите си. Това съобщиха
Коментари Харесай

Руската църква затваря врати

Руската черква в София ще затвори вратите си. Това оповестиха от Външното министерство на Русия по отношение на експулсирането на ръководителя й архимандрит Васиан и още двама чиновници, видя Sofia24.bg . Публикуваме текста без редакторска интервенция: 

Коментар на формалния представител на Министерство на външните работи на Русия М.В.Захарова по отношение на експулсирането от България на свещеници на Руската православна черква. На 21 септември свещениците от съветската черква - подворието в София са били привикани в българската имиграционна работа, откъдето са получили заповед в границите на 24 часа да изоставен територията на тази балканска страна, като лица сякаш представляващи опасност за националната й сигурност. Става дума за предстоятеля на Подворието на Руската православна черква в София архимандрит Васиан, секретаря на Подворието протойерей Евгений и чиновник на храма.

Този фрапантен неприветлив акт на българските управляващи не предстои на никакво разумно пояснение. Хората, посветили живота си на служение на Бога в името на единството на съветския и българския народ на основата на обща вяра и християнски полезности, сходно на нарушители, в специфични коли с решетки на прозорците, бяха върнати назад в храма от българската имиграционна работа, с цел да си приберат нещата, и ще бъдат изгонени още през днешния ден като извършители на закона. Те просто ще бъдат отведени до границата със Сърбия, където ще бъдат изоставени на произвола на ориста.

Особено осквернение е, че тази стъпка е направена на празника Рождество на Пресвета Богородица - заветен и чист ден за енориашите на Руската православна черква. Възмутени и шокирани сме от случилото се. Това още един път демонстрира, че настоящето управление на България дефинитивно е поело по пътя на разрушение освен на политическите контакти сред страните, само че и на културните и филантропични връзки сред нашите нации. Сега задачата е да се скъсат връзките сред сестринските Руска и Българска православни църкви, братските връзки сред съветския и българския народ.

Древният съветски храм, който дълги години е бил място за обща молитва на руснаци и българи, занапред ще бъде затворен.

Още един път подчертаваме, че отговорността за стремглавата деградация на двустранните връзки сред Русия и България е напълно на българската страна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР